Громадський транспорт в Україні та в Європі - Блог про Львів

Громадський транспорт в Україні та в Європі

Громадський транспорт Європи

Перебуваючи закордоном, не міг не скористатися послугами їхнього транспорту. Недаремно ж кажуть, що нашим трамваям, автобусам, маршруткам тощо до іноземних ще дуже й дуже далеко.

Вирішив у цьому переконатися на власному досвіді. Все-таки, краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Електронний квиток

Чехія

Як і у Польщі, він є у громадському транспорті міста й ним користується велика кількість людей. Яка суть “єзденки”? Все просто, людина купує місячний проїзний, денний чи квиток на 30-ть хвилин (переважно це роблять туристи) й має можливість користуватися послугами будь-якого виду громадського транспорту: трамвай, автобус, метро.

Україна

Е-квитком й близько не пахне. Наші чиновники лише вміють «чесати» язиками, багато обіцяти й нічого не робити. До слова, колись влада нашого міста обіцяла впровадити електронний квиток на початку 2018 року. Вже зараз ці всі обіцянки залишилися на рівні чуток. Що перевізникам, що місту не вигідний е-квиток. Вся бухгалтерія вийде з тіні. Ми ж зараз не знаємо скільки зароблять ті ж «маршрутчики».

Рухомий склад

Чехія

Приємно сідати у чистий, гарний трамвай. За маршрутки й взагалі мовчу. Їх у Чехії немає. Натомість там їздять великі автобуси. Бувало таке, що ваш автор їхав у величезному автобусі з двома темношкірими й одним китайцем. Європа.

Також читайте:   Жебраки у транспорті: хто вони?

Україна

Трамваї у нас ще терпимі, а ось автобуси… Принципово не користуюся бидло-маршрутками. Подорожую по місту лише завдяки електротранспорту або ж на великих автобусах типу №3А.

Контроль

Чехія, Польща

Пасажири в Європі бояться контролю. Якщо він зайде й хтось не матиме квитка, то штрафу вам не уникнути й він, до слова, серйозний. Для прикладу, в Чехії треба витягнути з власного гаманця близько 1000 крон. На наші гроші це приблизно 1300 українських гривень.

Україна

Всім начхати на контроль. На даний момент за проїзд «зайцем» в електротранспорті офіційно треба заплатити 60 гривень. Та й те, контроль ходить рідко й багато хто при зустрічі з ним просто втікає.

В автобусах та маршрутках як такого контролю немає. Лише водій може висловити своє невдоволення пасажиру, який відмовився платити за одноразовий проїзд.

Висновок? З громадським транспортом в Україні халепа й напевно ця халепа буде ще років так 10-ть – це точно. Треба щось змінювати, а ніхто в цьому не зацікавлений.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*