Чемпіонат Європи серед університетів: «каразінці» здобули «срібло»

Чемпіонат Європи

Перед тим, як розпочати звіт про фінальний матч чоловічого турніру чемпіонату Європи серед університетів, хочеться згадати одну передісторію.

Річ у тім, що у 2008 та 2009 роках команди Дніпропетровської Державної фінансової академії та Сумського Державного університету доходили до фіналів цих змагань. І кожна з цих команд була бита одним і тим же суперником – університетом Малаги. Є, щоправда, в активі українських команд і одна звитяга над студентами цього іспанського університету. Вона датується 2015 роком. Але тоді СумДУ обіграв Малагу в матчі за сьоме місце. А зараз команді Харківського Національного університету ім. Каразіна випала честь спробувати переписати історію. А для цього треба було виграти у фінальному двобої у іспанців.

Однак, вже на перших секундах поєдинку іспанці ледь не забили швидкий гол у ворота Панішева. На щастя, Морено не зміг переграти нашого воротаря. Тим не менш, це був «дзвіночок» для харків’ян. Він давав знати про те, що іспанці будуть намагатись використати будь-яку можливість для того, щоб забити. Щоправда, у «каразінців» на це трохи згодом знайшлася своя відповідь: Пугач двічі в одній атаці міг забити, але блискуче зіграв Руіс, який впорався з цими ударами. А вже на 5-й хвилині стрімкий випад призвів до голу у виконанні Кастехона. Після цього іспанці фактично тотально заволоділи ініціативою. Звісно, відібрати м’яч у них було складно. Піренейці робили свою справу за рахунок як коротких пасів, так і швидких переходів до атак. Окрім того, вони перегравали харків’ян індивідуально. А вже скоро помилка слобожанці призвела до другого голу у ворота Панішева. По такій грі рахунок 2:0 – це ще не заявка на перемогу, але вже натяк. Це усвідомлювали і підопічні Віталія Чернишова, які намагались все-таки знайти якийсь шанс біля чужих воріт, але ані Абакшину, ані Терентьєву, ані Лебедю не щастило. Хоча Абакшин все-таки намагався створювати проблеми, граючи «стовпа», і за рахунок цього харків’яни навіть здобули кілька потенційно небезпечних штрафних ударів, які, щоправда, не були втілені у голи. Тому, перший тайм закінчився з рахунком 2:0 на користь університету Малаги.

Також читайте:   Футбол. Чемпіонат України. Іллічівець 2:0 Карпати (відео)

В принципі, надія на те, що можна буде переламати гру, ще залишалась. Але для цього треба було харків’янам з самого початку другої 20-хвилинки грати дуже активно на чужій половині майданчику, щоб змусити Руіса капітулювати. Проте, насправді старт другої половини гри активніше провели іспанці. Ні, вони не забили швидкий м’яч, але дали зрозуміти, що віддавати ініціативу суперникам вони не збирались і не збираються. Хоча все-таки трохи згодом піренейцям вдалося довести свою перевагу до 3:0 – на 27-й хвилині відзначився Морено. І це вже дійсно була заявка на перемогу. Однак, після екватору другого тайму харків’яни показали, що боротимуться до останнього. Панішев вкинув м’яч на Абакшина, той головою зміг перекинути м’яч на «п’ятачок», де Моспан зміг переправити «снаряд» у ворота. Розуміючи, що ще можна спробувати врятувати гру, Віталій Чернишов пішов з п’ятим. Харків’яни намагались до вірного розігрувати свою штучну більшість, намагаючись знайти можливість для удару. Але іспанці грамотно захищались, а в потрібні моменти підловили наших футзалістів на помилках, і це призвело до того, що рахунок став 5:1. Саме такий результат, зрештою, і було зафіксовано після фінальної сирени. А це означало, що команда університету Малаги зберегла свій чемпіонський титул.

Отже, на жаль, харків’янам не вдалося переписати історію зустрічей українських команд проти університету Малаги у фіналах чемпіонату Європи серед університетів. Але і срібні медалі для команди ХНУ ім. Каразіна – це вже успіх. Тому, вітаємо підопічних Віталія Чернишова з цим успіхом.

І наостанок додамо, що бронзовим призером чемпіонату Європи серед університетів стала команда університету Міньйо. Господарі змагань по ходу матчу програвали своїм опонентам з університету Хаена 1:2, але змогли зрівняти рахунок, а в серії пенальті здобули перемогу. Таким чином, один з комплектів нагород залишився у Португалії.

ХНУ ім. Каразіна (Україна) – Університет Малаги (Іспанія) – 1:5

Голи команди ХНУ ім. Каразіна: Моспан
Склад команди ХНУ ім. Каразіна: Панішев (Козлов, 39) – Лебідь, Масленніков, Панасенко, Абакшин – Васильєв, Терентьєв, Моспан, Пугач – Книгін, Куделя.

5 x 5

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*