ЛОНПБ відвідала Ірина Різун - Блог про Львів

ЛОНПБ відвідала Ірина Різун

Різун

29 липня 2019 року в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці (колишньому палаці Шептицьких) (вул. Зелена, 24), в рамках мистецького проекту Олени Білоус «Молитва до Митрополита. Софія», відбулася зустріч з завідуючою Художньо-меморіального музею Олекси Новаківського, відділу Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Іриною Різун.

Вона прочитала лекцію на тему «Доленосна роль митрополита Андрея Шептицького у житті і творчості самобутнього українського художника і педагога Олекси Новаківського».

Ірина Різун розповіла про ранній та пізніший період творчості Олекси Новаківського. Продемонструвала ранні картини Олекси Новаківського з лагідними, ніжними кольорами, а також пізніші твори, наповнені експресією. Ірина Різун підкреслила, що в усіх творіннях художника закладені символи.

Вона наголосила, що хоч Олекса Новаківський родом з Вінничини (с. Слободо-Ободівці Ольгопільського повіту Подільської губернії), все ж він навчався не в Києві, не в Сант-Петербурзі, а в Школі образотворчих мистецтв у Кракові (з 1900 року – Краківська академія мистецтв). Правда, ще до навчання в Кракові, Олекса Новаківський вивчав основи живопису в одеського художника Пилипа Клименка.

Він багато малював в селі Могилі (тепер – м. Нова Гута) поблизу Кракова. Там познайомився з Анною-Марією Пальмовською, своєю майбутньою дружиною, полькою, яка розмовляла українською мовою, була ніжною, милою. Художник її дуже любив.

Ірина Різун розповіла також про сім’ю юриста Івана Голубовського, який був приятелем Олекси Новаківського, і завдяки якому художник вперше побував на Бойківщині, у Брошневі, в родинному домі Івана Голубовського (малював І. Голубовського [портрет Івана Голубовського], його дружину [портрет Галі Голубовської], батька [портрет Сильвестра Голубовського]), де в сусідньому гірському селі Підлюте познайомився з Митрополитом Андреєм Шептицьким. Відносини між Митрополитом Андреєм та Олексою Новаківським були не просто діловими, а дуже теплими, приятельськими. Олекса Новаківський разом зі своєю дружиною Анною-Марією та синами Ярославом та Жданом часто бували у Митрополичих палатах.

Також читайте:   Цікаві новорічні звичаї: 6 місць, де зустрічають Новий рік незвично

В Олекси Новаківського праця над образом Митрополита проходила червоною ниткою крізь усю його творчість.

Лекція п. Ірини надзвичайно цікава. Ірина Різун продемонструвала дуже багато різних картин Олекси Новаківського і розповіла про ті символи, які художник у них заклав. Наприклад, своїх синів Ярослава і Ждана Олекса Новаківський малював у вигляді княжичів.

Зображав художник також і князів: Ярослава Осмомисла, Київського князя Святослава Хороброго.

Наприклад, дуже цікавий у нього Ярослав Осмомисл (1919). Він нагадує Архангела Михаїла. У лівій руці Ярослав Осмомисл тримає скіпетр, який вгорі завершується тризубом, а у правій – меч. Шолом у князя нагадує купол церкви, а його ноги сковує корона. Корона – це земне, а купол – небесне.

Або ж вражаюча картина Олекси Новаківського – «Благовіщення». Між Архангелом Михаїлом та Пречистою Дівою Марією проросла жовто-блакитна квітка.

А скільки в Олекси Новаківського цікавих зображень церкви св. Юра у Львові… Недаремно ж його прозвали «Святоюрським магом»…
Кожен художній твір Олекси Новаківського – це справжній скарб.

Дякуємо п. Ірині та п. Олені за чудову лекцію і прекрасний мистецький проект «Молитва до Митрополита. Софія».

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*