Як приготувати стейк на мангалі - Блог про Львів

Готуємо стейк на мангалі

стейк на мангалі

Весна і літо пора дачних вихідних, пікніків, вилазок в гори. Традиційно на цих заходах мужчини смажать шашлики, рибу чи овочі на решітці. Ми для різноманітності іноді смажимо на решітці над мангалом стейки. На кулінарних форумах найзапекліші суперечки виникають саме на тему стейків. Обов’язково знайдеться з десяток ніби супер-пупер ніби знавців теми стейків, які поливатимуть опонентів словами зневаги, оскільки ті не знають який стейк кращий – rare чи medium просмаження.

Загалом чомусь рахується, що самому приготувати стейк вдома чи на природі практично неможливо. Бо ж якщо в ресторані його чекаєш хвилин 40, то скільки ж часу прийдеться витратити непрофесіоналу? Насправді це хибна думка. Правда, одразу потрібно наголосити, що справжній стейк виходить лише з воловини (в народі говядина). Бичка для майбутнього стейку годують півтора року виключно зерном з травичкою, додають до їжі меду. В Україні таких бичків не годують.

Отож, для максимально смачного стейку шукаємо так зване «мармурове» м’ясо тобто м’ясо з густою сіткою прожилків жиру (або свинину або воловину). Смачним виходить стейк на кісточці. Отож, м’ясо нарізаємо шматками товщиною 2,5-3 см. Не тонше, бо в результаті отримаєте сухе м’ясо.

Після нарізки шматки повинні полежати при кімнатній температурі 2-3 години, щоб саме м’ясо також стало кімнатної температури. Далі обмащуємо стейки не шкодуючи оливковою олією, обтираємо тертим часником, посипаємо перцем і морською сіллю. З трав найкраще пасує розмарин.

Також читайте:   Що таке крошене?

Залишаємо маринуватися на годинку.

Смажити потрібно не в димку, а власне тоді коли вугілля дуже гаряче, з проблисками вогню. Для утворення знаменитої сіточки на шматках стейків спочатку по 30 секунд смажимо на розпеченій решітці з одного боку, потім розвернувши м’ясо на 90 градусів з другого боку. Далі перевертаємо щохвилини, максимум смажимо 15 хвилин.

стейк на мангалі

Ми любимо м’ясо medium rare, це коли всередині стейки рожеві, а з країв повністю готове.

Після зняття з решітки стейки складаємо в миску, на кожен ставимо по чайній ложці вершкового масла, щільно закриваємо і залишаємо на 5 хвилин. За цей час м’ясо як кажуть профі «доходить до кондиції». Соком, що утвориться в мисці стейки поливаємо на тарілці.

Найкращим доповнення до стейку будуть баклажани, перець, печерички приготовані на цій же решітці, опісля политі оливковою олією, і приправлені сіллю, перцем, часником.

Інший авторський рецепт приготування стейку на мангалі дивіться на моєму блозі Янусина кухня.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*