Експеримент Воробуса з проїзним в електротранспорті

Проїзний

Далі про обіцяний експеримент Воробуса з трамваєм, точніше з усім львівським електротранспортом.

Як відомо, ще минулого місяця проїзд у трамваях та тролейбусах міста істотно подорожчав. Ще досі не зможу збагнути як це так, що було три гривні, а підняли до 5-ти гривень за одну поїздку.

Звісно, багатьох це обурило, були протести, але ніхто нічого не відмінив. Вирішив придбати проїзний, щоб глянути, а чи зможу я зекономити на проїзді. Та й, якщо чесно, чи зможу зустріти таких улюблених для всіх пасажирів контролерів.

Одразу ж зазначу, що акція від Львівелектротранс мене дуже повеселила. За їх словами, до кінця квітня місячний абонемент на проїзд можна було придбати за 120-ть гривень. Далі ж абонементи коштуватимуть 160-ть гривень. Чому так мені дуже дивно. Україні до Європи ще дуже й дуже далеко. У тій же Чехії комунальні підприємства надають послуги у першу чергу завдяки великому продажу якраз проїзних документів.

І водія ніхто не турбує, й пересідати можна з одного виду громадського транспорту на інший скільки захочеш.

У нас же лише думають як заробити. Далі більше. Як виявилося, вартість ціни на абонемент Львівлектротранс штучно завищило. Журналісти одного з видань це зауважили й одразу ж виправили. Зараз вона становить не 160-ть, а 150-ть гривень. Цікаво лише хто буде компенсовувати людям «десятку».

Також читайте:   Як же дістали ці маршрутки...

Тепер до мене. Експеримент із проїзним себе виправдав. Справді, маючи абонемент на проїзд відчуваєш себе білою людиною. Ти можеш у будь-який момент сісти на один трамвай, пересісти на інший і так далі. Плюс до цього всього, ти не ходиш до водія щоб купити квиток, не думаєш як його закомпостувати й так далі. Ти стоїш чи сидиш і дивишся на це все з посмішкою.

Чи вигідно купувати проїзний? Особисто я зробив за місяяь близько 50 поїздок. Множимо їх на 5 гривень й отримуємо 250 гривень. Економія у 130 гривень.

Щоправда, варто врахувати то момент, що десь я міг пройтися пішки, десь міг гне їхати трамваєм (тролейбусом). Проте, навіть так придбати проїзний вартує.

150 – ть гривень? Моя думка, що ціна ця завищена. Було би 120 гривень, то люди купували би проїзні значно більше. А так…

Контролери? За 50-ть подорожей зустрічав їх лише один раз. Запитали що у мене за проїзд, на що я сказав «проїзний». Навіть не дивилися на нього.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 4 може ще щось напишете?

  1. зая зая заїбая 29.05.2018 пише:

    Та насрати на проїзні, напиши краще, чому тролейбус №3 так погано їздить, шо я з перехрестя його чекаю по 30 хвилин, встигаю под*** три рази доки він приїде, курва його мать!!! то швидше на роліках їхати з перехрестя на південний

  2. Arwenita 30.05.2018 пише:

    Проїзні вигідні, якщо кожного дня десь їхати. Якщо раз на тиждень – і то не завжди, то, ясна річ, що невигідні.
    Погоджуюсь, що дико незручно пхатись до водія за квитком, потім тягнутись до компостера. І оце передавання безкінечне грошей (спочатку водію, а потім решту – назад) – теж дістає. Купити квитки заздалегідь – не варіант. Бо деколи й місяць не користуєшся трамваями-тролейбусами, а їдеш маршруткою – так простіше. А за цей місяць знову якесь подорожчання – і старі квитки вже недійсні.
    Я за безконтактну оплату карткою в громадському транспорті – і в електро, і в маршрутках.
    А з приводу контролю – я б встановила якийсь сенсорний датчик на вході, який рахував би, скільки людей зайшло. І щоб у водія на екран виводилось: зайшло стільки, оплат – стільки. І щоб водій не їхав, поки ці цифри не зрівняються.

    • Stakeholder 30.05.2018 пише:

      Оплата у транспорті картками не є хорошою ідеєю з точки зору безпеки, в нормальних країнах і містах дійсно використовуются безконтактні картки, але вони не є банківськими, вони “заряджаются” на певний період чи відстань при оплаті в касах чи спеціальних автоматах, на них нема реальних грошей, інформацію з них можуть зчитувати лише спеціальні валідатори. А ідея щодо сенсорного датчика який рахує людей замість водія звісно весела, але насправді водій взагалі не повинен займатися нічим іншим крім керування транспортним засобом. Та й взагалі, думаю всім давно зрозуміло, що затримка з впровадженням нормальної, прозорої і зручної оплати в транпосрті звязана лише з тим шо цьому чинять опір корупціонери, для яких транспорт вже давно став стабільною частиною їх лівого доходу, а не тому що хтось шось не може організувати чи впровадити.

      • Arwenita 01.06.2018 пише:

        Згідна щодо карток. Можна було б зробити такі, як раніше для таксофонів були. Різного номіналу – на різну кількість поїздок.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*