У ДАІ професійне свято

День Державної автомобільної інспекції

В Україні і світі прийнято відзначати професійні свята. Напевно немає фахівців, які б не мали „свого” дня. Дуже багато днів календаря помічені такими професійними святами. Якісь із них відзначаються гучно і на державному рівні, якісь виключно у корпоративному колі. За будь яких обставин людям завжди приємно, коли їх вітають.

Знаю про існування Дня армії, Дня міліції, але був здивований, що є День Державної автомобільної інспекції. Його відзначають 14 квітня.

Сьогодні на дорогах автомобілісти можуть розслабитися, бо наші доблесні „рицарі смугастого жезла” будуть гульбанити.

Історія виникнення дорожніх міліцейських патрулів на українських землях сягає радянської (ще сталінської) доби. Офіційно подібна служба була організована при НКВД СРСР у 1936 році. Тобто „верховним” шефом перших державтоінспекторів був Лаврентій Павлович Берія – відомий своєю жорстокістю, маніакальністю у підозрах, збоченнями у стосунках із жінками.

Традиція поведінки та ставлення інспектора дороги до автомобіліста формувалася протягом усього радянського тоталітарного періоду. Були часи, коли даішники юридично мали необмежену владу на дорогах: вони самостійно виписували штрафи, самочинно приймали рішення про позбавлення прав, могли на місці забрати автомобіль і арештувати водія.

Також читайте:   7 червня - чемпіонат України з дріфтингу у Львові

Правда, старі водії навіть при таких можливостях радянських даішників, все ж можуть навести безліч прикладів людяної та благородної поведінки, що базувалася на етиці та дотриманням правил офіцерської честі. Крім того, рівень освіченості та професійної підготовки тодішніх інспекторів був на досить порядному рівні.

Українська Державтоінспекція була офіційно оформлена 14 квітня 1997 року “Положенням про Державну автомобiльну iнспекцiю Мiнiстерства внутрiшнiх справ” Кабінету Міністрів України.

За час незалежності у даішників права і обов’язки змінювалися. Не прослідковується лише (нажаль) еволюція у людяності поведінки. Хотілося б у коментарях до даного посту побачити хоч один позитивний коментар автомобіліста про ДАІ.

Шкода, що державна силова служба, яка має дбати про безпеку на автошляхах у нашій країні перетворилася на представників «смугастого озброєного клану» із збору данини з громадян. Багато хто з даішників навіть протокол без граматичних помилок не може скласти (не кажу вже про саму кострубатість формулювань та дебілізм фразеологічних заворотів при оформленнях офіційної документації).

Напевне, це одна з небагатьох професій служак, яких ніяк не хочеться вітати із професійним святом…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*