Лохотрон з платіжними картками - Блог про Львів

Лохотрон з платіжними картками

платіжні картки

Чимало лохотронів розвелося останнім часом. Про один із них – а саме лохотрон із платіжними картами – хочу розповісти у сьогоднішній статті.

Якось мені прийшов лист на e-mail, що я, як користувач одного сайту – порталу безкоштовних оголошень, виграв 150 грн. у зв’язку із річницею сайту. Сума виглядала досить реальною (це все-таки не якісь міфічні 500 тис.$), але деякі моменти мене занепокоїли, тому я вирішив перевірити, чи дійсно був такий розіграш.

Перше, що викликало мою підозру, це була пошта, з якої прийшов лист. Адреса скриньки нагадувала адресу сайту, але була зареєстрована на безкоштовному поштовому сервісі @gmail.com. По суті, зареєструвати таку скриньку може кожен.

Знайшовши на сайті контакт-форму, я написав листа адміністрації сайту. Через деякий час вони відповіли мені та вивісили оголошення на головній сторінці свого сайту, що жодних розіграшів грошових призів вони не проводили і не проводять. Це оголошення є на сайті і по сьогоднішній день, подивитися можна тут – http://ob.od.ua/.

Друге, що мене занепокоїло – це дані для отримання призу, котрі шахраї просили вказати у листі-відповіді. А саме, треба було написати прізвище, ім’я та по-батькові, номер карти, термін її дії та три останні цифри зі зворотної сторони карти.

Також читайте:   Добрий вечір, у Вас не має 50 копійок чи гривні?

зворотна сторона платіжної картки

Перетелефонувавши у банк я дізнався, що для зарахування коштів на мій рахунок достатньо вказати назву банку, своє прізвище та ініціали і номер карти. Інформація про термін дії карти і тим більше три останні цифри на звороті (так званий CVV-код) – є конфіденційною, і якщо подати ці всі дані, зловмисники можуть здійснити платіж в Інтернеті з Вашої карти без Вашої участі.

Підсумовуючи, хочу написати декілька порад, як не стати жертвою шахраїв:

1. не повідомляйте нікому конфіденційної інформації зі своєї банківської карти (термін її дії, цифри зі зворотної сторони карти), а також паспортні дані та дівоче прізвище матері;
2. врахуйте те, що Ви не можете виграти приз, якщо Ви не брали участі в якомусь конкурсі чи акції;
3. піддавайте сумніву подібні повідомлення, якщо вони були надіслані із безкоштовних поштових сервісів типу @gmail.com, @ukr.net, @mail.ru, @rambler.ru та ін.

Бережіть свої гроші та не ведіться на хитрощі лохотронщиків!

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Taras 29.05.2011 пише:

    Ну це вже дійсно. Дойшло і до України. Правда дитячі поки у нас розводи, порівняно з іншими країнами, але приклад разючий.
    Дивись, почнуть з”являтися реальні професіональні фішінгові сайти із всім набором шахрайських інструментів…

  2. Narcus 30.05.2011 пише:

    Ти молодець що прочитав цю комбінацію обману!!! 😈

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*