До Вас прийшли з обшуком? Алгоритм дій - Блог про Львів

До Вас прийшли з обшуком? Алгоритм дій

обшук

Коли на порозі з’являються представники правоохоронних органів з наміром провести обшук, більшість людей губляться і не розуміють, як діяти. Недобросовісні слідчі, прокурори, а частіше шахраї чи злочинці вміло користуються правовою необізнаністю громадян: безпідставно оглядають і вилучають майно, збирають недопустимі докази, залякують, захоплюють бізнес тощо. Щоб відстояти свої інтереси під час таких неочікуваних візитів, кожному варто знати, як регулюються подібні ситуації законодавством України. Розібратися в цьому питання нам допоміг Андрій Турій, адвокат юридичної компанії «Турій та Партнери».

Що робити, якщо до вас прийшли з обшуком?

За ст. 234 КПК України, обшук є слідчою дією, яка може вчинятися задля:

  • виявлення обставин скоєння злочину;
  • знаходження знарядь кримінального правопорушення;
  • відшукування неправомірно здобутого майна;
  • встановлення місця перебування осіб, заявлених у розшук.

Оскільки він пов’язаний з проникненням до житла чи іншого володіння (земельної ділянки, будівлі, транспортного засобу), закон дозволяє службовим особам порушити недоторканність об’єкта приватної власності лише за наявності відповідної ухвали слідчого судді, або у невідкладних випадках – для врятування життя чи при переслідуванні підозрюваних.

Виконувати це процесуальне рішення може прокурор або слідчий, в разі необхідності залучаючи учасників кримінального процесу, їх представників, а за потреби й спеціалістів-експертів. Правоохоронці зобов’язані вживати всіх можливих заходів щодо забезпечення присутності власників (користувачів) володінь, де планується проведення обшуку, а також безперешкодно надавати доступ до місця події адвокатам.

Чи варто відчиняти двері?

Згідно з п.6 ст. 236 КПК України, для виконання ухвали про обшук прокурорам та слідчим надається право відкривати закриті приміщення, якщо власники відсутні або відмовляються зробити це добровільно.

Як нам розповів Андрій, до початку дій службові особи повинні пред’явити власні посвідчення та надати копію судового рішення, де мають бути вказані наступні відомості:

  • ПІБ та посада того, хто подав відповідне клопотання;
  • термін дії (не може перевищувати 1 міс. від дати винесення);
  • положення нормативно-правових актів, на підставі яких надається дозвіл на обшук;
  • адреса і тип об’єкта нерухомості (володіння), у якому проводитиметься слідча дія;
  • дані про власника, співвласників, фактичних володільців майна;
  • перелік речей, документів, прізвища та імена осіб, які розшукуються.

Якщо слідча дія проводиться, коли вдома нікого немає, копію ухвали залишають на видному місці, а після завершення роботи закривають приміщення, щоб запобігти проникненню туди сторонніх осіб. Незалежно від будь-яких обставин, хід обшуку обов’язково фіксується шляхом знімання відео та звукозапису. Додаткова згода присутніх на це не потрібна.

Зателефонуйте адвокату

Варто зазначити, що обшук може проводитися не лише в помешканні, дворі, автомобілі, офісі підозрюваного (розшукуваного), а й у володіннях цілком законослухняних громадян. Проте як одні, так і інші мають право безперешкодно отримувати професійну юридичну допомогу – це гарантується статтями 59, 1312 Конституції та ст.236 КПК України.

Навіть якщо в особи на момент приходу слідчого чи прокурора вже є офіційний захисник, вона може викликати будь-якого іншого адвоката для обушку, який має змогу прибути на місце події. Скористатися такою можливістю вправі й ті, хто не є учасниками кримінального провадження. Щоб бути допущеним до виконання своїх функцій, спеціалісту у сфері права достатньо лише трьох документів – чинного свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, договору з клієнтом (підписується одразу при зустрічі) і ордера.

Чи можуть забрати телефон?

Відповідно до п.7 ст. 236 КПК представник правоохоронних органів, який здійснює обшук, може тимчасово вилучати предмети, важливі для слідства, навіть якщо вони не вказані в переліку Ухвали. Оскільки в пам’яті мобільного телефону підозрюваного або ймовірних співучасників можуть міститися персональні контакти, історія дзвінків та повідомлень, мультимедійні файли, цю річ зазвичай відбирають. Після цього її характеристики (модель, стан) зазначаються у відповідному описі, що є додатком до протоколу. Один з примірників цих документів залишається власнику вилученого майна або комусь із повнолітніх членів його сім’ї.

Якщо ж вилучення телефону під час обшуку спрямоване на те, щоб не дозволити громадянинові змоги викликати адвоката, такі дії порушують вимоги абз.3 п.3 ст.236 КПК і можуть кваліфікуватися як перешкоджання службовою особою діяльності захисника по наданню правової допомоги (ч.2 ст.397 КК України).

Висновок

На жаль, специфіка кримінального провадження у деяких випадках вимагає порушення недоторканності приватної власності. Для ефективного розкриття злочинів слідчим і прокурорам доводиться проводити обшуки. Однак, щоб не стати жертвою зловживань при вчиненні даної процесуальної дії, завжди варто мати під рукою телефон хорошого кримінального адвоката, який добре орієнтується в законодавстві й у будь-який момент готовий надати кваліфіковану правову допомогу.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*