Ігор Воробій: «Для професіонального висвітлення футзалу в Україні потрібен сильний чемпіонат»

Ігор Воробій

У львівських футзальних колах його багато хто знає. Своїми матеріалами про львівський та український футзал Ігор Воробій зробив собі гарне ім’я.

І якщо хтось хоче дізнатись про стан справ у львівському футзалі, то «Воробус», як Ігор сам себе називає, обов’язково про це розповість. Власне кажучи, ідея цього інтерв’ю з Ігорем назрівала вже давно. Але зараз з’явилась можливість поговорити про стан справ у львівському футзалі та його подальші перспективи. Поговорили ми і про інші турніри, де гратимуть українські команди. Про все це – нижче у нашому ексклюзивному інтерв’ю.


– Ігоре, з чого почалося твоє захоплення футзалом?

– Моє захоплення футзалом розпочалося з часів, коли сам почав навчатися азам цієї гри. Щоб ви розуміли, ані футбольної, ані футзальної школи у мене не було, тому починав грати на аматорському рівні фактично з нуля, маючи за плечима лише поєдинки дворового футболу. Багато чого у мене не виходило, але було величезне бажання якщо не здобути чемпіонство у тому чи іншому турнірі, то хоча б зіграти проти відомих гравців і не «впасти лицем у болото» у матчах проти них. Плюс паралельно я почав відвідувати поєдинки за участю львівських професіональних футзальних команд. Радий, що мені ще пощастило застати часи «Тайму», «Енергії», «ТВД», «ДСС», «Шахтаря» тощо. Там було, на що подивитися.

– Коли вирішив спробувати почати писати про футзал?
– Тоді, коли почав вести свій власний ресурс про Львів за адресою: Vorobus.com. Щоправда, часто я писав там лише власні думки про той чи інший поєдинок. Більше звітів від мене з’явилося тоді, коли очолив прес-службу МФК «Нові імена» та пішов працювати в Асоціацію футзалу Львівщини (туди мене запросив відомий журналіст Богдан Пастернак, за що йому подяка).

– Хто чи що спонукало тебе до висвітлення футзальних подій?
– Часто дію за принципом «хто, як не я». Ще колись навіть близько не міг подумати, що стану футзальним експертом. Але, щоб ви розуміли – це все набуте роками. Багатьох гравців знав особисто по виступах в аматорських чемпіонатах, плюс уважно слідкував за кожним чемпіонатом Екстра-ліги України. Потім і сам почав писати про футзал.

– До війни на Сході України український футзал спочатку висвітлювався на одному сайті, потім підключились інші спортивні портали. Але зараз футзал, на жаль, не висвітлюється у такому обсязі, як це було до початку воєнних дій на сході нашої країни. Як ти вважаєш, коли спортивні ЗМІ знову почнуть приділяти увагу футзалу?
– Не вважаю, що з висвітленням футзалу у нашій країні все так погано. Багато команд мають свої сторінки у соціальних мережах, дехто має власні сайти. Проблема у тому, що власники команд не хочуть виділяти кошти на таку штатну одиницю, як прес-аташе. Колись мені один поважний пан сказав, що роботу в команді він розпочав з інформаційної політики. Якщо клуб хоче, щоб про нього знали, то має подавати про себе інформацію для громадськості.

Щодо всеукраїнського рівня, то висвітлювати український футзал по-серйозному будуть тоді, коли буде дуже сильний чемпіонат. Поки що такого нема.

– До речі, це стосується і деяких команд Екстра-ліги, зокрема й «Енергії». Ніби-то і офіційний сайт працює, але тепер на матчі «енергетиків» ходить не так багато народу, як колись. Що треба зробити львівській команді, щоб знову залучати вболівальників на трибуни Палацу спорту «Галичина»?
– По-перше, зробити все можливо, аби матчі відбувалися не посеред тижня о 13-й годині дня, а у вихідні, або ж ввечері у не робочий час. Незважаючи на те, що команда у Львові зараз суттєво омолодилася, є багато людей, які хочуть прийти на трибуни Палацу спорту «Галичина», але через брак вільного часу не в змозі це зробити.

– Свого часу Львів у Вищій лізі чемпіонату України представляли чотири команди: «Енергія», «Тайм», «ТВД» та «Кардинал», який потім переїхав у Рівне. Яка з цих чотирьох команд, на твою думку, була найпопулярніша у Львові?
– Звичайно, що «Тайм». У цій команді було все: і належне фінансування, і класні виконавці, і неймовірна підтримка глядачів. Хоча, як не крути, але чомусь все ж мені запам’яталося перше чемпіонство «Енергії».

– У той же час Львів цілком справедливо претендував на звання найфутзальнішого міста України. Але чому Львів так і не став таким містом?
– Все просто: брак фінансування. Зникли «Тайм», «ТВД», «Кардинал» переїхав у Рівне. Хоча, якщо б у місті побудували сучасний Палац спорту, футзал отримав би у нас нове дихання. Ми б могли приймати матчі збірної з топ-командами, у «Галичині» би не стояли черги зіграти матчі того чи іншого чемпіонату. Все починається з дрібниць, і футзал у цьому плані не є виключенням.

– Багато хто каже, що зараз у Львові з приходом на посаду президента Асоціації футзалу Львівщини Мирослава Хом’яка стало більше порядку в плані організації та проведенні місцевих аматорських чемпіонатів. Що ти можеш про це сказати?
– Звісно, що Мирослав Степанович навів лад, а то був повний хаос. З його приходом була налагоджена схема проведення різноманітних змагань під егідою АФЛ, покращилася робота суддів, висвітлення у ЗМІ тощо. Звичайно, ще є над чим працювати у майбутньому, але все робиться з часом. Хотілося би щоб у місті був один єдиний сильний чемпіонат. Також вже можу сказати, що у планах АФЛ нові проекти. Які саме – дізнаєтеся вже незабаром.

– Знаю, що свого часу ти активно вів своєрідну «інформаційну пропаганду», що львівський футзал має бути представлений у Аматорській футзальній лізі України, коли Львівщина не була в АФЛУ. Що можеш про це сказати зараз?
– Я і зараз її веду. Не розумію, як такий регіон, як Львівщина, лише два рази був представлений на Всеукраїнському фіналі АФЛУ. Ми маємо там не те, що брати участь, а й боротися за перемогу. Всі задатки для цього є. Сподіваюся, вже наступного року чемпіон Львівської області таки поїде на ці змагання.

– Якщо порівнювати рівень аматорського футзалу у Львові та області кілька років тому та зараз – чи є якесь покращення як у плані організації, так і у плані інформаційної підтримки?
– Звичайно, що є. Що таке аматорський футзал і його якісне проведення? Особисто для мене, як гравця, цікаво оперативно дізнаватися результати поєдинків, знову ж таки, оперативно переглядати відеоогляди. Колись із цим були проблеми. Для прикладу, Асоціація футзалу Львівщини і я, у тому числі, робимо все можливе щоб максимально якісно висвітлювати ті чи інші змагання.

– Якщо згадувати про львівські аматорські команди, то одразу згадуються «Княжий Ринок» та «Галицька Здоба». Чи є зараз якісь команди, які можуть нав’язати конкуренцію цим двом грандам львівського футзалу?
– Та чому ні, звісно що є. Таким командами вже зараз є «Бастіон», «Максиимус», «NG Metal», «Core Value». Хочеться, щоб ці команди не зупинялися на рівні чемпіонату міста, а пробували свої сили у тій же Другій лізі України.

– Вже незабаром стартує чемпіонат України серед команд Екстра-ліги. Чого ти очікуєш від нового сезону?
– Очікую серйозних матчів, боротьби за золоті нагоди, які мінімум, від чотирьох команд. Хоча, все буде залежати від того яким буде регламент. Кажуть ніби, що він буде таким як минулого року. Моя думка, він себе не виправдав. Плей-оф куди краще. Ну, і хочеться, щоб всі команди догравали змагання. Для мене є нонсенс, коли той же «Титан» просто знявся з Кубку ліги, а потім з чемпіонату. Такого не повинно бути.

– Сезон стартує поєдинком за Суперкубок України між «Продексімом» та «Ураганом». Хто, на твою думку, переможе в цьому матчі, і за рахунок чого?
– Будемо бачити, в якому функціональному стані підійдуть до цієї гри обидві команди. Переважно матчем за Суперкубок команди лише втягуються у сезон, тому результат може бути різним. Особисто я вважаю, що переможе «Ураган» за рахунок бажання.

– Як ти вважаєш, хто буде головним фаворитом нового сезону?
– «Продексім» та «Ураган». Не скидав би з рахунків столичний «ХІТ».

– Поки що не зовсім відомий склад учасників Першої ліги. Хто, на твою думку, міг би цього сезону поборотися за право підвищитись у класі?
– «Авангард», який, наскільки мені відомо, планує залишитись у Першій лізі ще на один сезон. Хоча, я вважаю, що вони вже і цього сезону могли б грати в Екстра-лізі.

– Чи володієш ти інформацією щодо того, ким буде представлений Львів у Другій лізі?
– Як і минулого року, планує там виступати «Галицька здоба». Хотілося б також побачити там «Княжий Ринок» та «Максимус». Є ще одна симпатична команда «NG Metal», але планів цієї команди я не знаю.

Також читайте:   Гончаренко про підкупи арбітрів, відхід з "Енергії" та кваліфікацію на ЧС (відео)

– Давай поговоримо про міжнародний футзал. З 8 по 14 вересня у Латвії проходитиме перший чемпіонат Європи серед 19-річних. Які шанси у юніорської збірної України поборотися за медалі Євро (U-19)?
– Враховуючи, що з групи, у якій чотири команди, виходять дві кращі, то, вважаю, що у підопічних Одєгова є хороші шанси поборотися, як мінімум за вихід у четвірку кращих.

– Чи буде для підопічних Віталія Одегова стимулом показати себе та перемогти на турнірі той факт, що деякі їх однолітки цього літа стали чемпіонами світу з футболу серед молодіжних команд?
– Ви ж бачите, що зараз як у хокеї, так і у футзалі багато команд грає молодими гравцями. Колись і вони мають «вистрілити». Де ж їм себе показати, як не на світовому чи континетальному форумі?

– Національна збірна України боротиметься за право зіграти у фінальній частині чемпіонату світу, який проходитиме у Литві. Які шанси у підопічних Олександра Косенка вийти з першого місця?
– Достатньо хороші. Як на мене, при всій повазі до наших суперників, ми маємо брати перше місце. Україна ж також не остання збірна у футзалі.

– Херсонський «Продексім» дізнався імена своїх суперників по Основному раунду Ліги чемпіонів та зіграє у Бельгії. Які шанси «мельників» на вихід з групи?
– Враховуючи склад виконавців, які грають пліч-о-пліч не один рік, досвідченого тренера та регламент (виходять з групи три команди), ми повинні проходити далі.

– Чи можуть херсонці уникнути минулорічного провалу, який був у Крагуєваці?
– Та чому ж не можуть? Теоретично – такий варіант, на жаль, теж можливий. Але будемо вірити у краще. Найголовніше – правильно підготувати команду до цих матчів. Так, «Бенфіка» – це топ-команда, але ж решта клубів – і «Араз», і «Халле-Гооїк» – нам по зубам.

– За якими зарубіжними чемпіонатами ти слідкуєш, окрім вітчизняної Екстра-ліги?
– За іспанським та білоруським. Іспанський чемпіонат – найсильніший у світі. А у білоруському чемпіонаті грають багато українців.

– Виходячи з попереднього питання, давай спробуємо пройти невеличке бліц-опитування. Я казатиму тобі про пари команд, які гратимуть у матчах за Суперкубки своїх країн, а ти спробуєш дати прогноз на переможця? – Отже, поїхали. 30 серпня. Суперкубок Португалії. «Бенфіка» – «Спортінг».
– Віддам перевагу «Спортінгу». Для чинних переможців Ліги чемпіонів дуже важливо розпочати сезон з перемоги, тим більше над своїм головним суперником. По-перше – «Спортінг» тоді візьме реванш за поразку у фіналі чемпіонату. По-друге – вважаю, що якщо підопічні Нуно Діаша хочуть знову завершити сезон тріумфом у Європі, то їм треба, перш за все, з точки зору психології перемогти «Бенфіку». Особисто для мене це протистояння буде цікаво тим, що «Бенфіка» є суперником «Продексіма» по Основному раунду Ліги чемпіонів. Але переможе «Спортінг» з рахунком 3:1.

– 1 вересня. Суперкубок Польщі. «Рекорд» – «Пяст».
– «Рекорд» вже давно є флагманом польського футзалу. І, звичайно, багато хто вважає, що «Пяст» не зможе нав’язати боротьбу команді нашого Олександра Бондаря. Але я вважаю, що у цій грі команда з Глівіце матиме шалену мотивацію, тому прогнозую перемогу «Пяста» з рахунком 5:4.

– 2 вересня. Суперкубок Білорусі. «Столиця» – «ВітЕн».
– Думаю, що 2:1 на користь «Столиці». У чемпіонаті Білорусі не завжди можна побачити великі рахунки. «Столиця» буде фаворитом, але «ВітЕн» зможе попсувати нерви мінській команді. Прогнозую, що один з голів у «Столиці» буде на рахунку когось з братів Грицин.

– 7 вересня. Суперкубок Іспанії. «Барселона» – «Ель-Посо».

– Однозначно – «Барселона». Ця команда скучила за великими трофеями, і у минулому сезоні підопічні Андреу Плази це показали, здобувши чемпіонство Іспанії, Кубок Іспанії та Кубок Короля. Якщо каталонці почнуть новий сезон у такому ж стилі, то зупинити їх буде дуже важко. І хоча «Ель-Посо» в це міжсезоння добряче підсилився, та я вважаю, що «Барса» переможе з рахунком 5:2.

– Знаю, що ти співпрацюєш з «Галицькою здобою». З чого почалася ця співпраця?
– Близько року тому до мене зателефонував мій хороший приятель, а по-сумісництву головний тренер «пекарів» Сергій Тригубець і запропонував спробувати свої сили у цій команді. Влітку це була пробна співпраця, а вже взимку я став повноцінним прес-аташе «червоно-жовтих».

– Що можеш розповісти про цю команду?
– «Галицька здоба» – амбітна команда, у якої мета привезти головний трофей футзальної Ліги чемпіонів до Львова. Подобається у цьому колективі те, що ту всі як одне ціле. У команді зібрані кваліфіковані гравці, є амбіції (минулого року ми грали у багатьох турнірах), фанатський рух, який взимку їздив навіть на виїзді поєдинки і чітка мета, до якої клуб поступово йде. Користуючись нагодою хочеться висловити подяку компанії «Галицька здоба», президенту Роману Палідовичу, які роблять все щоб «пекарі» існували та брали участь у різноманітних змаганнях.

– У минулому сезоні «Галицька здоба» грала у «Фіналі чотирьох» чемпіонату України серед команд Другої ліги. Що можеш сказати про виступ львів’ян?
– Це був неймовірний сезон. «Галицька здоба» вперше у своїй історії взяла участь у змаганнях Другої ліги, де вдалося вибороти третє підсумкове місце. Щоб здобути вище місце нам забракло стабільності складу. Чудес у футзалі не буває, і саме лавки запасних забракло аби поборотися за «золото».

– Чи планують «пекарі» у новому сезоні все-таки підкорити Другу лігу?
– Не знаю, як підкорити, а брати участь у цих змаганнях планують.


– Знаю, що ти і сам граєш у футзал. Тобто, у тебе є можливість бачити львівський футзал не тільки як журналісту, а і як гравцеві, чи не так?

– Саме так, хоча вже зараз не так часто як це робив колись. Мої «золоті» роки були тоді, коли виступав за команду «Нові імена». Тодішній менеджер Володимир Крупчук мені довіряв, ставив в основний склад, і через деякий час я почав показувати результат. Володя покинув команду, і я втратив місце в «основі», а згодом і покинув команду через конфлікти з новим керівництвом. Почав ходити по різних командах, але все рівно грав мало. Запам’яталася кар’єра у «Майолі», особливо їхні тренування, але і там я грав мало. Тренер цієї команди Юрій Цибик в «основі» мене не бачив, і я покинув клуб. Зараз виступаю за «Першу Приватну Броварню» у Першій лізі під егідою ОАКЛ, куди мене покликав виступати Андрій Лалак. Зіграв одну гру, другу, і зрозумів, що мені тут комфортно. Мені вже 32 роки, і я хочу мати постійну ігрову практику. Хлопці мені довіряють, і я буду робити все можливе, аби команда приміряла один з комплектів нагород. Особисто для себе також поставив за мету виграти статуетку кращого воротаря чемпіонату. Та й кар’єра гравця мені дуже допомагає у висвітленні футзалу. Знаю дуже багато людей.

– Відомо, що Львів представлений у Юнацькій Екстра-лізі командою КІВС «Енергія». Також КІВС «Енергія», скоріше за все, представлятиме Львів у Вищій лізі (U-15). Чи можеш ти підбити підсумки виступу юних «енергетиків» у ЮЕЛ, і чого чекаєш від виступу представників КІВС «Енергія» у наступному сезоні?
– Розпочнемо з того, що добре що наша Асоціація футзалу України проводить такі змагання серед юнаків. Якщо ми хочемо розвитку футзалу в державі, то треба розпочинати з дитячо-юнацьких змагань. Щодо КІВС «Енергії», то, моя думка, могли виступити краще. Знаючи амбіції Назара Станкевича та Юрія Шукатки, ми мали зайняти, як мінімум, третє місце.

– Що можеш розповісти про дитячо-юнацькі футзальні змагання у Львові?

– На жаль, детально про них розповісти не зможу, тому що фактично не буваю на них, за винятком ЮЕЛ. Думаю, про це може детально розказати Голова Комітету дитячо-юнацького футзалу Асоціації футзалу Львівщини Ростислав Капітанець.

– Знаю, що у Львові є і жіночі футзальні команди, але вони не грають у Вищій лізі жіночого чемпіонату України. До того ж, про них мало хто пише. Чи можна у майбутньому виправити цей інформаційний пробіл?
– Знаю, що проводились якісь турніри, але вони дійсно мало висвітлювались. Думаю, що у новому сезоні спробуємо надолужити цей інформаційний пробіл, і інформація про такі турніри з’являтиметься як на сайті Асоціації футзалу Львівщини, так і на моєму блозі – Vorobus.com.

– Які футзальні події висвітлюватимуться на твоєму блозі у новому сезоні?
– Звичайно, це матчі львівської «Енергії», які стараюся не пропускати, матчі «Галицької здоби», де я працюю у прес-службі, а також поєдинки, в яких особисто братиму участь.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*