Так починався бадмінтон у Львові

Бадмінтон у Львові

Історія зародження і розвитку бадмінтону у Львові сягає 1959 року, коли перші ентузіасти цього незнайомого для України виду спорту В. Дерій, Б. Олійник, Я. Гавур, Є. Шпаргала, Є. Горбанський, В. Погорелий, Я. Утрисько, Сущенко В., А. Карцуб, О. Марчева, К. Немеш у спортивних залах Львівської консерваторії, Львівського університету, на спортивному майданчику будинку №21, що на вулиці Глибокій, розпочали опанування основ цієї захоплюючої гри.

Необхідно відзначити, що на території колишнього Радянського Союзу в цей час починали грати у бадмінтон лише тільки у Москві та Ленінграді.

Поширення і розквіту набуває бадмінтон у 60-ті роки. У Львові починають функціонувати секції в інститутах: Політехнічному, Медичному, Декоративно-прикладного мистецтва, Лісотехнічному, Торгово-економічному, Консерваторії, Університету імені І. Франка, Дрогобицького педінституту, спортивних товариствах: «Динамо», «Буревісник», «Авангард». Першим головою федерації бадмінтону м. Львова був Б. Дайховський. На першому чемпіонаті Львова у 1960 році переможцями серед чоловіків став Є. Шпаргала, серед жінок – А. Карцуб.

В цьому ж році відбулась перша міжміська командна зустріч Львів – Москва. У складі першої команди Львова грали: Б.Олійник, В.Дерій, Є. Шпаргала, Я. Гавур, А. Карцуб, К. Немеш.

Естафету Львова активно підхопили в Україні Київ, Харків, Дніпропетровськ, а також Миколаїв, Одеса, Житомир, Дрогобич, Івано-Франківськ. У 1964 році на матчевій зустрічі восьми міст України збірна команда Львова у складі: Б. Олійник, Л. Антонова, Н. Лувіш, О. Марчева, А. Карцуб, Є. Горбанський, Ю. Трескунов, В. Сущенко, В. Литвиненко, В. Дерій зайняла перше місце. На першому чемпіонаті України у 1962 році чемпіонами стали: А. Карцуб в особистому розряді та в парному з О. Марчевою, Б. Олійник з О. Марчевою – в турнірі змішаних пар, чоловіча пара Б. Олійник – В. Дерій стала срібним призером.

60-ті роки були насиченими республіканськими, обласними і міськими змаганнями серед спортивних товариств, спортклубів ВНЗ, Спартакіадами ВНЗ України, в яких брали участь студенти та працівники освіти, науки і культури. На цих Спартакіадах студенти Політехніки займали І-ІП місця, Лісотехніки були п’ятими, а Консерваторії – першими. В числі переможців цих змагань були львів’яни: Б. Олійник, В. Дерій, В. Андропов, Є. Горбанський, В. Погорелий, В.Сущенко, В. Литвиненко, В. Лан, М. Орусь, В. Кайсін, Я. Утрисько, Ю. Трескунов, Ю. Боровик, В. Воєводін, А. Карцуб, О. Марчева, Л. Антонова, А. Корбут, Л. Гаврилюк, Т. Шуклінова, Н. Мариняко, Ю. Василевич, М. Черняк та інші.

Також читайте:   Княгиня Ольга - яскравий приклад гендерної рівності в українській історії

На чемпіонаті України 1963 року переможцями та призерами стали: В. Дерій – в особистому та парних розрядах з Б. Олійником та А. Карцуб, яка посіла перше місце і в одиночному розряді.

В матчевій зустрічі серед юнаків команд Львова та Харкова у 1964 році перемогли львів’яни з рахунком 12:6, у складі яких були: В. Дерій (тренер), Є. Горбанський, В. Погорелий, Ю. Трескунов, В. Дорошенко, Л. Гаврилюк, А. Бабушкіна, А. Корбут, Т. Шуклінова.

На першому чемпіонаті України серед юнаків в 1964 році переможцями стали в чоловічому парному розряді Є. Горбанський – В. Погорелий, 2-е місце в жіночому парному розряді посіли А. Гаврилюк – Н. Рубцова, 3-є місце в одиночному розряді – Є. Горбанський. Команда Львова посіла друге загальнокомандне місце.

В 1966 році на першості України чоловіча пара В. Дерій – В. Андропов стали срібними призерами.

Значних висот досягли львівські бадмінтоністи і у Всесоюзних чемпіонатах: в 1964 році А. Карцуб стала бронзовою призеркою, а в 1965 році чемпіонами СРСР у парному жіночому розряді стали А. Карцуб – О. Марчева, в 1968 році вихованець Львівського бадмінтону В. Андропов у парі з харків’янином В. Лівшицем стали срібними призерами першості СРСР.

Значний вплив на удосконалення техніки гри у бадмінтон справило те, що в ці роки у львівських ВНЗ навчалися студенти з країн Азії, де ця гра була дуже популярною. Так, в 1966 році чемпіоном Львова став студент Політехніки Уй Пік Хьян з Індонезії, чия гра «бекхендом» зверху стала несподіванкою для провідних гравців Львова, більшість з яких згодом оволоділа цим складним прийомом, збагативши свій технічний арсенал.

В перші десять років свого існування команда Львова входила в трійку кращих команд України, а львівські бадмінтоністи були завжди в числі переможців та призерів цих змагань в особистих змаганнях.

Йшов час, на зміну першим тренерським школам приходили нові, більш прогресивні. У 70-80 роки плідною була робота тренерів В. Паніна, М. Циндри (спортклуб «Електрон»), які започаткували дитячі секції бадмінтону. Згодом була створена ДСШ під керівництвом М. Камінського.

В цих осередках розпочинали свій шлях майбутні чемпіони та призери першостей України і Львова. В даний час активно працює над розвитком дитячого бадмінтону вихованка школи М. Камінського, майстер спорту Оксана Гречанюк.

Автор статті: kiler.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*