Фестиваль “Відкриваємо Падеревського” (фінальна частина) - Блог про Львів

Фестиваль “Відкриваємо Падеревського” (фінальна частина)

Падеревський

У неділю, 16 листопада Львівська філармонія та фестиваль Падеревського презентували ще один музичний дарунок. Фестиваль завершився концертом під назвою “Портрет в інтер’єрі епохи” – музикою сучасників та наступників Ігнація Яна Падеревського.

Його вокальні мініатюри прозвучали поряд із музикою французького композитора-імпресіоніста Клода Дебюссі, фінського класика Яна Сібеліуса та представника покоління, що слідувало музиці маестро – Кароля Шимановського. Виконання творів належить одній із найбільш високо оцінюваних в Польщі співачок, українки Ольги Пасічник та її сестри, професорки Королівської академії музики в Стокгольмі – Наталії Пасічник.

Вражала неймовірна злагодженість співу та інструментального супроводу, голос Ольги звучав кришталевими барвами, він сповнював радістю та дарував натхнення, сіяв легкі крихти суму та захльостував пристрастю. Особливо вдало прозвучали твори із циклу “Курпівські пісні”, ор. 58 Кароля Шимановського.

Публіка шаленіла: слухачі подарували виконавицям море квітів – у повному значенні цього слова : адже весь рояль був усіяний трояндами. Треба лишень додати,що сестри навіть обрали схожі сукні кольору металіку,і гармонійно пасували одна одній за вбранням. Звісно ж, що публіка зажадала твору “на біс”.

Слухачі,які трішки відпочили, взялися обговорювати вдалий перший відділ концерту і незчулися, як почався другий. До уваги пропонувалась Симфонія № 2, op. 26 Бориса Лятошинського який, як і маестро Падеревський, народився в Житомирі. На сцені з’явився Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії та польський диригент і піаніст, Заслужений діяч культури Польщі, всесвітньовідомий Єжи Максим’юк.

Також читайте:   Контактна імпровізація

Цей харизматичний музикант заполонив серця аудиторії із першого слова: адже він розповідав про Лятошинського і ставив його у ряд із такими метрами, як Бетовен, Малер та Чайковський. Українському слухачеві було приємно констатувати, що тричастинна симфонія є одним із найважливіших творів власне симфонічної музики у ХХ столітті.

Звучання цього твору захопило увагу кожного із присутніх, а отже сприйнялася симфонія досить добре. Цікаво було спостерігати за емоційною та більш вільною манерою керування польського диригента оркестром .

Оскільки я сиділа зайняла місце на балконі – то змогла помітити позначки у величезній за розмірами партитурі симфонії: синім та червоним було позначено вступи та соло інструментів.

По закінченню інтерпретації зал вибухнув оваціями – адже усім сподобалось воістину достойне виконання. Наостанок Єжи Максим’юк смачно поцілував партитуру, тим самим показуючи свій захват виконанням та самим твором композитора.

Другий міжнародний фестиваль “Відкриваємо Падеревського” у місті Лева пройшов із величезним успіхом. Маємо надію наступного року знову гостинно приймати польських гостей та насолодитись якісною академічною музикою.

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*