Особливості їжі та напоїв у Словаччині та Угорщині

Гуляш

Воробус має більше вільного часу, тому розпочинаємо великий цикл публікацій про те, як ваш автор знову подорожував країнами Європи. На цей раз вдалося відвідати Словаччину та Угорщину.

Розповісти є багато про що. Це і транспорт, і проживання, і термальні води, і навіть їжа.

Якраз про останню ми й поговоримо у першу чергу, адже нещодавно наша читачка Арвеніта про це й питала.

Отже, одразу ж зазначу, що харчуватися в Словаччині та Угорщині можна не лише у кабаках, а й робити щось собі самому. На вулицях населених пунктів є достатня кількість супермаркетів та магазинів. Хоча, такої великої кількості спеціалізованих на алкоголі магазинів як в Україні нема.

У Європі масово горілку не п’ють. Та й, зрештою, вона дорога. Для прикладу, в Угорщині пляшка горілки вартує гривень 200-300, а вино приблизно 40-60. Не дивно, що у Кошице (Словаччина) ми зустріли бомжа, який сидів на лавці й пив якраз вино з горла.

Щодо нашої компанії, то харчувалися ми переважно у кабаках. Чому так? Не тому, що ми не вміємо собі нічого зробити, хотіли спробувати щось національне.

Як в Угорщині, так і в Словаччині ціни на харчування коливаються у районі 150-200 гривень за обід чи вечерю. Щоправда, дуже важливим є порція страви. Ніколи б не міг подумати, що мені принесуть стільки супу що наливатиму його у блюдце тричі.

Також читайте:   Що таке гастрономічний туризм?

Таке було в Угорщині, де національним блюдом є гуляш (на головному фото). Якби не один із моїх приятелів, то мені б принесли того гуляшу на тиждень вперед. Його реально багато, тому ми замовили кілька порцій на всіх. Наїстися можна добряче.

Згодом, як вже зазначав вище, замовив собі суп, який не міг доїсти. З алкоголю можу порадити горілку «палєнка» та бальзам «унікум». Проте, ціни на спиртне там високі. Та й випити багато не можна, напої міцні.

Суп

Щодо Словаччини, то особисто я в Кошице їв галушки. Їх також принесли багато. Прийшлося ділитися ними з ближнім.

Галушки

По спиртному пили ми татранський чай. Напій міцний, чимось мені нагадав чачу, яку багато не вип’єш. Є у меню й м’ясні тарілки, курка, овочі. Ціни достатньо помірні.

Задавала наша читачка запитання чи страви гострі? На відміну від Чехії, почував себе у даних країнах як риба у воді. Нічого перченого чи гострого не було, тобто болів у шлунку згодом не буде.

Ще одна важлива деталь, яку треба знати читачам. В Угорщині є кабаки, в яких чайові включені у ціну страви. Ти замовляєш блюдо, згодом у рахунку за неї треба заплатити більше. Не знаю чи таке усюди, але ми на таке потрапляли.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*