Гість Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки – Іван Матковський - Блог про Львів

Гість Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки – Іван Матковський

Іван Матковський

31 липня 2019 року в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці (за адресою вул. Зелена, 24), Іваном Матковським була відчитана завершальна лекція на тему історії власників – Леона і Ядвіги Шептицьких та їхніх нащадків.

Лекція Івана Матковського була дуже насичена.

Коротко про дітей Леона та Ядвіги Шептицьких.

В сім’ї Леона та Ядвіги Шептицьких було дев’ятеро дітей. Про це згадувала у свідченнях Ванда Марія графиня Шептицька у Варшаві 26 червня 1978 року: «… Мої батьки жили свято. Було нас 9 дітей… Найстаршою була Софія, потім Ясь, Петрусь, Марія, Ванда (тобто я), Андрусь, Ганя, Кристя й Іза» (Матковський Іван. Казимир граф Шептицький – отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, Екзарх Росії та Сибіру, Архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви: монографія. – Львів, 2019. – С. 613).

Софія (чернече ім’я – Мати Марія Йосафата) перед вступом у монастир вивчала французьку мову на романістиці в Університеті у Львові й написала магістерську роботу. Була також 3 роки в Парижі, вивчала філософію в Сорбонні та французьку мову.
Яся відправлено на каторгу під Владивосток.

Петрусь помер малою дитиною.

Марія померла 30 серпня 1922 року від дизентерії.

Також читайте:   Цінні та рідкісні видання ЛОНПБ : «Вергілієва Енеїда» І. Котляревського

Ванда стала монахинею сестер Францисканок Місіонерки Марії. Склала вічні обіти 17 вересня 1937 року в Лес-Шатле (Франція). Три роки вивчала у Сорбонні математику, фізику, хімію. Багато років працювала вчителем у Сирії.

Андрусь був семінаристом; його вбили у 1940 році.

Ганя описала спогади про батьків (Леона та Ядвігу) і їхню смерть.

Кристя одружилася з Франциском у 1939 році й у весільну подорож вони поїхали до Англії. Там їх застала війна. Франциск, як військовий, першим літаком прилетів до Польщі, щоб зголоситись до війська. Однак був ув’язнений і лишився у в’язниці до кінця війни. Крися всю війну провела у Франції. Там нею опікувалася Мати Тереза Шептицька (францисканка, дочка Олександра (Олеся) Шептицького). У Ліоні Кристя народила першу дитину і потім поселилася в Берку. Після війни вона з чоловіком виїхала до Канади.
Іза стала лікарем. Жила в Польщі (Торуні).

Працівники Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки дякують п. Іванові та п. Олені Білоус за надзвичайно пізнавальну лекцію, ґрунтовну працю над дослідженням життя та діяльності родини Шептицьких, подаровані книги, а також за мистецький проект «Молитва до Митрополита. Софія», який дозволив прослухати цілий ряд гарних лекцій.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*