Холодновальцьована або гарячевальцьована арматура: що краще?

арматура

Існують різні види будівельної арматури в залежності від призначення, вона може бути як робочою, так і розподільною. Вона з’єднується в каркаси та є одним з міцних елементів в процесі будівництва. Її використовують для розподілу навантаження і збільшення міцності опорних конструкцій, що є невід’ємною частиною в будівництві. В основному залучається для залізобетонних будівель, а також у формуванні фундаменту.

Арматура має необхідні властивості, а саме: стійкість до розтягування, міцність, що не менш важливо, пластичність і стійкість до негоди. Також впливає на властивості бетону, зміцнюючи його.

Види арматурних стрижнів

Існує декілька різновидів сталевої арматури. Найчастіше застосовується саме гарячекатана стрижнева, вона довга – до 12 м, і має різну поверхню (гладку або ребристу).

Періодичного профілю арматура найкраще взаємодіє з бетоном, тому найчастіше використовується в цьому напрямку. Але якщо немає потреби зчеплення з бетоном і витримування великих навантажень в роботу беруть матеріал, що має гладку поверхню. А наприклад для виготовлення рамок стрічкового фундаменту йдуть стрижні від 6 до 40 міліметрів. Найбільш затребувана від 10 мм до 14 мм.

Така арматура виготовляється виключно з легованої сталі, де в процесі сталь сплавляється з декількома елементами, наприклад: кремнієм, марганцем, рідше з хромом і титаном.

арматура

А ось холодновальцьована дротова арматура, діаметр якої становить від 3 до 12 міліметрів, застосовується рідше, але також має свої переваги. Виготовляється з низьковуглецевої сталі, може також виготовлятися і з вуглецевої сталі на спеціальних лініях. Якщо порівнювати холоднотягнуті стрижні й міцну арматуру, все ж варто зауважити, що стрижні більш затребувана.

Також читайте:   Муки ремонту: яку стелю обрати?

Також існує ще один вид арматури – канати, вони складаються зі скручених дротів і мають гладку поверхню. Більшим попитом користуються ті, що виготовляються шляхом звивання (спіраллю) шести дротів навколо центральної, і діаметр яких становить від 1,5 до 5 міліметрів.

Чи існує різниця?

Ми розглядали гарячекатану і холоднокатану сталь, і обидва види завжди виробляються за допомогою гарячого вальцювання на спеціальних станах.

Розрізняють і арматуру, яка складається зі скляних, вуглепластикових, а також інших волокон, що харчується термореактивними сполучними. Таку арматуру називають неметалічна композитна арматура. Найчастіше використовують в зимовий період, коли на додачу ще додають речовини, які застосовуються для швидкого тверднення (прискорювачі).

Плюси такої арматури – це її вага, надзвичайна стійкість проти корозії та теплопровідність. Варто відзначити й

недоліки: відсутня стійкість до високих температур (понад 600) і пружність, а також виникають складнощі при зварюванні.

Для кожного виду сприяє певні умови для використання.

арматура

Купуйте арматуру на спеціалізованих металобазах. І найкращим буде при виборі – це консультація з фахівцем, який зможе підібрати для вас необхідний варіант і ви залишитеся задоволені.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*