Дивне добре створіння Дід Мороз - Блог про Львів

Дивне добре створіння Дід Мороз

Дід Мороз і Снігурочка :)

Кожна людина за життя святкує безліч різних подій. Найцікавішими і такими, що приносять багато радості є свята традиційні. Новий Рік наступить дуже скоро. І будь-яке святкування початку нового календаря у нас асоціюється із Дідом Морозом.

Звичайно, що символи свят мають мати певне історичне підґрунтя. Так добрий заморожений дід-«красний нос» був придуманий більшовицькими ідеологами у 30-х роках ХХ століття на противагу Святому Миколаю та Санта Клаусові.

Саме Дід Мороз був покликаний уособлювати світський характер святкувань зимового періоду й відтягувати увагу «прогресивних» радянських дітей від «буржуазних релігійних забобонів». Сама ідея назви персонажа була почерпнута із слов’янського язичництва. У цій поганській релігії був такий собі міфічний дідуган-мороз, якого всі боялися, бо він робив багато шкоди й нищив врожаї. Слов’яни зображували того «мороза» як крижано-снігову потвору, що не викликала ніяких позитивних емоцій.

У 1935 році у Радянському Союзі дозволили використовувати на святкуваннях нового року ялинку (до цього це вважалося ганебним «буржуазним» пережитком). Про Різдв’яні свята було заборонено навіть згадувати.

У 1937 році Дід Мороз став офіційним добрим символом новорічних свят радянської доби. Про нього зразу ж з’явилося багато казочок, фінансувалися художні дитячі фільми. Тому у людини пострадянської території Дід Мороз вже викликає позитивне ставлення і, тим більше, ніякої агресії.

Також читайте:   Враження від катання на Буковелі у новому сезоні

Досить гумористично виглядав Дід Мороз – представник радянських побуткомбінатів, якого викликали додому радянські громадяни. Дєдушка за викликом часто приходив не сам, а з внучкою (Снігуронькою) або з неповнолітнім незрозумілим хлопчиком, якого називали «Новий рік». Самого ж Діда так поважали, що постійно пропонували перехилити чарчину, тому червоний ніс цього радянського благодійника мав негримовано-червоний колір алкогольного втручання.

Загалом ми до нього звикли. Але реально він не наш добродій. Ми маємо добру релігійну традицію Святого Миколая. А язичницького Мороза варто сприймати, як історичний факт, що був у нашому житті.

Доречі, Санта Клаус – це придумка жителів США на противагу європейському Святому Миколаю. Подальша його доля була пов’язана з відходом від церковно-релігійних традицій у бік світсько-комерційного існування. Яскравим прикладом є використання зображення Санта Клауса з 1931 року для реклами Кока-коли.

Тому фактично, існує насправді тільки Святий Миколай.

А Дід Мороз – це той самий Санта Клаус, тільки в драбадан бухий.

Доброго усім святкування Нового Року. Усім дівчатам бажаю зустріти щедрого Мороза. Справжнім мужикам бажаю зустріти гарну Снігуроньку, а несправжнім – «Новий рік»…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 6 може ще щось напишете?

  1. Азаров: Я дід Міріз підарунки вам прініс

  2. Zars, фото супер

  3. bankiduki 30.12.2012 пише:

    Дивне створіння Дід Мороз
    Хто сприйме його всерйоз?
    Шапка біла, сивоборода
    нагла радянська пропаганда

    Приходить до дітей не сам
    А під егідою 100 грам
    Чого навчить це

  4. bankiduki, 🙂

  5. bankiduki 30.12.2012 пише:

    Дивне створіння Дід Мороз
    Хто сприйме його всерйоз?
    Шапка біла, сивоборода –
    нагла радянська пропаганда

    Чого навчить це дідуган?
    Під егідою 100 грам
    Як напитися до білки
    Горілочки із смаком бджілки

    Він не є символом тепла
    щедрості, дива і добра
    Сприймайте його як факт
    невчасний святковий антракт

  6. russo turisto 30.12.2012 пише:

    Радуйтесь, дети и взрослые!
    Новый год с Дедом Морозом в гости к вам всем идет.
    Подарки под елку всем вам несет.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*