Чому чавунні ванни кращі за інші? - Блог про Львів

Чому чавунні ванни кращі за інші?

чавунна ванна

Чавун – це сплав заліза і вуглецю, який найчастіше використовують у виробництві сантехніки. Незважаючи на те, що тепер з’явилося багато різних пластичних та простих у роботі матеріалів, чавун залишається стабільно популярним. Останні колекції чавунних ванн шукайте за цим посиланням.

У магазинах сантехніки Ви зможете побачити прямокутні чаші з мінімальними відмінностями форм – розмаїття кутових і асиметричних моделей очікувати не варто. Це обумовлено тим, що такий сплав погано піддається моделюванню. Але навіть невеликий вибір форм не зробив ці ванни менш популярними. Розберемося, чим вони кращі за аналоги зі сталі та акрилу.

Ознаки якості чавунної сантехніки

Якість ванни найчастіше оцінюється надійністю покриття. Чавунні вироби покривають склоподібною емаллю. За ГОСТом на стінки наносять емаль товщиною 1 мм, на дно – не менше 1,5 мм. Цілісність емалі визначає довговічність резервуара, адже вона захищає основу від води та лугів. Якісна емаль не боїться перепадів температур, гарячої води та лугів, які містяться у засобах чищення.

чавунна ванна

Найгірше, що може статися – скол, утворений від падіння на поверхню важкого предмета. Проте тріщина піддається реставрації. У магазинах сантехніки продаються готові ремкомплекти для різних видів ванн. З самою чашею нічого не трапиться. Вона досить жорстка, тому не деформується і витримує велику вагу. У плані довговічності чавунні моделі перевершують тендітні акрилові резервуари, а також сталеві чаші, на яких залишаються вм’ятини.

Також читайте:   Як інвертор для сонячної електростанції допомагає підвищити ефективність системи

Об’єктивні переваги чавуну

Ці ванни коштують дорожче, ніж моделі зі сталі або акрилу. Чим же вони такі особливі?

  • Чавун – найміцніший сплав, з якого роблять сантехніку. Він не деформується від важкої ваги і стійко витримує контакти з гарячою водою. Слабким місцем цієї сантехніки є емаль, яка може тріснути, якщо на неї упустити, скажімо, молоток.
  • У порівнянні зі сталлю й акрилом, чавун володіє найнижчою теплопровідністю. Це означає, що стінки чаші повільніше віддають тепло, зберігаючи воду гарячою.
  • Також матеріал відмінно поглинає шуми. Набір води в сталеву ванну зазвичай супроводжується моторошною канонадою падаючих крапель. Те ж відбувається під час прийому душу. Чавун покритий емаллю, що не резонує з краплями.
  • Такі ванни служать в 2-3 рази довше інших. Без реставрації чаша прослужить до 20 років. А після поновлення шару емалі ще стільки ж.
  • Чавунна сантехніка проста в догляді. Склоподібна емаль не має порів, тому не накопичує, а відштовхує бруд. Її не доведеться чистити жорсткими щітками та хімічними порошками. Для догляду достатньо м’якої губки та будь-якого мила.

чавунна ванна

Для об’єктивності варто згадати і про недоліки. Їх всього два: невеликий вибір форм, а також значна вага. Привезти та підняти на поверх таку ванну непросто, але це єдиний вагомий недолік, з яким можна змиритися.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*