Як запобігати аваріям на дорогах - Блог про Львів

Як запобігати аваріям на дорогах

Як запобігати аваріям на дорогах

Вищання шин, дзенькіт битого скла, скрегіт металу і розпачливі крики людей… Ці звуки відомі кожному, хто коли-небудь потрапляв в автомобільну аварію або був її свідком. Згідно статистичних даних, кожного року по всьому світі в автокатастрофах гине 1,2 мільйона осіб, а 50 мільйонів зазнає травм.

Проте якщо дотримуватися заходів безпеки і керуватися здоровим глуздом значною мірою можна уникнути ДТП. Розглянемо як саме.

Швидкість руху, ремені безпеки та СМС-ки

Досить часто нам здається, що на певних ділянках доріг безпідставно обмежена швидкість пересування. Однак в більшості випадків перевищення швидкості не дає вам значного виграшу в часі. Наприклад, якщо ви будете їхати 50 кілометрів зі швидкістю не 90, а 110 кілометрів за годину, то виграш у часі складе лише 6 хвилин. Тож чи варто ризикувати своїм життям та життям пасажирів заради кількох хвилин?

Їдучи на автомашині, слід завжди пам’ятати про ремені безпеки, оскільки у випадку аварії вони можуть врятувати життя людині. Ще одне запитання, а чи зможуть подушки безпеки замінити ремені? Відповідь однозначна – ні, бо подушки безпеки ефективні лише тоді, коли ви пристебнуті ременем безпеки. Сама подушка не дуже допомагає, а в деяких випадках може навіть зашкодити.

Саме через це слід завжди користуватися ременем безпеки і нагадуйте про це своїм пасажирам. Ще одна пересторога: ніколи не читайте і не пишіть SMS повідомлень, коли ви знаходитесь за кермом.

Стан дороги і справність машини

Якщо дорога мокра або вкрита болотом, піском чи гравієм то сила зчеплення шин з дорогою значно зменшується. Зменшивши швидкість руху, ви зменшуєте ризик заносу при гальмуванні. Рухаючись у зимовий час засніженими або вкритими льодом дорогами, слід користуватися зимовими шинами, які мають значно глибші протектори і забезпечують краще зчеплення з полотном дороги.

На перехрестях всім водіям необхідно бути дуже уважними. Є одна гарна порада: не поспішайте рушати, після того як спалахне зелене світло. Краще почекати кілька секунд, і ви зможете уникнути зіткнення з автомобілем, який буде проїжджати на червоне світло.

Щоб уникнути дорожньо-транспортної пригоди, слід насамперед дбати про технічний стан своєї машини. Уявіть собі, що може статися, коли під час їзди відмовлять гальма.

Також читайте:   Mercedes EQC - перша повністю електрична лінійка

Щоб запобігти поломкам на дорозі, деякі власники автомобілів регулярно звертаються до досвідчених механіків на станціях техобслуговування. Інші ж намагаються виконувати певні роботи самі. Не дивлячись на ваш вибір, слід дбати про те, щоб машина завжди була в доброму технічному стані.

Алкоголь і водіння

Алкоголь впливає негативно на нервову систему водія, навіть той, хто завжди водить автомобіль дуже обережно, під впливом алкоголю може їхати дуже ризиковано і створити аварійну ситуацію на дорозі. Статистика говорить проте, що кожні 16 хвилин в Україні відбувається ДТП, а кожні дві години гине людина. В середньому за добу в ДТП гине 14 і отримує травми різного ступеню тяжкості понад 100 осіб. Левова доля таких ДТП пов’язана із керуванням водіями транспортними засобами під дією алкоголю. Навіть зовсім невелика кількість алкоголю негативно впливає на реакцію водія. А в багатьох країнах, у тому числі в Україні, закон забороняє сідати за кермо після вживання будь-якої кількості алкогольних напоїв.

Саме через те, щоб уникнути ДТП і зберегти своє життя та інших, потрібно дотримуватися правил дорожнього руху, користуватись ременями безпеки, дбати про технічний стан машини і не сідати за кермо в нетверезому стані. Але всі ці поради допоможуть лише в тому випадку, коли їх строго виконувати.

Якщо сонні, не сідайте за кермо

Необхідно пам’ятати ще одну істину, що сонні водії такі ж небезпечні, як і п’яні. Ось декілька симптомів, які підкажуть вам, саме чому не варто вирушати в дорогу.

– занадто часто позіхаєте.
– постійно «клюєте носом».
– не можете зосередитись і тримати очі відкритими.
– не зауважуєте з’їздів та дорожніх знаків.
– не зберігаєте дистанції, перетинаєте розділювальну смугу і наїжджаєте на запобіжну смугу.
– не можете пригадати останніх проїханих кілометрів.

Якщо ви відчули такі симптоми, то краще всього з’їхати з дороги і подрімати або якщо є можливість – поміняйтесь з іншим водієм. Ваша безпека та безпека інших людей цінніша за час.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 8 може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 20.11.2011 пише:

    Знову ж таки вся фішка в менталітеті. Напевно кожен з вас хто в Україні сідав на переднє місце пасажира і тягнувся за ременем безпеки чув від водія фрази накшталт: та по місту не треееба пристібатися, та не парся і т.д. І це не тільки від водіїв приватних машин, а навіть від водіїв таксі. У книжках чітко описані всі ці речі, що потрібно відрегулювати сидіння, пристебнутись, а також відрегулювати підголівник, який повинен бути на рівні голови, це може запобігти травмам шиї при ударах ззаду. Але чи знають це люди, які права тупо купили? Ну і ще одна величезна проблема України це дороги: ями, відсутність освітлення, хаотичні виїзди на головну дорогу, відсутність знаків, заплутана класифікація доріг, і все це помножене на брак культури водіння і часто далеко не ідеальний технічний стан автомобілів дає наведену у статті статистику.

  2. ГОПНІК 20.11.2011 пише:

    тре нормально їздити а то понакупляють мажори права і ганяють і їм до лампочки червоне світло чи пішохідний переїзд летять як шалені 😈 😈 😈

  3. Stakeholder 20.11.2011 пише:

    ГОПНІК, в тому то і проблема шо для більшості це пішохідний переїзд а не перехід))

  4. russo turisto 20.11.2011 пише:

    Старая мудрость гласит – “Там где кончается асфальт, начинается плохая дорога”. В Украине, мне кажется асфальта на дорогах так и не было. Может со временем и появится?

  5. Про кожен пункт допису можна говорити довго. Проте скажу так від себе, сідаєш за кермо – слідкуй за собою на 100%, а за іншими – на 200%. Цей принцип мені особисто регулярно допомагає уникати ДТП.
    Ну відносно ременів безпеки, то і мови немає, що потрібно їх використовувати.

  6. Roman 20.11.2011 пише:

    якась інструкція для початківців 😆

  7. Коnus 21.11.2011 пише:

    Де значок Мітсубіши?
    Він відвалився?

  8. Коnus 21.11.2011 пише:

    А паски безпеки – допоможуть тільки тоді коли
    1. Нормальне авто – хоча б іномарка (не китай) – ну і відповідно подушка безпеки має бути.
    2. Швидкість сумарна не більше 60 км/год (наприклад лобове зіткнення 30км/год + 30км/год – що малоймовірно)., або зіткнення з нерухомою перешкодою на швидкості до 60.

    Ну і головне правило – не порушувати ПДР, тоді хоча б винним не будете.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*