Комп’ютер вимикається за 5-10 хвилин: що робити? - Блог про Львів

Комп’ютер вимикається за 5-10 хвилин: що робити?

Комп'ютер вимикається

Ледве не кожного дня до нас звертаються люди із проханням допомогти у цьому чи іншому питанні. Одні пишуть в рубрику «Запитай у Воробуса», інші – пишуть приватні листи. Але, люди за нас згадують і це дуже приємно, адже ми працюємо саме для вас.

От буквально вчора до нас за допомогою звернувся наш активний дописувач – пан Юрій. У нього виникла проблема із комп’ютером.

Справа у тому, що він у нього працює хвилин 5-10 і просто вирубується так якби зникла електроенергія. Ось що він написав, далі цитую:

Значить так, вирубується абсолютно довільно, тобто в будь-який момент. Треба вирубати живлення, тоді вмикається знову. Тривалість роботи – як повезе, може бути півдня, може за 10 хв. тричі вимкнутись. Інколи ще може синій екран з’явитись (останній раз таке було пару днів тому, потім лише вимкнення). Суть в тому, що здавав його знайомому на огляд – то після того 2 місяці пахав нормально, казав, що з залізом нічого спільного немає.

Питання цікаве і у сьогоднішній статті спробуємо допомогти.

  • Перше, що Воробус спитав Юрія так це те чи пробував переставляти операційну систему. Відповідь була очевидна – пробував, але ПК як вирубувався колись, так і вирубується далі.
  • Друге – відпайка. Пан Юрій правильно зазначив, що якби була вона, то він зранку коли ще в хаті не є тепло би так зразу не вирубувався.
  • Третє – Воробус порадив просканувати комп’ютер на віруси. Сканував, але це нічого не дало, вірусів на комп’ютері нема.
  • Четверте – сканування дисків на помилки і виправлення пошкоджених секторів. Таке теж наш дописувач робив. Помогло? На деякий час, і знову почало вирубуватися.
  • П’яте – перегрівається щось із заліза, наприклад – процесор. Поставили спеціальну програму, дивилися температуру проца і вона коливається в районі від 35-40 градусів. Виходить не воно, бо і вимикається при такій температурі.

Напрошується висновок: або далі шукати причину поломки або ж просто викинути цей комп’ютер і купити собі новий. 🙂

Другий варіант зробити найпростіший, але ж ми не можемо так просто все зробити, а будемо і на далі шукати вирішення проблеми.

Що має зробити пан Юрій? Вчора Воробус порадив цьому панові почистити комп’ютер всередині, зокрема вентилятор. Можливо процесор не достатньо добре охолоджується. Також Юрій має перевірити чи ніде не відстають шлейфи. У мене колись така проблема була з жорстким диском.

Згодом змінив шлейф і все запрацювало.

Якщо ви, читачі блогу, зіштовхувалися із подібною проблемою, то порадьте панові Юрію що зробити аби вирішити цю проблему.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 7 може ще щось напишете?

  1. Jorgen 15.03.2013 пише:

    Колись мав подібні трабли. Була проблема з оперативною пам’яттю.

    Ну а якщо синій екран часто – то пора уже Вінду переставляти :hello:

  2. PVS 15.03.2013 пише:

    В нових мат.платах температура моніториться не лише на процесорі і в BIOS’і показані відповідні значення датчиків і там же можна задати критичні значення, при яких комп’ютер вимкнеться. Вимикання можна налаштувати і при 40 градусах, так що цей розділ обов’язково треба перевірити.
    Потреба вирубати живлення наводить на думку про захист від скачків в самому блоці живлення. Першим ділом варто перевірити всі місця з’єднання або взагалі замінити кабаль живлення. Якщо немає UPS’a, то варто знайти хоча б старий совдепівський стабілізатор – в нашій електромережі (зимою через обігрівачі, а літом – через кондиціонери) така чортівня відбувається, що буржуйську техніку туди напряму вмикати не варто.
    Та і почистити зайвий раз нутрощі комп’ютера не завадить. І не тільки пропилососити, а ще й чистим сухим папером (тряпочки можуть статичної електрики нагенерувати) попротирати контакти PCI-, PCIexpress-карток і оперативки. Причому і самі контакти і гнізда. Особливо параноїдальні спеціалісти це замотують ізолентою незадіяні роз’єми живлення. Як на мене це зайве – достатньо просто підв’язати їх стяжками в таке місце, де вони точно ні до чого не доторкнуться контактами.

  3. Пан П 15.03.2013 пише:

    В мене була схожа проблема, старий компютер постійно зависав, та так, що допомагало лише включення-виключення живлення. Працюєш собі, працюєш, і раптом ні з того ні всього чорний екран. (зате звичка зберігатись вже виробилась на рівні рефлексу). Він теж міг зависати що 10 хвилин, а міг і якийсь час працювати стабільно. Після того як я змінив материнську плату на новішу, став працювати стабільніше, але все рівно хоча і рідко, а буває зависає. Хоча зараз таке трапляється може раз на місяць. Я маю здогадку, що проблема може бути не з самим компютером, а з напругою у будинку.

  4. Тарас 15.03.2013 пише:

    Ставте лінукс і не будете мати проблем, принаймні із софтовою частиною =) Або, якщо у вас руки зв’язані купою унікального софту, то ставте 7-ку. Це найкраще, що зробили (скопіювали) в майкрософті. =)
    А по темі скажу, що варто перевірити БЖ, може він уже випрацював увесь свій ресурс і просто-напросто не тягне увесь комп. (Останнім часом робилися якісь апгрейди?) Та й оперативній пам’яті із жорстким диском не завадило б влаштувати стрес-тест, може проблема в них. А може конденсатори вже спухли на материнці… Гадати можна довічно…
    Варто було б хоч показати внутрішності комп’ютера, скрін тесту пам’яті, перевірки ЖД на помилки, тощо.

  5. BlsckSabbath 15.03.2013 пише:

    блок живлення

  6. fedun 15.03.2013 пише:

    Найшвидше причина в блоці живлення, в 80% випадків вирішував дану проблему заміную блоку живлення. Софт тут непричому однозначно. Треба пробувати міняти по черзі комплектуючі, а розпочати з блоку живлення. 🙂

  7. VIK 15.03.2013 пише:

    моя версія – повздувалися, як гриби, кондюкі на материнці або у блоці живлення

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*