Дівочі ворожіння на Новий рік

Дівочі ворожіння в Україні на Новий рік

З давніх часів українські дівчата любили ворожити. Така вже нетерпляча у нас натура. Гадали і на Андрія, і на Катерини, а також і на Новий рік. Адже після Водохреща починалися засилання сватів – а дівчатам дуже вже кортіло дізнатися, що їх чекає ближчим часом, чи прийде наречений і чи буде шлюб щасливим.

Отже, щоб дізнатися про свою долю в новому році та напророчити собі щастя, українські дівчата проводили такі ритуальні дії.

1. Заносили дрова до хати та рахували, скільки їх виявилося в оберемку. Якщо вийшло парне число, то в новому році дівчина буде з парою.

2. Ловили в горщик павука та накривали його там. Якщо павук починав плести там павутину – значить скоро будуть заручини.

3. Кидали чобота через голову. Якщо чобіт впав на підошву – скоро буде весілля. В іншому випадку дивилися, куди покаже носок чобота – з тої сторони і прийде наречений.

Також читайте:   Лист Воробуса до Миколая

4. Рахували кілки на сусідському тині. Якщо на 9-му кілку була кора – то і наречений буде багатий, а якщо дуже обтесаний – то свататися прийде бідняк.

5. Випікали спеціальне печиво (книш) і носили його за пазухою цілий день на сам Новий рік.

6. Виходили з книшем за ріг хати та слухали, звідки собака загавкає – з того боку і мав прийти наречений.

7. Пускали на воду два окрайці хліба. Якщо вони зійдуться у воді – тоді скоро треба чекати сватів.

8. І навіть на сам Новий рік в 12-й ночі замітали голою в хаті, щоб в наступному році усміхнулася доля.

От такі цікаві, незвичні і місцями навіть дикі ритуали. А чи діють вони насправді – можете перевірити самі вже найближчим часом.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*