Мода і стиль: в єдності чи на різних полюсах? - Блог про Львів

Мода і стиль: в єдності чи на різних полюсах?

Мода і стиль

Взагалі так зване “правильне” співвідношення моди і стилю постійно стає предметом обговорення в будь-якому жіночому товаристві. Багато дівчат чи жінок мучаться, як побудувати або розвинути свій власний стиль, як, слідуючи модним тенденціям, при цьому відрізнятися від всіх інших модників. В результаті складається враження, що мода і стиль – це два конкурента, як ангел і демон, кожен з яких намагається перетягнути нас на свою сторону. Причому, за моїми спостереженнями, в дискусіях зазвичай перемагає стиль, а ось в гардеробі і на вулиці останнє слово залишається за модою. Масла у вогонь цієї боротьби підливають і модні гуру. Всі вони, як один, виступають на стороні стилю, проте роблять і пропонують нам моду. Є в цьому певна суперечність.

Рецепт по поєднанню моди і стилю від професіоналів вже відомий: спочатку Ви формуєте особистий стиль, потім серед модних новинок шукаєте те, що в цей особистий стиль вписується. Індивідуальний стиль як-не-як потребує значних фінансових вкладень. Хоча, якщо коштів на цей час бракує, можна і кредиткою розрахуватися, і кредит взяти. Раджу прочитати статтю про те, в якому банку краще взяти кредит готівкою. Проблема співвідношення все одно залишається, адже якщо перестаратися Ви будете, так би мовити, взимку і влітку одним кольором, як Карл Лагерфельд. Не кожна з нас здатна ось так от вибрати все один раз, а потім роками слідувати своєму стилю. Тим більше цей підхід передбачає, що все нове в нашому гардеробі має бути схоже на старе.

Карл Лагерфельд

З огляду на вищесказане, я хочу зробити одну з багатьох спроб укласти моду і стиль в одну систему. Я пропоную, в рамках цієї статті, розглядати моду і стиль, як зовнішнє і внутрішнє. Мода відображає вплив соціуму: настрою в суспільстві, якісь важливі світові події, масові очікування людей, віяння в культурі та суспільному житті. Стиль – це вираз нас самих, наших естетичних уподобань, нашого виховання, попереднього досвіду, особистих асоціацій. У моді може бути лимонно-жовтий колір, але комусь він категорично не подобається. І ось це “не подобається” і є прояв особистого стилю.

До речі, особисто я переконана, що стиль є у будь-якої людини, навіть у тих, хто модою взагалі не цікавиться. Особливо вираження стилю цікаво спостерігати у чоловіків, далеких від моди. Він не знає, як правильно прочитати слово Vogue, однак щось змушує його раз по раз купувати тільки чорний одяг. І справа тут не в утилітарності, влітку в ній жарко, вона так само брудниться, просто цього його стиль. Тому питання про створення особистого стилю для мене не стоїть, він вже є у всіх, хто вибирає собі одяг самостійно. Ми можемо тільки вдосконалювати і розвивати свій стиль.

Тому пропоную наступне бачення: помістимо моду і стиль на два різні полюси, і відзначимо на цій шкалі кілька груп, кожна з яких відповідає різному співвідношенню моди і стилю:

  1. “Міські божевільні”. Полюс, де присутній тільки чистий стиль, я умовно назвала “Міська божевільна”. І хоча ця назва викликає у нас негативні асоціації, я прошу тимчасово про них забути, тому буду використовувати лапки. “Міську божевільну” ви ні з ким не сплутаєте, будь-який одяг, навіть з чужого плеча, навіть невідповідного розміру вона тут же робить “своєю”. Вона здатна приручити і змінити під себе будь-яку річ: пришити бантики, або зав’язати стрічки, перекроїти кишені або перешити підкладку. Вона майстер раптових поєднань, у неї чорний пояс по використанню аксесуарів – брошки, значки, пірсинг, кольє – всього цього у неї повно і все це у неї взаємозамінне. Ніколи “міська божевільна” не виглядає так, ніби одягла перші-ліпші речі, її вбрання підпорядковане певній системі. Зовсім не обов’язково речі повинні бути зручними, або практичними, головне, щоб вони висловлювали її ідеї. Міська божевільна може бути старенькою, яка ну ніяк не вписується в свою добропорядну роль, а може бути і молодою дівчиною, якої нудна і смішна вимога суспільства “бути пристойною”. Хтось захоплюється ними, кого-то вони дратують, але більшість вважатиме для себе такий стиль “перебором”. В цей типаж вписуються, наприклад, Леді Гага і Хелена Бонем Картер.
  2. Стиль важливіший від моди. В наступній групі знаходяться ті, хто вибрав свій стиль, і цей стиль є настільки вдалим, гармонійним і пізнаваним на них, що вони вже ніколи його не змінюють. Назва цієї групи умовно “стильні”. Стильна людина вклала в розробку свого персонального способу досить багато інтелектуальних і душевних зусиль, і образ вийшов добротним, на всі часи. Мода не має влади над стильними, вони не женуться за тенденціями, але при цьому примудряються завжди виглядати доречно і актуально. Сюди ж я б віднесла людей, які послідовно одягаються завжди в одному стилі – діловому, ретро. Багатьом з нас це не вдається, тому що кількість соціальних ситуацій в нашому житті все-таки різноманітні – офіси, вечірки, подорожі – все це вимагає різного одягу.
  3. Мода важливіша стилю. Наступна група вибирає моду, будемо називати їх “модні”. Модні люди в курсі новинок, тенденцій і трендів. Вони дивляться фото з показів, читають fashion-журнали, статті на тему “що буде модно влітку / восени / взимку” і, головне, реалізують це все в своєму гардеробі. Модники бувають різного віку, але частіше це все ж молодь. Якщо те, що їм подобається, виходить з моди, то вони перестають це носити, і шукають те, що сподобається і підійде в сезоні наступному. Мода для них часто не закінчується одягом, а поширюється і на інші сфери життя. Наприклад, ті хто дотримуються ЗСЖ: в 90-х вони займалися шейпінгом і аеробікою, в 2000-х йогою і пілатесом, а зараз присідають в гойдалках. Модниці стають королевами соціальних мереж, постять кращі look’и і потрапляють в об’єктиви streetstyle фотографів. Модники можуть бути як новаторами, першими вхопитися за нову тенденцію, так і послідовниками. В цей типаж вписується більшість зірок, що стежать за модою, fashion-блогерів, та й просто представників модної тусовки.
  4. “Жертви моди”. І, нарешті, остання група – “жертви моди”. Теж в лапках, тому що хочу і тут уникнути негативних асоціацій. Сучасна мода різноманітна, представлена різними напрямами, постійно підносить нам новинки, і жертви моди хочуть спробувати їх всі. Такі люди сприймають себе як чистий аркуш, на який вони можуть нанести будь-які фарби – сьогодні одні, завтра інші. Навіщо слідувати одному стилю, якщо можна спробувати і елегантність, і хуліганство, і готику, і вечірні сукні і кросівки на платформі? Життя коротке і “жертва моди” хоче в повній мірі насолодитися різними його сторонами. Якщо щось улюблене з моди виходить, не біда – на зміну старому індустрія пропонує кілька нових цікавих варіантів. Про особистий стиль “жертви моди” не можна нічого сказати, так як кожні пару місяців цей стиль змінюється. В цей типаж вписуються Ріанна, Кеті Перрі, Мадонна.

    Ріанна

    Важливо розуміти, що в такій системі жодна з груп не краща за іншу. Всі ми різні, хтось більше відкритий світу, інші, навпаки, виявляють підвищену цікавість до внутрішніх подій. Я намагалася знайти приємні, а не кричущі приклади, щоб показати, що при будь-якому співвідношенні моди / стилю в образі можна мати гарний вигляд, цікаво, привабливо, не змінюючи при цьому себе. Вважаю, що іноді робити вилазки в сусідні групи корисно і цікаво. Побути “жертвою моди” або “міський божевільною” хоча б один день дозволяє поглянути на себе і на свій гардероб зовсім під іншим кутом.

    За матеріалами сайту Tobiporada.

    Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*