Як вберегти сад і город від хвороб - Блог про Львів

Як вберегти сад і город від хвороб

фунгіцид

Серед традиційних процедур догляду за рослинами числиться обробка від хвороб. Нерідко у покрокових інструкціях ми зустрічаємо загадкове слово «фунгіцид», а новачки садового ремесла губляться від великої кількості термінів. Фунгіцид – це препарат, необхідний для профілактики виникнення і боротьби з грибковими захворюваннями рослин.

Існує безліч класифікацій фунгіцидів у залежності від обраного критерію. Розглянемо кожен з них окремо. Один з основних поділів препаратів пов’язаний зі способом розподілу діючої речовини всередині рослини. І за цим критерієм виділяють два види фунгіциду:

  • Контактний фунгіцид, який має ще одну назву – локальний фунгіцид. Таке найменування не випадкове, наноситься розчин на поверхню рослини і діє точково в тих місцях, на які він потрапив. Збудник захворювання гине при фізичному контакті з фунгіцидом. Тривалість дії фунгіциду залежить від безлічі факторів: концентрація, частота застосування, і навіть погодні умови впливають на ефективність використання фунгіциду.
  • Системний фунгіцид, також називається внутрішньорослинним фунгіцидом. Активні речовини цих препаратів проникають всередину рослини, поширюючись по їх судинній системі. При зіткненні зі збудником активні речовини придушують їх розвиток. Переваги системних фунгіцидів в автономності від погодних умов і зовнішніх подразників.

Залежно від складу фунгіциду прийнято ділити препарати за двома напрямками. Перший із них – наявність у складі органіки і металів:

  • Неорганічні фунгіциди включають в себе з’єднання міді, ртуті, сірки, заліза, нікелю, марганцю і калію. Зазначені речовини мають різний клас небезпеки для самої рослини, тварин і людей, але в будь-якому випадку їх застосування не залишається безслідним.
  • Органічні фунгіциди не містять важких металів, повністю розкладаються під дією мікроорганізмів.

Ще напрямок розподілу препаратів по складу включає в себе:

  • Хімічні фунгіциди. До складу препаратів входить хімічна сполука. Ця серія розчинів високоефективна, допомагає при лікуванні навіть запущених захворювань. Однак, недолік хімічних фунгіцидів полягає у високій токсичності для живого рослинного і тваринного світу. Необхідно з особливою ретельністю вибирати терміни обробки фунгіцидами, оскільки хімічний розчин не повинен потрапити на зав’язь, бутон або плоди.
  • Біологічні фунгіциди. Містять в складі бактерії, корисні для рослини і згубні для патогенної флори. У цій особливості полягає основна різниця застосування фунгіцидів: необхідно припинити дію хімічними препаратами задовго до початку цвітіння рослини, в той час, як біологічні препарати можна і потрібно застосовувати протягом усього вегетаційного періоду.

Якщо вам потрібні такі засоби для захисту саду і город від хвороб – Ви можете купити фунгіциди в LNZweb.

Особливості застосування фунгіцидів

  • Перед початком робіт вивчіть правила застосування фунгіцидів.
  • Правильно вибирайте день для обприскування рослин. Підійде ранок або вечір, без активного сонця, опадів і вітру.
  • Протруювання фунгіцидом проводять на етапі підготовки насіння до посадки.
  • Обприскування фунгіцидом здійснюється в період бутонізації.
  • Внесення в ґрунт фунгіциду для перекопування або в якості поливу використовується для усунення хвороботворних бактерій, що живуть в ґрунті.
  • Не нехтуйте особистим захистом: використання гумових рукавичок, окулярів і маски є обов’язковим при роботі з хімікатами.
  • Обприскування займає тривалий час, скористайтеся спеціальною технікою, яка полегшить і прискорить процес. Для економії коштів намагайтеся обприскувати тільки наземну частину рослин.
  • Будьте обережні з застосуванням системного фунгіциду в вирощуванні в вирощуванні таких культур, як зелень, редька, вишня, черешня, смородина і аґрус.
  • Перед використанням звіртеся з термінами зберігання конкретного фунгіциду. Зберігайте фунгіциди далеко від полиць з їжею, місце повинно бути сухим, темним і не промерзати. Готовий розчин фунгіциду застосовуйте відразу.
  • Ретельно стежте за тим, щоб залишки фунгіциду не потрапляли в природні водойми, оскільки активні речовини в складі розчину можуть спричинити екологічні проблеми.

Використання фунгіцидів – ефективний спосіб профілактики грибкових захворювань. Але щоб не нашкодити рослинам, важливо знати правила застосування розчинів і чітко дотримуватися їх

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*