Лесь Подерв’янський відвідав Львів - Блог про Львів

Лесь Подерв’янський відвідав Львів

Лесь

Однак, щоб по-справжньому відчути «в чьом соль» п’єси і пройнятися її змістом, обов’язково потрібно слухати її у виконанні автора – хто влучніше за нього може зобразити героїв та передати зміст?Лесь Подерв’янський…

Ну хто з нас не чув про Метра української сатири?

Своєю творчістю Лесь завоював тисячі шанувальників не тільки в Україні, але й за її межами.

Його твори давним-давно розібрали на цитати, бо ж їх можна вживати ледь не щодня.

Вже не одне покоління наших співвітчизників слухає і читає «Данко», «Кацапи», «Гамлєт, або Феномен датського кацапізму», «Восток», «Павлік Морозов» та інші відомі п’єси автора. А їх понад п’ятдесят.

Особливо оцінити сатиру можуть люди, котрі добре пам’ятають життя в Радянському Союзі – більшість творів брутально іронізує і стібеться саме над цим періодом в історії. Коли Леся запитували, чому він у своїх творах вживає ненормативну лексику, то він пояснював це тим, що це робилося виключно для підсилення емоційної складової, мовляв, є фрази, суть яких без матюка не вловлюється.

Ну й справді, як ще можна коротко, але влучно сказати, що масла дійсно дуууже багато?

Цього разу Лесь приїхав до Львова у п’ятницю (17/03/2017) і зібрав повний зал театру ім. Лесі Українки.

Якось навіть символічно вийшло. Кінець робочого тижня, вечір, в передчутті вихідних хотілося скинути з себе тягар повсякденної рутини і відпочити насамперед (а)морально. Зайнявши своє місце на балконі, одразу звернув увагу на оформлення «робочого» місця Леся.

Також читайте:   Концерт Оксани Білозір і гурту “ManSound” у Львові

На абсолютно чорній сцені стояв невеликий чорний круглий столик і чорний стілець, підсвічені двома прожекторами. Мимоволі в голові пронеслася цитата з твору, яка чітко описувала те, що я побачив. «Просто і зі смаком», – подумав я, цитуючи «Павліка Морозова».

Виступ почався з більш ніж півгодинним запізненням. Глядачі неодноразово аплодували, запрошуючи Метра на сцену. Появу Леся зал зустрів бурхливими оваціями, «переходячими в жіночий зойк».

Привітання автора до залу в стилі бійців східних єдиноборств і традиційне: «Почнемо!!!» зірвали новий сплеск овацій.

Перед початком виступу Лесь сказав, що має невеликий сюрприз, але доведеться трішки почекати. Забігаючи наперед скажу, що сюрпризом був уривок з нового роману, який Лесь завершив нещодавно. Одна за одною прозвучали вже добре відомі п’єси «Діана», «Нірвана, або Альзо шпрех Заратустра», «Остановісь мгновєніє ти прєкрасно», «Кацапи», «Гамлєт, або Феномен датського кацапізму», а після ремарки, мовляв, це у Львові завжди актуально, особливо колоритно прочитав «Кацапів».

Далі настав час сюрпризу – свіженького роману «Таємничий амбал». А от про він, можна буде прочитати вже через місяць, коли твір вийде друком. Насамкінець, вже традиційно, зал викликав Леся на біс і отримав у відповідь «Дох#я масла».

Після читання Метр роздавав автографи і фотографувався з шанувальниками. Можна було придбати книгу Леся «ПЗТ», тобто повне зібрання творів, до якої в подарунок додавали ще й великий календар з фотографіями персонажів вистав за п’єсами. Вечір видався на славу!

Літературний редактор Межева Цвітна.

Автор статті: KrupsMD.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 19.03.2017 пише:

    Мєсто встрєчі ізменіть ніззя б…ть

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*