Як діяти, якщо від Вас вимагають повернути кредит, коли немає грошей

як погасити кредит, якщо немає грошей

При настанні фінансових труднощів вирішити їх допомагають кредити. Але якщо проблему не вдається усунути – ситуація тільки погіршується. Кредитори нараховують штрафні санкції, вимагають повернути борги, часто залучаючи до цього колекторів та погрожуючи судом і примусовим стягненням майна. В такому випадку не варто панікувати, а слід розробити план виходу з ситуації. Як це зробити – з’ясуємо, проаналізувавши матеріал, як погасити кредит, якщо немає грошей.

Банк вимагає повернути гроші: що робити?

Загальний план дій у випадку, якщо у вас вимагають швидко погасити борги, а грошей немає, виглядає так:

  1. зверніться до кредитора, повідомивши про причини несплати;
  2. спробуйте домовитися та знайти компромісний сценарій вирішення проблеми;
  3. займіться пошуками джерел, які дозволять погасити кредит;
  4. захищайте свої права, особливо якщо у вашому відношенні ведеться судова справа.

Не гайте час – зверніться в банк

Якщо настав час вносити платіж по кредиту, але грошей немає – не тягніть час, поки набіжать штрафні відсотки за несплату, а відразу зверніться до кредитора. Повідомте про скрутне матеріальне становище або настання форс-мажорних обставин, намагаючись довести поважність причин. Уважно перечитайте договір, можливо, ним передбачене надання кредитних канікул або реструктуризація боргу за випадку настання певних обставин. Якщо це так – спробуйте скористатися опцією.

В випадку, коли підстав для відстрочки чи реструктуризації в договорі немає – все одно, попросіть змінити умови кредитування. Кредитор зацікавлений в тому, щоб повернути свої гроші, тому з великою вірогідністю має піти назустріч. Адже коли вже ведеться судовий хід справи – це не найкращий розвиток подій для обох сторін.

Спробуйте реструктуризацію

Коли фінансовий заклад жодним чином не бере до уваги ваші аргументи стосовно причин несплати і відмовляється йти назустріч – спробуйте вдатися до рефінансування боргів. Знайдіть банк або МФО, який готовий надати гроші для погашення старого кредиту на більш зручних умовах. Наприклад, якщо стара заборгованість в 30 тисяч гривень має бути погашена платежами по 10 тисяч за 3 місяці, а таких сум немає – нова позика дозволить повертати їх щомісячними внесками по 3,5 тисячі протягом року. Так, ви переплатите 12 тисяч, але місячне навантаження зменшується майже втричі.

Захищайте свої права

Якщо ніяким чином домовитися реструктуризувати борг не вдалося, джерел для рефінансування немає, а позикодавці вимагають швидко повернути гроші, вдаються до допомоги колекторів, або у вашому відношенні ведуться судові справи про несплату заборгованості – захищайте свої права. Відповідно до матеріалу за посиланням вище, не дозволяйте колекторам перевищувати повноваження. Необхідно фіксувати порушення законів та першими звертатися до правоохоронців або суду.

Несплата заборгованості по кредиту, навіть якщо у відношенні людини ведеться судовий процес, не дозволяє порушувати її права. Примусово стягнути кошти шляхом вилучення майна або вирахування частки з регулярних доходів, позикодавець має лише на основі рішення суду. Якщо ж борги у вас вимагають, порушуючи законодавство – є чимала вірогідність досягти визнання незаконним, нарахування пені та штрафів.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*