Stakeholder-и української політики - Блог про Львів

Stakeholder-и української політики

stakeholder-и української політики

Внутрішньодержавний та міжнародний політичні процеси напряму пов’язані з діяльністю політичних партій. Традиція класичної партійності сягає своїми коренями ще феодальної Англії, потім демократичних США. У Європі партії формуються у другій половині ХІХ століття. Західноукраїнці, що йшли у руслі демократичних змін у європейських імперіях, у цей період теж створювали перші політичні структури. (У Російській імперії, через її деспотизм, цей процес почався пізніше).

Згідно наукових політологічних підходів класична політична партія має мати такі основні ознаки: фіксоване членство, затверджену програму, статут, демократизм внутрішнього управління, ідеологію, брати участь у виборчому процесі задля основної мети – прийти до влади.

Такі традиції є нормою у будь-якому цивілізованому суспільстві. Українська історія знала такі цивілізовані періоди. Це діяльність українських послів (депутатів) у Галицькому крайовому сеймі та Австрійському рейхсраті, це створення та політична активність Центральної Ради. Навіть обрані Верховні Ради кількох перших скликань у незалежній Україні таки мали представництво суспільних сил, що відповідали усім вимогам до політичних партій.

Сучасний український політикум дуже видозмінився. Внутрішня структура політичних партій перестала відповідати нормальним вимогам науки і здорового глузду. Це пов’язано із фактичним захопленням політики великим бізнесом, який використовує державу як засіб для збагачення.

Так, кожна партія в Україні має своїх лідерів та до десятка солідняків, які постійно світяться на телебаченні, дають якісь прес-конференції. Ми всі думаємо, що саме вони й вирішують долю суспільства. Ці політики якраз посідають перші місця у партійних списках і формують «обличчя партії». Такі «публічні люди» мають солідний авторитет у своєму середовищі.

Також читайте:   Місцеві вибори-2015: хто перемагає у Львові?

Під публічними лідерами сидять (а може лежать) прості «багнети», які зобов’язані виконувати усі вказівки партійних верхів, формувати депутатську масовку, якщо повезе випросити посаду замміністра чи голови облдержадміністрації.

Усі ці «обличчя» і «багнети» беззаперечно залежать від великих грошей. У кожній українській партії існує кагорта олігархів-фінансистів, які є тою «зацікавленою стороною» (англ. – «stakeholder»), що буде непублічно керувати усіма діячами партій, давати їм вказівки з прийняття законів чи діяльності в уряді.

Stakeholder-и контролюють партійні гроші, займаються їх правильним розподілом та примноженням. Ці люди і вирішують долі політиків у партійній ієрархії. Тобто, вони нічим не відрізняються від кримінальних «смотрящих», тільки діють в іншому – політичному – середовищі.

За таких обставин говорити про цивілізованість та внутрішньопартійний демократизм, домінування якоїсь ідеології задля кристалізації політичної активності, виконання статуту та програми (офіційно проголошених для електорату) просто абсурдно.

Українські політики і цивілізованість партійного простору демократичного світу – речі не просто несумісні, а й протилежні за своєю суттю.

Винні все ж ті stakeholder-и, які до збочення прагнуть збагачення, нехтуючи усіма суспільними нормами та законами.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. PVS 06.12.2012 пише:

    І тут без Stakeholder’a не обійшлося 🙂
    Жадібний чувак, як виявляється 😀

    А якщо серйозно: які зараз шанси в партії без фінансування? Це на зламі 80-90х “Рух” виїхав на ідеї незалежності. А зараз – і ідей майже ніяких і “кон’юнктура ринку” вже така, що без бабла ніяк – “комерційні” політики такі правила гри зробили, щоб “бабло побеждало зло”.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*