Януш Вишневський – “На Face з сином” - Блог про Львів

Януш Вишневський – “На Face з сином”

Януш Вишневський

Нова книга автора бестселеру “Самотність у мережі” – Януша Леона Вишневського носить назву “На Фейсбуці із сином”. Досить провокативна за своїм складом. Це – монолог матері Леона – Ірени Вишневської, яка померла ще в 1977-му році.

Непередбачливим є той факт, що мати пише до сина із пекла. Так, ви правильно прочитали. Починається роман із того, що у пеклі – день народження Гітлера. Януш не побоявся висвітлити деякі факти із життя відомих людей, які жили у ХХ столітті.

Переклала цей роман із польської на українську Тетяна Чужа. Обкладинка має два автори – Ірену та Леона Вишневських, причому письменник завбачливо говорить про те, що його рідної вже немає з нами.

Провокаційна історія ще й у тому, що ненька пише Вишневському у Фейсбуці. Родинні історії переплітаються з екскурсами в науку, деякими особистими фактами із життя письменника. А отже, читачі зможуть краще пізнати всесвітньо відомого митця. У матері в пеклі є час, який вона марно витрачала на землі, вона присвячує його читанню, навчанню та роздумам про життя.

Також читайте:   Оксана Середа про українську мистецьку пресу Галичини міжвоєнного часу в ЛОНПБ

Читач має змогу побачити просту жінку із її емоціями, переживаннями, ставленням до оточуючого світу. Книгу варто прочитати ще із тих мікуваннь, що мало хто із письменників візьме на себе тягар описувати рай, чистилище і пекло. Хоч фрагментарно, проте…

Такий собі другий Данте Аліг’єрі із його “Божественною комедією”, Вишневський постає перед нами не тільки як тонкий психолог, знавець жіночих душ, проте й відкриває інші грані свого таланту. Які – а про це вже ви самі дізнаєтесь, коли візьмете до рук його книгу. Прочитаю – поділюся із вами своїми рефлексіями.

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*