«Володар» Нікколо Макіавеллі - Блог про Львів

«Володар» Нікколо Макіавеллі

Нікколо Макіавеллі

Третього травня народився цікавий європейський політик, філософ і один з перших політологів у світовій думці – Нікколо Макіавеллі (1469-1527).

Усе його життя було пов’язане із його рідною Флоренцією. Макіавеллі народився у сім’ї заможного адвоката. Цей середньвічний період для Флоренції був пов’язаний із тривалою боротьбою правлячої династії Медичі з представниками республіканської форми правління на чолі з представником Домініканського ордену Джироламо Савонаролою.

Нікколо Макіавеллі вдавалося займати солідні державні посади під час правління як Лоренцо де Медичі, так при монахові Савонароло.

Приблизно у 1520 році Макіавеллі написав працю під назвою «Володар» (часто зустрічається назва «Державець»). Саме завдяки їй у новітні часи з’явився політологічно-філософський напрямок – макіавеллізм. Ідеологію «Володаря» у більшості засуджують через його концептуальну сентенцію: «Мета виправдовує засоби».

Справді, розглядаючи політичну діяльність як окрему складову існування людини, флорентієць відокремив поняття «держава і політика» від «релігія і мораль». Але все було набагато складніше у вченні, ніж його пробують трактувати зараз.

Макіавеллі визнавав силу правителя-володаря в державі лише як засіб приборкання свавілля аристократів, що засідають у парламенті. Тобто він був прихильником своєрідного парламентаризму із сильною владою правителя. Крім того, саме Макіавеллі одним із перших обґрунтував недоторканість приватної власності (бо зазіхання на майно породжує ненависть підданих).

Також читайте:   Низький замок у Львові

Для ідеального володаря (за вченням Макіавеллі) мають бути притаманні такі риси:

– для того, щоб управляти володар має вміти аналізувати істинні причини вчинків людей та їх інтереси;
– у політиці правитель повинен сподіватися гіршого від союзників і ворогів;
– дії володаря мають поєднувати силу лева і хитрість лисиці.
– володар має розуміти, що народ здатний зробити кращий, ніж він (володар) вибір.

Найоригінальнішим у вченні Макіавеллі було те, що він «дозволяв» володарю задля слави і могутності держави порушувати моральні норми. Аморальність правителя допускалась лише у випадках смертельної небезпеки для держави. В інших ситуаціях Макіавеллі відстоював принципи чесності і справедливості у поведінці політика.

О такий от чоловік був колись. Розумний і достойний для згадки. Можливо, в Україні початку ХХІ століття нашим «володарям» варто б було почитати книжку початку ХVІ століття та зрозуміти нарешті прості й доступні істини правління державою.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*