Олександр Кривенда: «Результати чвертьфінального етапу плей-оф вважаю закономірними»

Кривенда

Ексклюзивне інтерв’ю з тренером столичної «ДЮСШ-25 – Legion-XXI».

Як ми вже повідомляли, в останні дні березня стали відомі учасники півфінальної стадії плей-оф Екстра-ліги. Відповідно, настав час підбивати підсумки чвертьфінального етапу, за підсумками якого боротьбу припинили «ІнБев/НПУ» (Житомир/Київ), «Сокіл» (Хмельницький), «Кардинал-Рівне» (Рівне) та «Ураган» (Івано-Франківськ). А от четвірка півфіналістів, яку склали херсонський «Продексім», львівська «Енергія», київський «ХІТ» та покровський «Титан».

Для того, щоб детально розібратись у причинах виступу тієї чи іншої команди у чвертьфіналі, «5х5» поцікавився думкою тренера київської дитячо-юнацької футзальної команди «ДЮСШ-25 – Legion-XXI» Олександром Кривендою, який погодився виступити у якості експерта.

– Олександре, перш за все – які Ваші перші враження від чвертьфінальної серії плей-оф Екстра-ліги?

– Система проведення з наявністю плей-оф себе виправдовує. І це видно вже по чвертьфінальній стадії. Три з чотирьох пар вважаю рівними, за винятком пари «Продексім» – «ІнБев/НПУ».

– Чи можна сказати, що результати цієї стадії плей-оф закономірні? Чи є деякі сенсації?

– Результати протистоянь вважаю закономірними, враховуючи підбір гравців і стан команд.

– Першим півфіналістом став «Продексім», який обіграв «ІнБев/НПУ», не віддавши жодної гри. Херсонці вище класом, чи вони зараз на піку форми?

– Перемога в серії з рахунком 3:0 над «ІнБев/НПУ» обумовлена класом команди, до цього додаємо прогрес у тактичній виучці, що пов’язано з приходом Жоао Карлоса Барбози.

– Так сталося, що «Продексім» та «ІнБев/НПУ» втретє поспіль зустрічаються на чвертьфінальному етапі, і херсонська команда стабільно перемагає. Чи можна сказати, що десь і цей фактор був проти команди Валерія Директоренка?

– Не вважаю що минулі протистояння цих команд вплинули на результат їхнього теперішнього протистояння. Хоча, звичайно, я не відкидаю той факт, що гравці обох команд цікавилися статистикою зустрічей цих клубів між собою у плей-оф, і логічно, що «Продексім» та «ІнБев/НПУ» хотіли її змінити на свою користь. Але, повторюсь, вирішальним фактором став клас футзалістів херсонської команди, у якої, до того ж, лавка запасних трохи більша, ніж у «ІнБев/НПУ».

– «Титан» здобув путівку до півфіналу у Рівному. Чому, на Ваш погляд, не вдалося «кардиналам» виграти бодай би в одному домашньому поєдинку?

– Відносно пари «Титан» – «Кардинал-Рівне», вважаю, що дисбаланс і атмосфера в команді «Кардинал-Рівне» позначилася на двох провальних матчах на домашньому паркеті, де грати важко всім без винятку учасникам чемпіонату.

– Чи можна сказати, що «Кардинал-Рівне» досі перебуває у психологічній ямі після програшу у чвертьфіналі Кубку України?

– Команда з Рівного не відновилася морально і не розкрила повністю весь свій потенціал. Дві поразки з великим відривом – свідчення цьому. Виліт з Кубку «Кардиналу» пов’язую з внутрішніми проблемами в команді. Проте, заслуга «АРПИ Запоріжжя» в тому, що ця команда вдало скористалися проблемами суперника, дуже велика. До того ж, підопічні Олега Зозулі показали, що вже зараз готові до того, щоб грати в Екстра-лізі. Щоправда, в цьому контексті ми виносимо за дужки гру з «Ураганом».

– Які, на Вашу думку, шанси «Продексіму» та «Титану» в очному півфінальному протистоянні?

– «Титан» – дуже симпатична команда. Видно роботу Дмитра Камека. Дуже темпова команда з безліччю награних комбінацій. Вважаю, що «Продексім» якщо і візьме «Титан», то з великими труднощами. Тому, шанси 60 на 40 на користь «Продексіму». Це пов’язано з підбором гравців.

– «Енергія» з труднощами, але здолала «Сокіл». За рахунок чого львів’янам все-таки вдалося перемогти?

– «Енергія» здобула в цілому перемогу за рахунок досвіду і класу. Бачив обидві гри у Львові наживо. У «Сокола» величезна перспектива, так як Ковальчик вміє працювати з молодими гравцями, з яких складається хмельницька команда.

– Чи можна сказати, що «Енергія» десь недооцінила команду з Хмельницького, враховуючи її кадрові зміни?

– «Енергія» грала на всі сто відсотків, недооцінки не було. У той же час я вважаю, що Роман Миколайович, можливо, попрацював зі своїми підопічними саме у психологічному плані, змусивши їх забути останні поразки.

– Свій щасливий квиток «Енергія» витягла у серії пенальті, де, на диво, своє вагоме слово сказав не Пітуля, а Кардаш. Чому, на Вашу думку, як раз у Пітулі не пішли справи у серії пенальті?

Також читайте:   Кубок України. Перший попередній етап. ФК «Галицька здоба» - «Рівнестандарт-ДЮСШ №4». Анонс

– Вибір Валерія Легчанова на користь Кардаша обумовлюється внутрішньокомандними нюансами. Значить, головний тренер вважав, що в даний момент, в даній грі, треба дати право Кардашу, виходячи з кон’юнктури подій. Але водночас треба зазначити, що Пітуля – теж досвідчений воротар, але у нього цього разу справа з пенальті не пішла. Войтович, як Ви бачили, теж виходив під пенальті, але йому ще бракує досвіду. А от щодо Кардаша, то хочу зазначити, що у нього була ще одна мотивація – під час цієї серії він пропустив кілька необов’язкових голів, тому своїм «сейвом», який вивів «Енергію» в півфінал, Володимир компенсував ті огріхи, які у нього були.

– Неможливо не згадати той факт, що протягом усієї чвертьфінальної серії майже всі гравці «Сокола» не тиснули руки своїм опонентам після матчів. Можете якось це прокоментувати?

– Відмова від рукостискань обумовлюється конфліктом «Сокола» з Асоціацією футзалу України. Як відомо, він пов’язаний з переходами Лисенка, Бакинського та Педяша в «Ураган», «Продексім» та «ХІТ» відповідно. Але знаєте, я перебував у Палаці спорту «Галичина» разом зі своїми підопічними (у Львові в ті дні проходив дитячо-юнацький турнір з футзалу. – Прим. «5х5»). І я своїм підопічним одразу сказав, що так робити не можна. Якими б не були стосунки у керівників команд між собою та з АФУ, це не має відображатись на стосунках між гравцями. Адже ніхто не знає, що на нас чекає далі. А раптом хтось з цих гравців незабаром гратиме в «Енергії»? А якщо вони разом гратимуть у збірній України? До речі, скажу, що гравцям «Енергії» руки потискали як раз ті футзалісти «Сокола», які вже встигли пограти у збірній.

– У протистоянні між «ХІТом» та «Ураганом» також не обійшлося без овертаймів та серій пенальті, в яких перемагав «ХІТ». Що завадило «Урагану» продовжити боротьбу?

– В цілому, в протистоянні «Урагану та «ХІТа» на результат серії вплинув клас команди з Києва, який вище, ніж у івано-франківців. Не можна не відзначити фактор домашнього майданчика, який у «ХІТа» специфічний. Хоча я не відкидаю такого варіанту, що якби «Ураган» виграв у Кубку України, то він мав би психологічну перевагу над «ХІТом», яка дозволила би підопічним Максима Павленка перемогти. А так – до очних зустрічей у рамках плей-оф команди підійшли майже в однаковому психологічному стані. Тобто – морально гравці були готові та мотивовані, але не було у жодної з команд саме психологічної переваги.

– У вирішальному, як виявилось, поєдинку Роман Кіндратів не забив 10-метровий, а потім і післяматчевий пенальті. З чим можна пов’язати такий нефарт капітана «Урагану»?

– Нефарт капітана «Урагану» пов’язаний з психологією. Вважаю, що бити останній шестиметровий після незабитого десятиметрового – це трохи нелогічно саме з психологічної точки зору. Тому, повинен був бити інший гравець.

– Багато хто вважав протистояння між «ХІТом» та «Ураганом» центральним серед усіх чвертьфіналів. Чи виправдало воно такі аванси?

– Протистояння команд з Києва та Івано-Франківська виправдало очікування. Хоча шкода, що воно завершилось після четвертого матчу. Думаю, для футзальних вболівальників було би добре, якби серія тривала всі п’ять матчів, адже «ХІТ» та «Ураган» – гідні суперники.

– Тепер «ХІТ», як і торік, зіграє у півфіналі з «Енергією». Чи зможуть кияни взяти реванш за минулорічну поразку?

– «Енергія» та «ХІТ» – в цілому, досвідчені команди. Тим цікавіше буде дивитися за їхнім протистоянням. Головним фактором стане готовність команд на даний момент. Не варто забувати про перевагу киян, пов’язану з фактором трьох ігор на своєму полі. Хоча минулого сезону львів’янам вдалося нівелювати цю перевагу підопічних Олега Лук’яненка. Відходячи з цього, буде ще цікавіше подивитись нинішнє протистояння. А що стосується реваншу, про який Ви питали, то «ХІТ» навряд чи буде думати про це. Для них головний пріоритет – перемога в цьому протистоянні без акценту на реванш. Але не будемо також забувати про те, що «Енергія» є «кубковою» командою, що вона нещодавно довела у Запоріжжі.

«5х5».

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*