Чи можна щось різати у день Усікновення голови Івана Хрестителя? - Блог про Львів

Чи можна щось різати у день Усікновення голови Івана Хрестителя?

Можна чи ні?

Вчора християни згадували пам’ять Івана Хрестителя, якому в 32 році після Різдва відтяли голову, за переказами ця дата співпадає із нинішнім 11-м вересням. Вчора ваш автор уважно спостерігав за людьми, дзвонив у різні села.

Для чого я це робив спитаєте ви? У сьогоднішній статті ви про це дізнаєтеся.

Чесно вам скажу, цю статтю планував написати ще вчора, але через брак часу цього зробити не вдалося. Сьогодні, 12 вересня час є, а отже і отримуєте статтю із роздумами.

Воробус не такий старий і досвідчений щоб знати всі деталі життя, але, пам’ятаю ще оклись як був малим чув від старших людей, що на усікновення не можна нічого різати гострими предметами. Це робиться у знак поваги до Івана Хрестителя, якому відрізали голову.

Воно то все так, але з року у рік між людьми точаться дискусії чи все-таки це правильно нічого не різати. Одні люди у цей день працюють, бо саме у вересні сезон збирання урожаю і люди хапають все поки є тепло і ніхто ні на що не звертає, інші ж кажуть, що день не врятує і можна вже стриматися.

Скажу вам навіть більше, прочитав також що в цей день не можна нічого їсти що нагадує голову Івана, а це овочі, фрукти, картоплю, помідори, кавун і так далі. Чому? Знову ж таки, така традиція.

Також читайте:   Святкування другого дня народження блогу

Зараз, як відомо, посту нема ніякого, але багато де читав, що саме 11 вересня треба постити і утримуватися від їжі.

Як до цього відноситися? Ходив вчора Львовом, говорив з людьми, то люди як працювали і все різали, так і різали вчора. Навіть більше, на моє запитання чи знаєте ви щось про те, що нині вшановується пам’ять Івана, вони відповідали киваючи головою або ж казали що знають, але ніяк це не згадують.

В селах я не був, але у багатьох я маю друзів, знайомих. Спеціально вирішив туди зателефонувати, не пошкодувати свій час і спитатися як там люди відносяться до усікновення. Як не дивно, люди там нічого на городі не роблять, бо кажуть, що не можна. Інші би хотіли робити, але не хочуть виглядати білими воронами і так сидять склавши руки.

Дзвоню в другі села, то там в одному люди роблять все як робили. Згадування згадуванням, але роботу треба робити і це не Великдень. Так сказав мені один пан.

І ось зрозумій після цього хто тут правий. Одні кажуть – так, інші – так. З етичних норм назви сіл називати не буду, а от нижче хотілося би дізнатися як ви відноситеся до цього дня. Ви вчора щось різали чи їли круглі овочі чи фрукти?

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Andr1y 12.09.2012 пише:

    думаю, що ніж обдзвонювати пів світу, варто було спитати людину, яка розуміється на релігії. А то зібрано купу думок некомпетентних у даному питанні людей.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*