Чому сучасна молодь не колядує?

Вертеп - 2020

Наступна стаття на нашому ресурсі буде присвячена знову святам, які продовжуються. Різдво Христове, Син Божий народився, а, отже, веселись народ.

Одним із способів веселощів на Різдвяні свята є колядування. Щоправда, так як в останні роки колядує наш народ – це в жодні рамки не вкладається.

Вчора, 9 січня, ваш покірний спеціально знайшов вільний час, вибрався у центр міста Лева аби глянути, а як зараз із колядами у місті Лева? Наш люд зберігає традиції чи потрохи забуває?

Якщо чесно, то від побаченого був у шоці. Люд забуває Різдвяні традиції, особливо це стосується сучасної молоді.

Отже, 19 година вечора, площа Ринок, людей стільки, що неможливо перейти. Що вони роблять? Їдять, п’ють і більше нічого. А де ж колядки? У минулі роки якщо ти хотів заколядувати, то це можна було зробити на кожному кроці.

Часи змінилися? Схоже що так.

Та ж площа Ринок, підійшов до входу в Ратушу. Виступає вуличний музикант, співає «Червону Руту». Проти цієї пісні нічого не маю, адже це одна з найулюбленіших композицій Ігоря Воробуса, але ж зараз Різдво, колядки аж просяться аби їх виконували.

Ок, не вміють колядувати, але ж поруч виступає вертеп складений переважно із дітлахів. Чомусь на них ніхто не звертає увагу, а вони дійсно стараються, мають круті костюми.

Також читайте:   Тарас Шевченко

Що ж відбувається з українським народом?

Йду далі. Проспект Свободи. Саме там ще декілька років назад люд масово колядував. Прогулююся центральною площею міста аби знайти хоч одного колядника.

Знаходжу неподалік пам’ятника Тарасові Шевченкові. Колядники є, їх не багато. Підходжу, починаю спілкуватися й аж душа радіє. «Бог Предвічний», «Небо і Земля», «Бог ся Раждає», саме такі коляди лунають із вуст старших людей. Молоді тут мало. Звісно, що я приєднуюся до цього хору.

Поколядував, йду до ялинки. Можливо там є вертепи, різні атракції тощо? Якби ж то. Людей цікавить їжа, глінтвейн і «потусіть». Десь у цьому натовпі зустрічаю вертепи, але знову ж таки вони губляться у масі народу.

Апогеєм цього всього стали люди, до яких я завітав у гості. Сидять за столом 18 людей, а колядки знають від сили 3. Як так?

Питаються мене звідки я знаю ці різдвяні пісні? Ще з 13 років я кожного року ходив з вертепом, весело було. Принаймні є що згадати.

Висновок – люди, колядки треба знати як і берегти свої традиції!!! Ми ж – українці!!!

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*