«Індекс людського розвитку»: українці у статистиці ООН - Блог про Львів

«Індекс людського розвитку»: українці у статистиці ООН

українці у статистиці ООН

Усім відома фраза «усе пізнається у порівнянні». Справді статистика, рейтинги, показники, порівняльні характеристики і багато іншого інформаційно-статистичного матеріалу видається нагора сучасними науковцями, соціологами, політологами та багатьма іншими -авцями і -ологами.

Цілі наукові інституції розробляють методики вивчення, синтезу й подачі інформації для простого населення. Справді, вивчають інформацію від кількості випитого алкоголю на душу населення до наукових обґрунтувань якісних показників захищених докторських дисертацій із сільського господарства, і їх вплив на зростання поголів’я худоби в окремо взятому районі Черкаської області.

З іншого боку, як би скептично хто не ставився до різних рейтингів, порівнянь чи іншої аналітики, при правильному методичному підході вивчення проблеми можна в якійсь мірі охарактеризувати й оцінити своє місце і роль у суспільному, вселенському чи міжгалактичному розвиткові.

Кілька днів тому Комісія Програми розвитку ООН оприлюднила «Доповідь про людський розвиток 2013». Цей аналітичний документ базується на такій величині як «індекс людського розвитку». Це поняття характеризує розвиток людини у кожному національно-політичному середовищі Земної кулі.

«Індекс людського розвитку» використовується світовими вченими для аналізу й порівняльної оцінки комплексу чинників, що формують соціум тієї чи іншої держави; наприклад: рівень життя, грамотність, освітченість, середня тривалість життя та інші. Для прикладу індекс освіченості формується при аналізі рівня грамотності дорослого населення країни та сукупної частки учнів та студентів. Рівень життя, оцінюється через ВВП на душу населення при паритеті купівельної спроможності в доларах США.

Також читайте:   Враження від відвідин ТЦ "Форум"

Цього року ООН моніторила 187 країн світу. Україна в оцінці «індексу людського розвитку» зайняла 78 місце. І виявляється, що за окремими показниками «індексу» ми піднялися і вдосконалилися. Тобто із попередніми рейтингами ми піднялися на кілька пунктів.

Перша трійка призерів виглядає так:

1. Норвегія;
2. Австралія;
3. США.

Цікаво-феноменальним є те, що Куба і Венесуела опинилися у першій п’ятірці в групі країн з високим рівнем людського розвитку за темпами покращень. Росія нас випереджає щось на двадцять пунктів, а найгіршими країнами цього рейтингу виявилися Конго та Нігерія.

Не виділилися українці цього року. Не звернули на себе увагу світу. Але в Венесуели може варто якийсь досвід перейняти…

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 4 може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 22.03.2013 пише:

    Венесуела дістала свого часу Уго Чавеса, який зумів навести у країні порядок, а наш керівник хіба що з шапками тільки вміє справлятися. :mrgreen:

  2. Tiger 22.03.2013 пише:

    “Росія нас випереджає щось на двадцять пунктів”

    Щось тут хабарями пахне 👿 👿 👿

  3. zars 22.03.2013 пише:

    Ага, уявляєш сам Путін завіз вагон бабла в ООН! :facepalm:

  4. Tiger 22.03.2013 пише:

    zars, що би не говорили, але статистика точно ведеться не зовсім чесно. Не знаю навіщо, але все роблять на користь кацапстану. 👿 👿 👿

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*