Найбільший подарунок для неї, коли прочитають її книги: зустріч із Ольгою Михайлюк - Блог про Львів

Найбільший подарунок для неї, коли прочитають її книги: зустріч із Ольгою Михайлюк

Ольга Михайлюк

11 липня 2019 року о 17 годині в палаці Леона та Ядвіги Шептицьких у Львові по вул. Зеленій, 24 (Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека) в рамках проекту «Молитва до Митрополита. Софія», організатором якого є Олена Білоус, відбулася зустріч з головним редактором Всеукраїнського освітньо-мистецького часопису «Артклас» Ольгою Михайлюк, яка виступила на тему: “Митрополит Андрей Шептицький у долях українських художників”.

На зустрічі Ольга Михайлюк акцентувала увагу на значенні культури, освіченості в житті кожної людини. Бо Андрей Шептицький мав велику особисту культуру та ґрунтовну європейську освіченість. Це у родині Шептицьких в крові, в їхньому родовому корінні.

Мати Митрополита Софія Шептицька вивчала в Парижі приватно живопис у таких знаних тоді у Франції мистців, як Шеффер і Добіньї, виставлялася в одному з паризьких салонів.

Молодим монахом Андрей Шептицький теж малював. Він виконав етюд «Бойко» і подарував адміністраторові митрополичих дібр о. Титові Войнаровському. В музеї Українського католицького університету в Римі донині зберігається ікона «За гріхи світу», яку написав Митрополит.

Андрей Шептицький вмів поцінувати і підтримати талановитих людей. До художника Олекси Новаківського він звертався з великою повагою: «Маестро!», оточив його опікою, коли Новаківський потрапив на чотири місяці до шпиталю Св. Лазаря у Кракові; купив для потреб українських митців у польського художника Яна Стики його будинок і т. д.

Також читайте:   Пошанування Агатангела Кримського

Про все це надзвичайно цікаво розповідала Ольга Михалюк.

Вона показала чудові роботи Модеста Сосенка. Саме завдяки розумінню й підтримці з боку Митрополита М. Сосенко обрав монументальне церковне малярство полем своїх основних творчих зусиль. Тому ми маємо можливість на сьогоднішній день насолоджуватися прекрасними іконостасами церкви св. Онуфрія у Львові, Михайлівської церкви с. Підберізці, Пустомитівського району Львівської області, які виконані Модестом Сосенком.

Митрополит Андрей Шептицький мав рідкісне поєднання рис: можновладця з недоступними багатьом можливостями практичної реалізації ідей та українця, котрий зусиллями власної думки прийшов до національної свідомості.

Ольга Михайлюк підкреслила, що Митрополит Андрей Шептицький у своїх листах дуже багато дав цінних порад для нас. Але їх треба мати бажання знайти і дослухатися.

Ольга Михайлюк вміє зацікавити. Її розповіді дуже пізнавальні.

Працівники Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки вдячні Вам, п. Олю, за це!

А також дякуємо організатору проекту “Молитва до Митрополита. Софія” Олені Білоус за таку прекрасну гостю!

ЛОНПБ

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*