ЮОІ-2022 – шанс для юнаків та дівчат 2004 року народження - Блог про Львів

ЮОІ-2022 – шанс для юнаків та дівчат 2004 року народження

Футзальна перспектива

А це вже цікаво та водночас серйозно. Футзал залишається у програмі Юнацьких Олімпійських Ігор та буде представлений у програмі ЮОІ у 2022 році у Сенегалі. І це приємно. Та готуватись потрібно вже зараз, поки є у запасі два роки. І я зараз поясню, чому.

Я вже неодноразово говорив про причини невдалого виступу юніорської збірної України, складеної з гравців 2000 р. н. на чемпіонаті Європи серед 19-річних у Латвії (хоча є думка, що наші хлопці виступили вдало бодай би через те, що потрапили до фінальної стадії змагань). На формування цієї команди пішло близько трьох років. Зараз я не буду казати про дівочу команду (WU-17), яку формував Тарас Шпичка. Тут справа не тільки у моїй повазі до цього фахівця, а й у тому, що після невиходу наших дівчат до фінальної стадії ЮОІ-2018, ця збірна, наскільки я пам’ятаю, не збиралась. Так, минулого літа Олег Шайтанов зібрав дівочу збірну (WU-17), з якою виграв турнір у Монтесільвано. Але ж то були дівчата вже 2002 р. н. Проте, як я вже сказав, про дівчат поговоримо нижче. Зараз – про хлопців.

Як було написано вище, на формування збірної України (U-19), складеної з гравців 2000 р. н., пішло близько трьох років. За цей час ця команда встигла взяти участь у першому футзальному турнірі розвитку УЄФА, відіграла кваліфікацію на ЮОІ-2018 (не пройшла) та вийшла до фінальної частини Євро (U-19), де не вишла до півфіналу. Ті гравці, які були викликані на перший збір, загалом відбирались до збірної за підсумками чемпіонату України (U-17) та Кубку України (U-17). У хлопців 2000 р. н. не було такого сильного турніру, як Юнацька Екстра-ліга. Впевнений: якби у тих хлопців був подібний турнір, то збірна почала би формуватися десь на рік-два раніше. Але не будемо також забувати той момент, що тоді у нас був провал по кількох вікових категоріях одразу (1998-2001 р. н.), і він, перш за все, був пов’язаний не тільки з падінням рівня дитячих всеукраїнських змагань з футзалу (як раз це співпало зі зміною влади в УДЮФЛ), а і з початком війни на Сході України, де залишилась левова доля тодішнього потенціалу вітчизняного дитячо-юнацького футзалу. Зараз же ми бачимо його поступове відродження (його – дитячо-юнацького футзалу. – А. Т.).

Не буду зараз говорити про гравців 2002-2003 року народження. Про них я вже багато разів теж казав, тому не буду повторюватись. А от на гравців 2004-2005 року народження я саме зараз і хочу звернути увагу. Бо саме вони потрапляють під Юнацькі Олімпійські Ігри – 2022. І ось що я хочу сказати.

Багато хто з юнаків 2004 року народження зараз грає у Юнацькій Екстра-лізи (U-17). Хтось грає у Першій лізі (U-17). Багато хто з тих хлопців 2005 року народження, на яких вже зараз треба звертати увагу, грають наразі у Вищій лізі (U-15). Можливо, на когось варто подивитись і у Першій лізі (U-15). У наступному сезоні юнаки 2004-2005 року народження гратимуть у віковій категорії U-17. І якщо ми кажемо, що у нас потенційно сильна збірна 2002-2003 р. н., то вже зараз, судячи з рівня гравців 2004-2005 р. н., можна сміливо сказати, що це покоління має бути як мінімум не гіршим. І тут вже ми бачимо перевагу саме цього покоління над представниками 2000 р. н.: їх більше, є з кого обирати, і головне – ми їх вже довгий час протягом року бачимо у дії. Тобто, вже зараз можна робити висновки, хто у перспективі може отримати виклики у збірну U-17 після 2021 року. Не буду називати прізвища зараз – про це поговоримо окремо. Але зараз хочу виділити два моменти.

Також читайте:   Футзал. Третя Ліга. Сокіл 8:3 Фестиваль (Воробус знову в грі)

Момент перший. Все-таки, дуже вчасно Комітет дитячо-юнацького футзалу АФУ запровадив не тільки Юнацьку Екстра-лігу, а і Вищу лігу (U-15). Я вже не кажу про Першу лігу в категоріях U-15 та U-17. Це насправді дуже потрібні турніри. І якщо за рік-другий Комітету вдасться зробити дійсно варту уваги вертикаль змагань (а все до цього йде), то від того наш футзал тільки виграє. Такі турніри дуже допомагають зростати юним гравцям саме у футзальному плані.

Момент другий. Ризикну висловити свою думку, що збірну України (U-15) треба формувати вже зараз. Поясню, чому. Перш за все, через те, що у Віталія Одегова буде кілька зайвих років на формування тієї збірної, яка, сподіваємось, зможе поборотися за призові місця юніорського Євро-2023, коли гратимуть хлопці 2004-2005 р. н. При цьому, треба додати, що деякі гравці 2004 р. н., скоріше за все, вже матимуть досвід гри у збірній зі старшми друзями. Окрім того, треба дивитись далі. А раптом ФІФА організує чемпіонат світу U-21, а МОК нарешті введе футзал до програми дорослих Олімпійських ігор, і там буде вікова категорія U-23, яка припадатиме саме на нинішніх юніорів 2004-2005 р. н.? Всім відомо, що в Іспанії та Португалії відбір до збірної U-17 починається за три роки до того, як гравці досягають цього віку. Тобто – з категорії U-14. У нас такої категорії нема, проте є U-15 та U-13. Ми 13-річних поки що не чипаємо (хоча там є цікаві кадри), а от про 15-річних, думаю, поговоримо все-таки окремо. Тим більше, враховуючи останні події, привід для цього буде.

А зараз окремо хочеться сказати про дівчат. На жаль, у дівчат поки що немає такого чемпіонату, таких турнірів, які є у хлопців. На це є багато причин: фінанси, постійне “перетягування” дівчат з футзалу у великий футбол тощо. Але все-таки треба, на мою думку, шукати якісь компроміси. Адже навряд чи хтось хоче, щоб у вітчизняному жіночому футзалі не з’являлись молоді та талановиті футзалістки. Мабуть, як раз багато хто хоче, щоб у наших нинішніх зірок була гідна зміна. Проте, для цього все-таки треба створювати якісь умови. Перш за все – такі, щоб чемпіонат не проходив, наприклад протягом чотирьох днів, за підсумками яких Олегові Шайтанову треба визначитися з кандидатками до дівочої збірної України. Враховуючи те, що до фінальної стадії Юнацьких Олімпійських Ігор залишилось близько двох років, а до кваліфікації – значно менше часу, то треба про це думати вже зараз. Немає сумнівів у тому, що Олег Шайтанов пильно слідкуватиме за чемпіонатом України (U-17), особливо за дівчатами 2004 р. н. Так само стає зрозумілим, що Олег Миколайович стеитиме і за віковою категорією U-15, аби вже зараз мати на руках інформацію про тих гравчинь, яким буде і до снаги, і по силах вийти до фінального етапу Юнацьких Олімпійських Ігор – 2022.

Що ж, інформацію для роздумів, сподіваюсь, усі футзальні вболівальники отримали. Тепер давайте працювати над тим, щоб юнацька та дівоча збірні України з футзалу були представлені на ЮОІ-2022 у Сенегалі.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*