Велосипедом із Рясне на Наукову

Велосипедом із Рясне на Наукову

Продовжуємо серію цікавих інтерв’ю із велосипедистами.

І черговим нашим гостем буде людина, яка називає себе – Neyk1.

Саме із цим паном ми поговоримо на тему тенденцій розвитку велосипедного транспорту в місті Лева і не лише, а також хлопчина розповість про те як це їхати на роботу велосипедом із Рясне на Наукову.

– Доброго дня, перше питання яке вам задам – це чому ви таки вирішили їздити на роботу на велосипеді, все-таки, 30 кілометрів не мала відстань? Чи не краще їздити тим же автобусом?

Доброго дня, все почалося з того, що я купив собі велосипед для їзди по лісі після роботи. Це було ще у 2011 році, весною.

Поїздив я так, приблизно, два тижні і зрозумів що затрачається дуже багато часу, приїхати з роботи в 18:30, після того ще катання, тобто вдома я був приблизно о 20:00. Жінка не дуже була задоволена цим, і ті відстані які я наїжджав після роботи були в межах 15 км, тобто приблизна відстань до роботи, і одного разу я все таки спробував поїхати на роботу велосипедом.

Перші рази досить таки страшно, не впевнено себе почуваєш на дорозі, бажаєш частіше уникати дороги якщо можна з’їхати на пішохідну зону, але з часом починаєш себе почувати більш впевненіше.

Маршруткою не краще, тому що затрачається на 30 хв більше (це мінімум) і плюс ти їдеш як шпроти.. якщо влізеш в неї…це ж Рясне…це ж 131 маршрутка.

– З якими проблемами вам доводиться зіштовхуватися?

Проблема дощу, деколи він застає в дорозі…є потреба перечекати десь під накриттям. Проблема холоду: стараюся їздити якомога раніше весною і до пізньої осені.. приходиться тепло одягатись, самі болючіші місця це вуха, руки і коліна – їх треба тримати в теплі. І саме важливіше це небезпека бути збитим машиною.

– Колись читав, що у районі Рясне мають робити також велосипедні доріжки, як зараз із цим справи і яка ваша думка про вже зроблені велосипедні доріжки у нашому місті?

Так, на рахунок Рясне, там почали робити велосипедну доріжку від моста як на рясне 2 і майже до сільпо, але роботи закинули і ніхто про це вже не згадує.

Моя думка про велодоріжки у Львові: багато з них це просто імітація, роблять на відчіпного, для звіту «Ось ми такі молодці зробили велодоріжку», але те що ці велодоріжки не дуже придатні для їзди це вже інше питання. Наприклад, велодоріжка на вул. Виговського, якщо їхати в сторону Мотозаводу, по правилам дорожнього руху машини які повертають направо і наліво мають встати в різні ряди і якраз ці машини як повертають направо, тобто в сторону центру стають на велодоріжку! Питання: Чому не зробити велодоріжку окремо від дороги? – місця там достатньо

– У продовження теми велосипедів хотілося би запитати у вас які права мають велосипедисти на дорогах і не лише?

Основне правило велосипедиста їхати в правій крайній смузі ближче до обочини, але є дуже важливе але: їхати треба не занадто близько до обочини – треба завжди мати запас місця щоб було куди втекти коли машина рухається близько до тебе. Коли ззаду велика машина краще дати чуть лівіше, що вона тебе об’їжджала і коли вона буде зліва від тебе, дати вправо, тим самим збільшуючи відстань між собою і авто.

Ще хочу зауважити таке, що від того часу коли я почав їздити, тобто з 2011 року, ставлення водіїв до велосипедистів змінилося, вони з часом привикли що велосипедистів стає більше і більше, і що це не просто хтось там вирішив покататися по автодорозі, а це повноцінне пересування.

– Які, на вашу думку, шляхи вирішення проблеми у взаємостосунках між водіями «чотириколісних» і «двоколісних»? Перші кажуть що велосипедисти – рагулі, другі що водії?

Також читайте:   Гончаренко про підкупи арбітрів, відхід з "Енергії" та кваліфікацію на ЧС (відео)

Рагулів велосипедистів також хватає, це переважно підлітки.. стараються швидко їздити, дуже маневрувати між машинами, бачив на свої очі як зачіпали і царапали авто і втікали..

На мою думку, як це не парадоксально звучить, багато хто напевно буде не згоден з тим що я скажу, але водіїв рагулів менше ніж велосипедистів… вони є, але їх не багато.

Переважно, якщо водій тебе побачив, то він вже буде більш-менш акуратніше біля тебе їхати. Неприємні випадки стаються коли водій не може побачити тебе на головній дорозі, на яку виїжджає, через інше авто.

– З власного досвіду розкажіть, які райони міста найбільш складні для пересування на велосипеді?

Особисто для мене складне кільце Кульпарківська – Володимира Великого, тут все зрозуміло, кільце для велосипедиста це зона підвищеної небезпеки. Важкий з’їзд з Любінської на Окружну там треба перелаштуватися через три смуги.

Зона біля Янівського цвинтаря, там завжди купа припаркованих автомобілів, купа маршруток на Яворів, є небезпека що хтось відкриє двері та й взагалі там скупчення машин.
І ще є небезпека їзди на будь-якій велодоріжці, коли на ній ходять люди.

– Думаю що за час їзди на велосипеді у вас бували різні пригоди, розкажіть найбільш цікаві?

Так, був випадок коли я збив чоловіка: я їхав біля Янівського цвинтаря в сторону центру, а він (наскільки я потім зрозумів не встигав на трамвай), я встиг проїхати трамвай до його повної зупинки, тоді двері відкрилися, а мужчина вибіг із-за дерева і прямо в моє переднє колесо, добре що ззаду машин не було – я легко впав…а він трохи добряче..

«Слизьких» випадків на дорозі було досить багато, всі вони пов’язані з з’їздом з кільця, коли тебе не бачить правий крайній який хоче заїхати на кільце і коли водій бере занадто близьку відстань до велосипедиста.

Приблизно два тижня тому мене збив мужчина який не рівно йшов по велодоріжці, я хотів його об’їхати, а він вильнув в мою сторону – ось це небезпека! Як наслідок, забитий добряче лікоть, порвана куртка і штани.

– Як ви думаєте чи може настати такий час що більшість населення покине свої автівки і пересяде на велосипеди?

Думаю так, все до того йде. Автівки звісно не покинуть бо професії які без автівки не можуть обійтися, і є занадто великі для велосипеда відстані на роботу які люди долають кожен день.

Надіюся що це буде в близькому майбутньому.

– Які, на вашу думку, основні проблеми розвитку велосипедного транспорту у Львові?

Основна проблема: вузькі вулиці, важко зробити велодоріжку коли цього не позволяє інфраструктура. Наприклад: запланована велодоріжка з рясного в центр, мені здається що це фантастика, тому що там є місця де відстань від брами подвір’я до дороги 1,5 м. Де має бути велодоріжка? Намалювати на дорозі ровер і полосату смугу і сказати що це велодоріжка, як на Виговського?

Про центр взагалі мовчу – туди з велосипедом то тільки по дорозі.

– Ваші побажання читачам блогу та людям, які мають велосипеди?

Менше сумніву щодо способу добирання на роботу на велосипеді, тут головне спробувати, потім втягуєшся.

Велосипед – це свобода…ти не залежиш від водія маршрутки, від затору на дорогах…ти просто крутиш педалі і пересуваєшся.

На рахунок велодоріжок: робіть зауваження тим людям, які по них ходять, інакше не перевчите. Достатньо сказати: «Пішохідна зона зліва/справа», або жестом: проїхавши цю людину показати рукою йому на пішохідну зону.

П.С. Коли їдеш вечором краще не мати шолома, але мати задній маячок!

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. PVS 29.09.2014 пише:

    Центр вже 100500 років обіцяють зробити пішохідним. Може тоді для велодоріжок місце і знайдеться. Але поки що то тільки обіцянки.

  2. VIK 02.10.2014 пише:

    PVS, сама центральна частина і є пішоходною зоною + трамваї

  3. PVS 03.10.2014 пише:

    VIK, площа Ринок — це далеко не вся центральна частина. А по факту закрита лише вона, а всі навколишні вулиці, які стали тупіковими перетворилися на парковки, але від того вони ніфіга не закриті.
    А по планах-обіцянках має бути закритим ще як мінімум проспект Свободи і половина проспекту Шевченка. Ну і всі ті навколишні вулички _РЕАЛЬНО_ закриті і вичищені від транспорту.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*