Найулюбленіше творіння Митрополита Андрея : Ігор Кожан національний музей у Львові ім. А. Шептицького - Блог про Львів

Найулюбленіше творіння Митрополита Андрея : Ігор Кожан національний музей у Львові ім. А. Шептицького

Зустріч у ЛОНПБ

16 липня 2019 року о 17 годині за адресою Зелена, 24 (маєток Леона та Ядвіги Шептицьких, Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека), в рамках мистецького проекту «Молитва до Митрополита. Софія», що очолює Олена Білоус, відбулася зустріч з генеральним директором Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького п. Ігорем Кожаном, який розповів про реалізовану мрію Митрополита Андрея Шептицького – Національний музей у Львові.

Національний музей у Львові ім. А. Шептицького… Закладений у 1905 році, відкритий – 13 грудня 1913 року. Найулюбленіше творіння Митрополита.

На церемонії відкриття музею Андрей Шептицький сказав: «… се спадщина тої епохи, чудової для нашої культури і штуки,…, яка скінчилася зі ХVІІ століттям. Без сих пам’яток ми не в силі були би відтворити собі образ того, чим було ще в сім століттю наше село…».

Під час надходження пам’яток того часу в музейній документації переважно лише зазначали: «З надбань 1905–1907 рр.», – хоча цілком очевидно, що до їх придбання був безпосередньо причетний Митрополит Андрей Шептицький, оскільки основою фондів музею стала особиста колекція засновника, яка налічувала близько 10-ти тисяч предметів [дані з Всеукраїнськогоосвітньо-мистецького часопису «Артклас» за 2015 рік, № 3 : «Андрей Шептицький – Основник Національного музею у Львові». – С. 417]. Це був воістину княжий дар українському народові.

Також читайте:   ЛОНПБ відвідав Володимир Кузик

Перший директор музею – Іларіон Свєнціцький… Майже півстоліття: з 1905 р. до 1952 р.

На сьогодні Національний музей у Львові володіє найбільшою в Україні колекцією іконопису, яка налічує понад чотири тисячі одиниць і хронологічно охоплює ХІІІ–ХІХ ст. [дані з Всеукраїнськогоосвітньо-мистецького часопису «Артклас» за 2015 рік, № 3 : «Андрей Шептицький – Основник Національного музею у Львові». – С. 404].

Раритетною пам’яткою, яка відкриває музейну експозицію іконопису, є «Святці» із церкви Святого Миколая у Яворі на Бойківщині – єдина у збірці ікона ХІІІ ст. (фото).

Завдяки подвижницькій праці Андрея Шептицького та його розумінню історичних мистецьких процесів сьогодні Національний музей пишається, зокрема, унікальними зразками давньої української гравюри, рисунками видатних західноєвропейських майстрів ХV–ХVІІІ ст.

На фото: Українська народна гравюра. «Святий Миколай». ХVІІІ ст. Папір, дереворит підкольорований.
Окраса музею – Богородчанський іконостас — унікальна пам’ятка українського іконопису доби пізнього Ренесансу, або маньєризму та раннього бароко. Іконостас створений в 1698—1705 рр. іконописцем-ієромонахом Білостоцького монастиря на Волині Йовом Кондзелевичем та майстрами його кола для церкви Воздвиження Чесного Хреста монастиря Великий Скит у Маняві (фото).

ЛОНПБ

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*