Післясходові гербіциди – надійний захист врожаю від бур’янів - Блог про Львів

Післясходові гербіциди – надійний захист врожаю від бур’янів

Післясходові гербіциди

Основною метою будь-якого городника або садівника є високий та стабільний врожай сільськогосподарських культур на власній ділянці. Але на цей результат впливає безліч факторів: родючість ґрунту, правильний вибір сортів рослин, ретельний догляд за посівами, грамотне застосування технологій при вирощуванні культур та багато іншого.

Не останню роль в боротьбі за хороший врожай відіграє знищення бур’янів за допомогою післясходових гербіцидів, хоча багато городників вважають не найкращим способом застосування на своїх ділянках садових хімічних засобів. Однак, велика кількість бур’яну на грядках забирає життєвий простір та поживні речовини у садових рослин і, таким чином, знищує сходи. Тому післясходові гербіциди в https://yaskravaklumba.com.ua/ – це не тільки комплексна боротьба з бур’янами, але й ефективний інструмент для отримання стабільно високого врожаю.

Що таке післясходові гербіциди і цілі їхнього використання

Післясходові гербіциди – це спеціальні препарати, розроблені з метою знищення бур’янів після проростання основної культурної рослини. Зазвичай це речовини, які діють вибірково або дуже вибірково (наприклад, знищують всі дводольні рослини в посівах однодольних або навпаки).

Сучасні гербіциди мають мінімальний негативний вплив на певну культуру, яку вони захищають. Сьогодні вони є дозволеними препаратами для застосування у фермерських господарствах, садах, городах і абсолютно безпечними для людей засобами. При цьому, дуже важливо дотримуватися правил їхнього використання, слідувати інструкціям і правильно розраховувати дозволені добові норми.

Випускають післясходові гербіциди в різних формах:

  • у рідкому вигляді – для обприскування;
  • в гранульованому – для розсипання на ґрунт.

При обприскуванні рідкими гербіцидами важливо враховувати фази стійкості вирощуваної культури і фази зростання бур’янів, а також їхню чутливість до обробки різними препаратами. Використовуючи гранульовані гербіциди, слід пам’ятати, що вони діють на бур’яни повільніше, довго руйнуються під впливом погодних чинників і не випаровуються. Але їх можна вносити одночасно з мінеральними добривами.

При використанні гербіцидів потрібно звертати увагу на терміни їхнього застосування. У порівнянні з грунтовими препаратами, у післясходових гербіцидів тривалість впливу на бур’яни досить коротка, тому важливо не порушуючи регламент, оптимально використовувати потенційні можливості даних препаратів.

Основні види та призначення гербіцидів

Щоби обробка бур’янів гербіцидами дала стійкий результат на весь сезон необхідно знати якими препаратами слід обробляти бур’яни, враховувати їхню особливу специфіку і спектр дії на рослину.

Сучасний ринок пропонує великий вибір подібних засобів, які диференціюються наступним чином:

Види гербіцидів за спектром дії на бур’ян:

  1. суцільної дії – цей вид містить в собі радикальні препарати, які знищують усі, без винятку, рослини на ділянці. В умовах городу та саду їх, найчастіше, використовують для обробки грядок в міжсезоння;
  2. вибіркової дії – види препаратів для знищення бур’яну з вибірковим спектром ураження.

Гербіциди цього виду є нешкідливими для садівничих культур, оскільки діють лише на певні групи бур’янів. Саме ці препарати найчастіше використовують в присадибних господарствах.

Групи гербіцидів за характером дії на рослини:

  1. контактні – препарати, дія яких починається в перші години після того, як отруйні речовини потрапляють на листя і стебла бур’яну. Під їхньою дією рослина жовтіє, в’яне, засихає та гине;
  2. системні – найбільш затребувані гербіциди, оскільки швидко і ефективно запобігають розповсюдженню бур’янів. Як тільки цей препарат потрапляє на бур’ян, він не тільки вражає його зовнішню оболонку, але й всмоктується цілком в саму рослину, в тому числі, знищує і його кореневу систему.

Види гербіцидів за способом проникнення в бур’яни:

  1. листової дії – препарати, які призначені для післясходової обробки вегетативних частин бур’янів;
  2. кореневої дії – гербіциди, що пригнічують ріст бур’янів при проростанні. Зберігають свою токсичність протягом тривалого часу.

Існують гербіциди комбінованої дії, які можна застосовувати до появи сходів, а також на посівах у вегетаційний період. Отруйні речовини цього виду можуть проникати в бур`яни як через систему коренів, так і через листя. Комбіновані гербіциди ефективні у знищенні одно- і багаторічних дводольних та злакових бур’янів, оскільки впливають на їхню надземну і кореневу частину.

Післясходові гербіциди здатні не тільки захистити ваш врожай від бур’янів, вони ще можуть запобігти появі небажаної рослинності на грядках, і, тим самим, підвищити якість та кількість вирощуваних культур. Ці сучасні препарати для знищення бур’янів безпечні для культивованих рослин і для здоров’я людини.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*