Традиції і національна кухня Болгарії - Блог про Львів

Традиції і національна кухня Болгарії

традиції болгарського народу

Настала пора літнього відпочинку і багато наших співвітчизників вирушають на морське узбережжя. Одним із популярних напрямків для пляжного відпочинку серед українців є чорноморське узбережжя Болгарії, яке славиться пляжами із золотими пісками, теплим морем та гостинним місцевим населенням. Сьогодні познайомимося із найцікавішими традиціями та стравами болгарського народу.

Болгари по своїй натурі веселий, доброзичливий і привітний народ. Вони добре ставляться як до друзів і знайомих, так і до випадкових людей. Цікавий факт невербального спілкування болгар – їх жести “так” і “ні” зовсім протилежні тим жестам, до яких ми звикли.

У болгар добре розвинене почуття гумору. Вони цінують самокритичний підхід до особистих недоліків. Особливу славу заслужили жителі міста Габрово, котрі завдяки своєму гумору та анекдотам прославилися на весь світ. Ось один із анекдотів:

Габровець приїжджає на курорт, і відразу почалися дощі. День йде дощ, другий, третій. На четвертий день такої погоди габровець став збиратися додому.
Господар готелю дивується:
– Чому так швидко їдете?
– І ви ще питаєте? Подивіться на цю погоду!
– Але у ваших краях також паде дощ.
– Знаєте, наш дощ дешевший.

Народна творчість не втрачає своєї популярності як серед сільських, так і міських жителів Болгарії. У першу чергу це відноситься до пісень і танців. Болгари танцюють і співають під час різних національних свят, на весіллях і різних торжествах в ресторанах та інших розважальних закладах.

Також читайте:   Як ми заблукали в горах. Частина перша

Болгарські національні костюми дуже барвисті і різноманітні. Ними користуються, коли хочуть підкреслити національний характер якоїсь події чи торжества. Усі народні свята і гуляння обов’язково супроводжуються танцями в національних костюмах.

Тепер про страви. У більшості болгарських страв відчувається вплив турецької кухні. Вони схожі навіть за назвою і за смаком – одних тільки люля-кебабів набереться не один десяток. Обов’язково варто продегустувати відомий болгарський суп – таратор, його готують з свіжих огірків, волоських горіхів, кропу, часнику і кефіру.

Варто також спробувати каварму, приготовлену з яловичини або свинини, з грибами, солодким перцем, часником і помідорами, до якої Вам обов’язково подадуть ще склянку червоного сухого вина.

каварма

Ще раджу скуштувати кебабчату – такі собі котлети на паличці з дрібно нарубаної свинини і знаменитий шопський салат, для приготування якого використовують болгарський перець, помідори, огірки, цибулю, бринзу і все це присмачується оливковою олією.

Жодне застілля в Болгарії не обходиться без добре всім відомої ракії (по нашому – самогонка). Її женуть з усіх доступних там фруктів – абрикосів, винограду, слив, персиків і т.д.

Великі урочистості та гуляння, як правило, влаштовуються на природі. Святковий “стіл” накривають барвистими тканинами і килимами. До столу подають засмаженого барана на вертелі. Після столу проводяться змагання з боротьби, де головним призом – живий баран. З настанням темного час доби розпалюються вогнища, і гуляння продовжується до самого ранку.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*