10 найважливіших подій 2015 року у Львові

Підсумки року у Львові

Як і обіцяв Воробус, від сьогоднішнього дня починаю підводити підсумки року, що минає. Для когось він був чудовим, для когось не дуже.

Одним словом, скільки людей – стільки думок. Традиційно з року в рік ми починали з України, але на цей раз зраджу своїм принципам і спершу будемо обговорювати головні події року в місті Лева.

Їх також не бракувало, але серед всіх я виділив 10 найважливіших.

1. Прощання у місті Лева з відомим співаком України – Андрієм Кузьменком (Скрябіним).

2 лютого 2015 року стало чорним днем в історії нашої культури, адже на Дніпропетровщині в автомобільній катастрофі загинула ціла епоха української музики.

Прощання зі співаком відбувалося 4 лютого у церкві Преображення Господнього. Під дверима храму в цей день зібралося стільки людей, що такий великий натовп не бачили ще з часів смерті Володимира Івасюка і це, незважаючи на те, що надворі був мороз та падав сніг.

Смерть Скрябіна

2. Фантастичні футбольні поєдинки у Львові.

До них у першу чергу можна віднести поєдинок плей-офф нашої національної збірної проти збірної Словенії, а також приїзд до міста Лева на матч із Шахтарем гранда світового футболу – іспанського Реалу.

«Королям» українська команда таки програла, а от словенців збірна обіграла і саме ця звитяга згодом допомогла синьо-жовтим вийти на чемпіонат Європи, який у 2016 році буде проходити на полях Франції.

3. Кілометрові черги до нерукотворного образу Христа.

Ще одна подія, яка сколихнула Львів. Спершу люд не знав, що до церкви Святого Юра привезли унікальну реліквію і черги були невеликими, а коли дізнався, то почалося щось неймовірне. Охочих побачити найдавнішу християнську реліквію, яка зберігається у Ватикані було стільки, що люд стояв сутками.

Святиня в церкві Юра

4. Відкриття пам’ятника Андрею Шептицькому.

З цією подією також багато в чому пов’язане життя нашого міста протягом 2015 року. Те, що скульптура постала – це факт, виглядає все гарно, але скільки проблем було зі спорудженням цього пам’ятника (29 липня був офіційно відкритий).

Головна – це судова тяганина із місцевими мешканцями та міською владою щодо руйнування скверу біля пам’ятника й будівництва нової дороги для того ж таки тролейбуса.

5. Будівництво трамвайної колії на Сихів.

Це також, на даний час, одна з основних проблем міста. Спершу багато говорилося про те, що до кінця року трамвай таки поїде у популярний район міста, потім плани змінилися і тепер, коли Воробус сходив на вулицю Стуса, можу сказати, що дай Боже, щоб він поїхав хоча б у 2016 році.

Також читайте:   Українська мова зникне з ефіру радіо і телебачення?

Є проблеми з ринком «Санта-Барбара», з колектором на вулиці Стуса, з фінансуванням (грошей явно не вистачає).

Трамвай на Стуса

6. Садовий знову став мером міста.

У 2015 році в Україні й у Львові, зокрема, відбувалися місцеві вибори. Обирали й львів’яни місцеву владу. Навіть скажу більше, так сталося, що мешканці міста Лева вирішили відправити у другий тур виборів мера Садового та Кошулинського.

Як пан Руслан не старався, але Іванович таки переміг. За Андрія Садового у другому турі виборів було віддано 61, 1 % голосів, а якщо вдаватися у цифри, то це 140 942 голоси людей, які проживають у Львові.

Руслан Кошулинський значно відстав і набрав 36,8 % голосів виборців. В цифрах – це 85021 голосів виборців.

Садовий знову мер

7. Відкриття ТЦ «Форум Львів».

Ця подія анонсувалася вже давно, будівельні роботи велися протягом усього року, а офіційне відкриття відбулося 25 вересня. На нього, звісно, що завітало багато людей, а потім був скандал із заваленою стіною.

Кажуть що саме «Форум Львів» має потрохи переманити людей з іншого популярного торговельно-розважального центру «Кінг Крос Леополіс».

Відкриття ТЦ Форум Львів

8. Шість років блогу Воробуса.

Так, можливо, це не така важлива подія у Львові, як скажімо, відкриття ТЦ «Форум Львів», але все ж, шість років – це вже термін яким можна гордитися. Чи міг тоді ще зовсім юний Ігор Воробус у вересні 2009 року собі подумати, що стільки часу буду фактично день у день писати публікації.

Далі буде?

Блогу Воробуса - шість років

9. Нова поліція у Львові.

23 серпня 2015 року безперечно увійде в історію нашого міста, адже саме в цей день близько 400 полісменів склали присягу і вже після цього почали по-новому охороняти наше місто.

Проект сподобався, головне щоб нова поліція постійно удосконалювалася, оперативно реагувала на злочини та адекватно спілкувалася з людьми.

Нова Поліція

10. Відкриття об’їзної дороги біля Львова.

Більше року був закритий на ремонт Скнилівський міст. Водії транспортних засобів, а особливо, далекобійники не знали як вже об’їздити Львів. Та й корки також були на дорогах. Благо, що у 2015 міст таки відкрили. Його ремонт тривав більше 1,5 року, а все тому, що не було грошей на його ремонт.

Далі буде…

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. arhivarius 25.12.2015 пише:

    Замість слова “корки”,в українській мові є слово затори.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*