Цікаві факти про українську вишиванку - Блог про Львів

Цікаві факти про українську вишиванку

жіночі вишиванки

Зовсім скоро Великдень, і традиційно українці сідатимуть за святковий стіл у вишиванках, яка підкреслює національну ідентичність і вже давно стала світовим трендом. Я підібрала цікаві факти про наш національний одяг.

Вишиванка – це модно

Ще у 2016 році американське видання The New York Times назвало наш національний одяг «неофіційними трендом літа».

Вишиванки регулярно з’являються в колекціях законодавців світової моди – Жана-Поля Готьє, Джона Гальяно, Гуччі, Дольче і Габбани. Джекі Чан, Адель, Різ Уізерспун, КейтМосс, Енн Хетеуей, Холлі Беррі і багато інших голлівудських зірок регулярно виходять у світ в вишитих сорочках, прикрашених українськими візерунками. Українські модниці у шафах мають як мінімум дві жіночі вишиванки.

Традиція вишивки – неймовірно древня

Про те, що скіфи прикрашають свій одяг вишивкою, писав ще «батько історії», давньогрецький вчений Геродот. Документальних підтверджень цьому немає – скіфи, звичайно, не робили селфі у вишиванках. Але знайдені при розкопках на Чернігівщині чоловічі фігурки «одягнені» в щось, що дуже нагадує український національний костюм.

жіночі вишиванки

У різних регіонах – різні вишиванки

Якщо ви думаєте, що вишиванки в Одесі, на Волині, у Львові і Харкові однакові, то глибоко помиляєтеся. У кожному регіоні нашої країни у національного одягу є свій унікальний стиль. До речі, візерунки, які використовуються у вишивці, діляться на три типи: рослинний, абстрактний і тваринний.

У Харківській області основним елементом вишиванок є «дерево життя», яке на чоловічих сорочках виконується грубими чорними і червоними нитками, а на жіночих- різнокольоровими. Під «деревом» зазвичай зображується або зигзагоподібний візерунок, або квіти пелюстками вниз. Вони символізують підземний світ..

Також читайте:   Від мрії до мети...

Двоколірні вишиванки найчастіше зустрічаються в Київській і Вінницькій областях. Для вишивки орнаменту в них використовуються в основному червоний колір. Зрідка його доповнюють чорною ниткою, щоб виділити візерунок.

Вишивка – потужний оберіг

Принаймі, так вважали наші предки – для них вишивка була не стільки одягом, скільки захистом від злих духів. Вишивальниці створювали особливий візерунок для кожного ритуалу, призначеного захищати свого власника.

жіночі вишиванки

Дітям, до речі, теж шили спеціальні сорочки, які повинні були уберегти їх від пристріту і темних сил. Перша вишивка для немовляти оброблялася свічками, які тримали хресні батьки при здійсненні ритуалу хрещення. У деяких регіонах України на сорочках для малюка в місці, непомітному для очей, вишивали червоний хрест, який охороняє дитину від бід.

Вишиванки зробив модними Іван Франко

Першим вишиванку популяризував Іван Франко. Він одягав святкову національну сорочку під піджак. Так традиційний одяг жителів українських сіл стала обов’язковим елементом наряду міських модників того часу.

А у травні 2006 року студентка історичного факультету Чернівецького університету Леся Воронюк запропонувала друзям прийти на пари в національному одязі. У наступні роки до акції приєдналися інші факультети, потім все місто, а зараз День вишиванки відзначають в 60 країнах світу.

За матеріалами сайту UkrainArt.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. louisereed 06.09.2023 пише:

    Вироби з бурштину – ідеальний вибір для тих, хто цінує вишуканість і національну спадщину. Ці чарівні прикраси ідеально підійдуть під вишиванку, додаючи до вашого образу особливий шарм і вишуканість. Бурштин – символ України, і вироби з нього завжди виглядають надзвичайно елегантно.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*