Господарі повернулися додому - Блог про Львів

Господарі повернулися додому

ЛОНПБ

«Ти спи, не зустрічай мене, не треба.
Я тільки пригорнусь на мить до тебе…»
Так, мабуть, промовляли з вічності Леон та Ядвіга Шептицькі до свого дорогого маєтку по вул. Зеленій, 24 у Львові багато-багато років, як у пісні Наталки Криничанки «Нічний візит лев’ячої королеви».
«Нема на світі більш такого дива,
Як ця дорога мокра і зрадлива,
Загублена у часі між зірками,
Покрита королівськими дарами».

Скільки корисного могли б зробити для України ще ці світлі люди, якби не мокра від сліз дорога передчасної смерті у 1939 році. Так прирікали енкаведисти родину Шептицьких на забуття.

Та марно, бо у світі є й добро, люди, які докладають усіх зусиль, щоб зберегти світлу пам’ять про Великих Людей, що опікувалися школами, сиротинцями і т. д., для майбутніх поколінь. Наприклад, о. Юстин (Юрій Бойко) і доктор філософських наук Іван Матковський, які спільними зусиллями видали унікальний історико-документальний альбом «Блаженний архімандрит Климентій (Казимир граф Шептицький). Листи до рідного брата Станіслава графа Шептицького та родини», що вміщує невідомі до цього часу листи Климентія Шептицького та унікальні світлини, які дають змогу дізнатися більше про родину Шептицьких.

Крім того, д-р Іван Матковський видав надзвичайно пізнавальну монографію «Біографія. Блаженний священномученик Климентій Шептицький» (Львів, 2019). Ця книга містить понад 300 ілюстрацій, чимало з яких опубліковані вперше.

25 червня 2019 р. у стінах колишнього палацу Шептицьких по вул. Зеленій, 24 у Львові, а на сьогодні – Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці зібралися, щоб поговорити про колишніх господарів палацу, а також відкрити виставку мистецьких творів на тему родини Шептицьких, відомої як «Молитва до Митрополита. Софія» прийшли такі поважні гості:

п. Олена Білоус – автор проекту «Молитва до Митрополита. Софія»;
п. Леся Бойко – дружина о. ректора Ігоря Бойка, співорганізатор проекту «Молитва до Митрополита. Софія»;
п. Іван Матковський – доктор філософських наук;
о. Севастьян, настоятель храму отця Климентія Шептицького у Львові;
колектив Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, корпусу ХММ Олена Кульчицька, п. Люба Кость (куратор виставки «Молитва до Митрополита. Софія»), п. Олена Кирилова;
п. Галина Чубай – дружина світлої пам’яті Грицька Чубая, видатного українського поета, перекладача, художника та мистецтвознавця;
п. Леся Безніско – хранителька пам’яті і спадщини народного художника України Євгена Безніска і Теодозії Бриж;
п. Ореслава Хомик – голова Союзу українок України;
п. Люба Сорока – дружина світлої пам’яті видатного графіка і художника Богдана Сороки з внучатами Олександром-Флавіо і Софією-Авророю;
п. Богданна Мончак, упорядник і перекладач листів графині Софії Шептицької з французької мови, які готуються до друку;
п. Марія Гупало, автор витинанок;
п. Ігор Васюник – український політик, громадський діяч, підприємець, народний депутат України VІІ та VІІІ скликань;
п. Ольга Михайлюк – організатор Міжнародного дитячого фестивалю «Золотий Мольберт. Слідами Великого Митрополита».
симпатики проекту п. Ольга Новаківська, п. Любомира Яджин, п. Леся Когут, п. Ярослава Рак, п. Тарас і п. Роксоляна Лозинські, п. Наталя Проданчук, п. Марія Катерина та ряд ін. гостей.

Їх привітно зустрів колектив Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки разом з виконуючою обов’язки директора ЛОНПБ Надією Помфюк, яка звернула увагу на великі достоїнства Андрея та Климентія Шептицьких, як душпастирів свого народу, духовних будівничих, меценатів, а також на шляхетне життя їхньої родини, і подякувала о. Юстину та д-ру Івану Матковському за їхні надзвичайно цінні книги, подаровані Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці: два примірники історико-документального альбому «Блаженний архімандрит Климентій (Казимир граф Шептицький). Листи до рідного брата Станіслава графа Шептицького та родини» та один примірник монографії «Біографія. Блаженний священномученик Климентій Шептицький» з дарчими підписами.

Також читайте:   Місто магнолій, магічної музики, добрих людей

Д-р І. Матковський наголосив, що «за символічним збігом обставин, біографію блаженного священномученика Климентія завершено у момент смерті Його останньої племінниці Єлизавети Целистини (нар. 1923 р.) – пізніше дружини Андрія Ваймана, яка померла у березні 2018 р. Єлизавета, або Іза, як її називали рідні, була дочкою Леона та Ядвіги Шептицьких, яких 1939 р., після захоплення Галичини на початку Другої світової війни, у Прилбичах розстріляли більшовики. Із допомогою своїх Стриків – братів Шептицьких: Митрополита Андрея та о. Климентія – її зі сестрою Анною вдалося переправити до німецької зони окупації Польщі, де сиротами опікувався інший Стрик – генерал Станіслав Шептицький. Згадана Анна Марія Шептицька померла 2009 року, а кілька років тому, 2015 року, земне життя залишила ще одна їхня сестра – Христина Бригіда Марія.

Так завершився певний період історії роду Шептицьких, який охоплював наступне покоління, що прийшло на зміну. Ці представники родини мали безпосередній контакт зі своїми Стриками, … стали свідками не тільки їхньої історії, але й історії Католицької Церкви та українського й польського народів. Нам залишили свої численні спогади, що є опубліковані».

Завдяки чудовим виданням о. Юстина та д-р Івана Матковського, автор проекту «Молитва до Митрополита. Софія» Олена Білоус віднайшла колишній маєток Леона та Ядвіги Шептицьких по вул. Зеленій, 24 у Львові (на сьогодні – Львівську обласну науково-педагогічну бібліотеку) і подарувала бібліотеці банер із зображенням Ядвіги з Шембеків Шептицької та Леона графа Шептицького, взятий з світлини колекції «Archiwum Szeptychich» (Власність «Fundacji Rodu Szeptyckich», де Ядвіга та Леон зображені у молоді роки перед палацом в Сім’яничах.

Ольга Михайлюк, організатор Міжнародного дитячого фестивалю «Золотий Мольберт. Слідами Великого Митрополита» подарувала ЛОНПБ книгу Любові Волошин «Митрополит Андрей Шептицький у творчих долях українських художників» (серія «Мойсей українського Духа». – Т. 3. – Ч. 1. – Львів, 2016), а також випуск Всеукраїнського освітньо-мистецького часопису Арт клас» №3 за 2015 р. під назвою «Митрополит Андрей – основник Національного музею у Львові» (засновник та головний редактор часопису – Ольга Михайлюк).
ЛОНПБ отримала ще й ряд інших книжкових подарунків, які будуть описані в наступних статтях.

Настоятель храму отця Климентія Шептицького у Львові о. Севастьян розповів про мрію – зробити у своєму храмі найбільший в Україні музей Андрея Шептицького. Цю ідею він відстоює ще з 2007 току, тобто 13 років.

На вул. Кривоноса, 1 розташовано колишній монастир чернечого ордену Реформатів та костел святого Казимира. Сьогодні – це церква блаженного отця Климентія Шептицького, в якій містяться фрески ХVІІ ст. Отець Севастьян намагається зберегти храм у тому вигляді, в якому він був збудований.

Гості переглянули презентації «Палац ХІХ ст. по вул. Зеленій у Львові: коротка історія» бібліотекаря відділу науково-методичної та консультативної роботи ЛОНПБ Наталії Звольської та «Палац у Беньковій Вишні» автора проекту «Молитва до Митрополита. Софія» Олени Білоус.

Гості разом з працівниками ЛОНПБ відкрили виставку мистецьких творів, відому як «Молитка до Митрополита. Софія». Про неї буде наступна стаття на сторінці ЛОНПБ у Фейсбуку.

Цю прекрасну мить було сфотографовано на місці у читальному залі ЛОНПБ, де колись у 1933 р. чорно-біле фото зафіксувало момент із життя Леона та Ядвіги Шептицьких в оселі на вул. Зеленій, 24 у Львові. Шість років пізніше обох розстріляли енкаведисти у Прилбичах. Дай Боже, щоб такі страшні історії більше ніколи не повторилися.

Текст підготувала: Наталя Звольська

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*