Для неї витиранка – це насолода для душі: майстер-клас від Марії Гупало - Блог про Львів

Для неї витиранка – це насолода для душі: майстер-клас від Марії Гупало

Витиранка

Ми витинали з паперу палац графині Софії з Фредрів Шептицької у Беньковій Вишні. Як хто міг…
Трішечки про мистецтво витинанки.

Витинанкове мистецтво в Україні має давні традиції. Його в народі досі шанують. На Вінниччині навіть встановили пам’ятник витинанці.

Витинанки – справа копітка і забирає багато часу, але для Марії Гупало – це насолода для душі. Вона витинає сюжети, які стосуються Софії з Фредрів Шептицької.

Художнє витинання має такі підвиди: витинанки, виготовлені ножицями, вирізані ножем, штемпелькові, відщипувані та комбіновані з розписом, аплікацією тощо.

Також читайте:   Попса попсою, а класика – за розкладом

За технологічними і художніми особливостями витинанки поділяються на ажурні (зображення міститься у прорізах) і силуети (зображення виступає силуетом); одинарні (виготовлені з одного аркуша) та складні (аплікаційні; з кількох аркушів паперу, а тому завжди поліхромні).

Останні, залежно від прийомів виготовлення, бувають накладними (накладають одна на одну “гіркою”) та складеними (великомасштабні твори, орнаменти і зображення яких утворені з окремих елементів, складених поряд один з одним, гармонійно поєднаних між собою в єдине ціле).

Працівники Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки дякують Марії та Олені за чудовий майстер-клас в рамках проекту «Молитва до Митрополита. Софія».

На одному з фото – робота працівниці ЛОНПБ – Ірини Холявко.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*