Безкоштовне програмне забезпечення - Блог про Львів

Зазираючи у мишоловку

Безплатний сир тільки у мишоловці?

Дивлячиcь на назву статті, не подумайте нічого такого – лазити по стрихах і коморах ми не будемо, а натомість, поговоримо про безкоштовне програмне забезпечення.

Просто коли мова про нього заходить, то багато людей відразу згадують приказку: “Безплатний сир буває тільки в мишоловці”, а серйозно про те, що хтось зробив щось путнє і дозволив користуватися ним “на шару” навіть не задумуються.

В одній розмові на цю тему я підслухав дуже хороший контраргумент: “Безплатний сир в мишоловці з’їдає друга миша”.

В контексті нашої теми це означає, що існують безкоштовні програми, які вже довго розвиваються і зараз знайти в них помилки майже нереально.

Звісно, реалії пострадянського простору такі, що про ліцензійність програмного забезпечення значна частина користувачів думає в останню чергу, але весь решта світ має трошки інакші правила і потихеньку вони приходять і до нас.

Добре це чи ні – тема окремої розмови, але факт залишається фактом і, у зв’язку з цим багато керівників почали всерйоз поглядати в сторону безкоштовного програмного забезпечення і багато хто прийняв рішення, що не таке воно вже й погане.

А й справді – наскільки суттєво як називається текстовий процесор чи електронна таблиця, якщо вони виконують потрібні функції? Ну а, щоб зберегти роботу або знайти кращу, і ми – рядові користувачі – починаємо потихеньку пристосовуватися до незвичних кнопок та ярликів.

Окремо в цій темі варто згадати цілий клас безкоштовних програм під спільною назвою OpenSource.

Також читайте:   Щоб ви хотіли побачити на нашому блозі?

Це означає, що автор чи автори не лише саму програму віддали нам, а й вихідні коди до неї.

Чому це добре? Та тому, що такі проекти в майбутньому не можуть ні зникнути ні стати платними, звісно якщо вони справді популярні. Бо якщо є хороша програма і є люди, зацікавлені в її використанні, то маючи вихідні коди завжди знайдеться хтось, хто зможе їх вдосконалити, а серед цих людей завжди знайдуться такі, що знову ж опублікують свої розробки в інтернеті.

Тому якщо Вам припала до душі така програма можете сміливо нею користуватися – Вас не “кинуть” і напризволяще теж не кинуть.

З програмами без відкритих кодів трошки складніше, але якщо Вас задовільняє її теперішній функціонал, то також можете сміливо використовувати її – навіть якщо в майбутньому автор захоче підзаробити грошенят, безплатна версія завжди залишиться безплатною.

Найбільш ризиковано зав’язувати свою діяльність на програмах, які частково чи повністю залежать від інтернет-ресурсів свого розробника: скажімо, якщо у Вас в офісі активно використовується Skype і щось станеться з його серверами або послуги почнуть надаватися за гроші, то Вам доведеться туго.

Сподіваюся ця стаття, при потребі, допоможе Вам зробити вдалий вибір і зайвий раз не “попасти на гроші”.

Найнеобхідніші програми для роботи з комп’ютером, більшість яких є безкоштовними, можна знайти у розділі “Програми” на нашому блозі.

Автор статті: PVS.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. данило 04.10.2010 пише:

    заблудилася мишка

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*