Як приготувати каву в турці - Блог про Львів

Як приготувати каву в турці

кава в турці

Кава у джезві, турці, кава по-східному чи по-турецьки – один з найстаріших і відомих способів заварювання кави в світі. Ще у радянські часи це був чи не найпопулярніший спосіб приготування наших співвітчизників, тоді ж еспресо-кавоварок не було, але турка ж була.

Для того, щоб зварити каву в турці, потрібна передовсім добра кавомолка. Зерна кави потрібно змолоти дуже дрібним помелом із розрахунку 10 грамів кави на 100 мілілітрів води. Важливо, щоб у турці залишався вільний простір, але не дуже багато. Крім кавомолки потрібна свіжообсмажена кава, якісна питна вода, ложка для перемішування та власне турка, або по-іншому джезва. Саму турку купити можна, наприклад, в Інтернет-магазині mirposudy.com.ua або попросити когось із знайомих, щоб Вам привезли із Туреччини 🙂

Наші батьки і бабусі найчастіше готували каву в турці на газовій плиті. Але мушу сказати, що смачний напій таким простим способом приготувати не вийде. Тобто все-таки можна, але не просто ставлячи турку на полум’я.

Секрет приготування справжньої кави по-східному

Щоб заварити справжню каву по-східному, потрібен кварцовий пісок (можна придбати в зоомагазині). Пісок насипте в сковороду з високими бортами або в невисоку каструлю. Накрийте пісок кришкою та добряче прожарте, періодично помішуючи. Пісок для акваріумів та тераріумів екологічно чистий, він не буде диміти чи тхнути при прожарюванні.

Також читайте:   Як зробити малосольні огірки?

Залийте у джезву води кімнатної температури. Щоб простіше було занурити джезву в пісок, не виливайте відразу всю воду, влийте більшу частину, а потім закопайте джезву і відразу долийте води. Дерев’яною лопаткою зробіть гірку із піску навколо джезви.

кава в турці

Тепер слідкуйте за процесом – під час нагрівання у гарячому піску кава почне темніти уздовж горла турки, а потім почне підніматися по краях. Потрібно дочекатися того моменту, коли краї піднялися, а в центрі залишилася маленька плямка площею з мізинець. Тоді негайно знімайте джезву – в результаті має вийти справжня кава по-турецьки із пінкою.

Перед тим, як пити, каві по-східному потрібно дати кілька хвилин відстоятися. Якщо Ви хочете традиційний “східний” смак або трохи послабити міцність напою, в турку можна додати спеції, наприклад, корицю, кардамон чи аніс.

Яку саме каву найкраще варити в турці? Та будь-яку. Сорт кави – це всього лише справа смаку. Навіть робуста чудово приготується таким способом.

кава в турці

Приємного Вам кавування!

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*