Переваги та недоліки електромобілів

електромобіль

Викликав вчора таксі до аеропорту і за мною приїхала чудо машинка. Компактна і безшумна. Водій з гордістю сказав, що це електромобіль. І я вирішив вивчити питання детальніше, може і мені таке потрібно. Виявилось, я відстав від вимог часу, і електромобіль вже давно популярний не тільки у світі, а й у Львові.

За інформацією сайту про електромобілі STROOM, керівництво розвинених країн різними способами заохочує громадян купувати їх. Покупцям пропонують багато преференцій: податкові пільги, компенсації вартості авто, безкоштовні паркінги.

На сайті повідомляється, що в Україні популярністю користуються Nissan Leaf, BYD Tang, а також два звичних конкуренти – Tesla Model S і Outlander PHEV. Набуває популярності також електромобіль Форд Фокус (подивитись можна тут: https://stroom.ua/product-category/ford-focus/).

Tesla Model S

Зазвичай всі говорять тільки про позитивні характеристики електричного транспорту, замовчуючи про мінуси, а вони, безсумнівно, є. Отож, розбираємо все ґрунтовно.

Переваги

Починаємо з плюсів:

  • Економічність. Якщо порівняти вартість бензину і електрозарядки автомобіля, необхідних для того, щоб проїхати однакову відстань, то з’ясуємо, що електроенергія дешевша і то суттєво.
  • Безшумність. Практично ніякого шуму двигуна – ідеально для міського середовища, при цьому розгін буде плавним, але і досить швидким.
  • Зносостійкість. Двигун автомобіля не піддається сильним навантаженням, тобто знос електромотора під час експлуатації буде меншим порівняно із бензиновим. В електродвигуні відсутня величезна кількість деталей, властивих двигуну внутрішнього згоряння, значить, ймовірність поломки знижується.
  • Безпечність. При аварії спрацюють подушки безпеки, а датчики відключать акумулятори – автомобіль миттєво зупиниться. Також не відбудеться витік палива, значить, знижується загроза спалаху і вибуху.
  • Екологічність. Таке авто не викидає в атмосферу шкідливі гази. Тобто ці машини беруть участь у створенні сприятливого клімату всієї планети.

BYD Tang

Недоліки

Ну і як без ложки дьогтю. Ясна річ, електромобіль не ідеальний, а головними його мінусами є такі:

  • Залежність від заряду акумулятора. Машина з повним баком бензину проїде набагато більше, ніж електромобіль на повній зарядці. Також потрібно чекати, поки машина зарядиться, тоді як заправити машину бензином вийде за лічені хвилини.
  • Недорозвинена інфраструктура Якщо на такій машині ще зручно переміщатися в великому місті, то далека поїздка може викликати труднощі: практично 70% заміських європейських трас не обладнані зарядними станціями. На сьогодні в Україні вже існує чимало зарядних станцій для електрокарів, та більшість із них знаходиться у великих містах: Київ, Харків, Львів, Чернівці, Одеса, Дніпро, Вінниця.
  • Надійність. У суворих кліматичних умовах, при ожеледі та снігопаді керованість електромобіля знижується, при негативних температурах енергія витрачається набагато швидше, тому використовувати його в умовах суворої зими – сумнівна ідея.
  • Технічне обслуговування. Знайти фахівця з ремонту і необхідні запчастини буде складну вато і дорого, деякі витратні матеріали завжди потрібно буде возити з собою, інакше далеко не заїдеш.
  • Ціна. При всіх перевагах цих машин купувати їх не поспішають через високу вартість. Електромобілі вартістю до 15 тис. доларів досить примітивні, за більш пристойний Tesla доведеться викласти в районі 40 тис. «зелених».

Nissan Leaf

Як би там не було, електромобілі набувають популярності та впевнено завойовують ринок.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 28.07.2019 пише:

    Щодо безпеки електроавтомобіля,то тут доречі є набагато вагоміші нюанси ніж було наведено у статті. В деяких експертних колах наголошують, що у випадку аварії з участю елекрокарів зокрема є небезпека втрати ізоляції акумулятора, і тоді корпус може бути під високою напругою, що становить смертельну небезпеку як для тих хто всередині, так і для тих хто можливо намагається їм допомогти. Плюс у випадку загорання, методи гасіння електричних приладів є зовсім іншими ніж ті що можуть використовуватися для гасіння нафтопродуктів. Тобто рятувальникам ще треба розібратися на місці де електрокар а де ні. Тому не все так однозначно, і треба це на увазі.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*