«Як будувати рідну хату» Митрополита Андрея Шептицького – найкращий зразок для України: зустріч із Ореславою Хомик - Блог про Львів

«Як будувати рідну хату» Митрополита Андрея Шептицького – найкращий зразок для України: зустріч із Ореславою Хомик

Зустріч у ЛОНПБ

23 липня 2019 року в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці (палаці Шептицьких), що на вул. Зеленій, 24, в рамках дивовижного мистецького проекту «Молитва до Митрополита. Софія», автором якого є Олена Білоус, відбулася зустріч з п. Ореславою Хомик, головою Союзу Українок України, яка допомагає учасникам АТО, працює з молоддю.

У своєму виступі вона підкреслила, що в нашій країні – талановита молодь, яка намагається відповідально ставитися до життя.
Ми часто замислюємося, як побудувати процвітаючу Україну? А відповідь – поруч, – підкреслює п. Ореслава, – в праці Митрополита Андрея Шептицького «Як будувати Рідну Хату…» (– Львів, 2003. – 47 с.).

Відразу забажалося ще раз узяти до рук цю маленьку книжечку і прочитати.

В книжечці Митрополит писав: «Очевидно, те, чим повинна бути всенаціональна Хата, може бути тільки ідеалом, який лиш частинно нарід може здійснити. Ніяка хата, навіть національна, не є в строгому значінні цього слова організмом, бо жодна держава не має внутрішнього одного життя, як це мусить мати кожний організм. Організм, твір природи, живе, розвивається і діє грою природних сил, що в ньому, і тільки в ньому, находяться. Тому й кожний організм живе своїм життям; – природа не видає мертвих організмів.

А організація є твором людських рук. Її мета: створення тіла, яке по змозі якнайближче було б подібне до творів природи – організмів…
…організацією-організмом є родина…
…організацією організмом є громада, себто злука людей, що живуть в одній місцевости та зв’язані зі собою сусідством і спільнотою багатьох потреб і інтересів…

Також читайте:   Міжнародний фестиваль органної музики "Діапазон" триває у місті Львові

…Звідси родина і громада є, сказати б, протоплазмами, первісними клітинами, з яких складається людська суспільність. Обидві ці організації будуть тим сильніші та тривкіші, чим більше будуть уважувати природу та її закони…».

З Ореславою Хомик прийшли до нас у гості дві чарівні юні дівчинки, студентки Львівського національного університету ім. І. Франка. Одна з них, Юлія Шевчик, намагається глибше дослідити родинне гніздо Андрея Шептицького у Прилбичах, звідки вона сама родом, а інша, Ольга Галак – духовну науку Митрополита Андрея Шептицького, щоб ця НАУКА стала основою життя християн ХХІ ст.
Молоде покоління вважає, що корупція починається з того, хто дає хабар…

Працівники Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки дякують п. Ореславі Хомик за те, що вона є частою гостею нашої бібліотеки і скерована на благородні справи. А також – Олені Білоус за те, що стільки праці та зусиль вкладає у мистецький проект «Молитва до Митрополита. Софія».

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*