Різдво Пресвятої Богородиці (ностальгія за святом) - Блог про Львів

Різдво Пресвятої Богородиці (ностальгія за святом)

Село вмирає?

Сьогодні надворі 21 вересня, середа, хороший осінній день. А ще християни святкують свято, яке має назву Різдво Пресвятої Богородиці.

Воно відноситься до Двонадесятих свят у релігії християн. Чим важливе це свято? А тим, що саме у цей день народилася Матір Божа, яка згодом подарує світові Спасителя.

Шановні користувачі блогу Воробуса, прийміть від мене вітання із цим святом. Бажаю вам перш за все здоров’я, щастя і віри у власні сили.

Але, у даній статті я, традиційно, не буду розписувати звідки пішло свято, а напишу про інше. Чесно кажучи, у мене ностальгія.

Чому ви спитаєте? А тому, що коли я був трішки молодшим, то у цей день я завжди їздив у село. Саме тут було свято, адже місцева церква носить назву Різдва Пресвятої Богородиці.

Або зранку у день свята або ж напередодні, я з мамою, татом і іншими членами родини поспішали до бабці і дідуся, щоб разом відсвяткувати. Зранку всі йшли до церкви на святкову Службу Божу, а вже опісля обіду всі збиралися за святковим столом. Звідусіль з’їжджалися родичі, деяких я бачив лише раз у рік. 😀 Але, хай там.

Ввечері у селі були танці, на які збиралося ой як багато людей. Коли ти приїздив до міста, то ще довго був під враженнями.

Ясне діло, що місцеве населення любить напитися на свята, але і співи можна було почути, і потанцювати тощо.

Також читайте:   Обіймаймося, бо ми цього варті

А якби ви бачили підготовку до свята. У бабці все мало бути чисто, пляцки пеклися, салати робилися, робота кипіла повним ходом. Не дай Боже було потрапити комусь під «гарячу» руку. 😀

Тепер же все по-іншому. Ні бабці, ні дідуся нема, село далеко, дорога не така вже і дешева та і що там самому робити? Скажу чесно, інколи коли я є у селі, то якось так стає скучно за колишніми часами. Це не був совок, а було свято.

Та і варто також додати, що в селі зараз мало людей. Роботи там нема, тому всі їдуть у міста у пошуках роботи. Ясне діло, що зараз мені можуть заперечити, що робота там таки є, але яка? Сезонна? А коли сезон завершиться?

Як це не прикро, але часи змінюються і їх вже не повернути. Можливо колись ще буде щось подібне, але вже у наших онуків і то як це ще сказати.

Підсумовуючи сьогоднішню статтю скажу наступне: «Поки у вас ще є родичі шануйте їх, адже коли їх не стане, то вже не буде до кого поїхати і прийдеться сидіти у місті».

Гарно відсвяткувати!!! Святкуємо на здоров’я, бо ми того варті.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 21.09.2011 пише:

    Так, Воробус цього року ще їздив до села збирати картоплю та гарбузи, як звісно це річ потрібна. Але відчуваю, що в скорім часі, чи не скорім, Воробус перестане їздити на села.
    Хіба йому погано у Львові? Картоплю та гарбузи можна на асфальті збирати. То навіщо йому то село?
    Але напевно то батьки його напрягають, а він батьків дуже поважає, любить та слухається.
    Так дай боже здоров’я його батькам, а Воробусу творчої наснаги.
    😀

  2. adekvat 22.09.2011 пише:

    Стаття про свято різко переросла в статтю про село. Але менше з тим. Інфу про це свято слава Богу є де почитати.
    Щодо цього свята цікавий факт. Саме воно вважалося головним святом України, а точніше Київської русі, бо саме в цей день головний храм Києва Софія Київська мала свій престольний празник.
    Пізніше, за часів визвольних змагань головнішим національним святом стала Покрова.

  3. gorih 22.09.2011 пише:

    В наса також колись у селі було круто, а тепер нудно, бо клуб закрили

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*