Яким повинен бути футзальний м’яч - Блог про Львів

Яким повинен бути футзальний м’яч

Футзальний м'яч

Ми продовжуємо нашу рубрику “Цікаве про футзал”. і цього разу розповідатимемо про футзальний м’яч.

Здавалося грати у футзал – це просто. Взяв м’яч, поставив ворота і насолоджуєшся грою. Але, це не так…, аби грати в гру «5×5» треба мати футзальний м’яч, який відповідатиме усім нормам.

Якими ж вони мають бути? Основні параметри футзального м’яча:

– Сферичність, тобто ідеально кругла форма;
– Виготовлений зі шкіри або ж якісного синтетичного матеріалу;
– Розмір 4. Його окружність коливатися від 62 до 64 сантиметрів;
– Вага не більше 440 грам і не менше 400 грам;
– Тиск 0,6-0,9 атмосфер;
– Перший відскік м’яча при падінні з висоти 2 метри не може бути менше, ніж 50 сантиметрів та більше ніж 65 сантиметрів.

Тепер більш детальніше розглянемо кожен пункт.

Сферичність. Грати з ідеально круглим м’ячем дуже важливо. Якщо м’яч не зовсім круглий, він не буде нормально котитися, сильно ускладнюючи дриблінг. Крім того, він не буде летіти в повітрі, як очікувалося і, незважаючи на те, що Ви точно проб’єте по воротах, він може запросто пролетіти повз ворота або повз вашої мети удару.

Зовнішній шар називається покришкою, і виготовляється вона з натуральної шкіри або з синтетичного матеріалу. Найчастіше використовується поліуретан або полівінілхлорид, а також різні їх комбінації. Вирішальним фактором у виборі цих матеріалів є їх несприйнятливість до вологи. Таким чином, верхній шар залишається сухим протягом гри, і м’яч зберігає постійний вагу. За конструкцією покришка є складовою формою. Найчастіше вона зшита або склеєна з 26 або 32 елементів. Але, завдяки сучасним технологіям, сьогодні можна зустріти 6-й, 8-й, 12-й і 16-й панельні покришки.

Розмір. У футзал грають м’ячем з роміром №«4». Цей розмір говорить про окружність м’яча по колу і вона має складати не більше 64 см і не менше 62см;

Вага. Цей компонент важливий, тому що якщо «сфера» занадто важка, гравцеві потрібно більше сил, щоб вдарити або ввести м’яч. Надмірна вага також підвищує ризик травм, але з іншого боку, якщо м’яч занадто легкий, його важко контролювати футзалісту. Вага м’яча повинна бути в рамках жорстких обмежень, відповідно до норм. А норма це – 400-440 грам.

Тиск. Перекачений чи недопомпований м’яч це погана якість гри і гарантований травматизм. Тому слід пильнувати тиск футзальних м’ячів. Норма це 0,6-0,9 бар. Точність манометра має складати 0,01 бар. Голка при накачуванні м’яча обов’язково змащується гліцерином.

Також читайте:   Коли навіть води не хочеться

Відскік. Тестування відскоку перевіряє пружність м’яча. Рівномірний відскік має вирішальне значення для гравців, особливо коли потрібно зупинити м’яч після довгої передачі, з грудей, ніг або з голови. Якщо м’яч не відскакує як годиться, то гравець не може його контролювати.

Передбачуваний відскік важливий. У нашому випадку – це від 50 до 65 сантиметрів.

Щоби забезпечити оптимальні умови гри FIFA затвердила знаки якості для футзальних м’ячів (мова про ранг змагань)?. З 1 квітня 2015 року усі офіційно сертифіковані FIFA м’ячі можуть нести один з трьох нових знаків якості:

– FIFA Quality PRO (раніше FIFA Approved)

Це найвищий стандарт ФІФА для м’ячів. М’яч проходить серію випробувань – контроль маси, вологопоглинання, відскік, округлість, окружність і втрату тиску, а також додатково випробування по збереженню розміру і форми. Всі м’ячі проходять додатковий тест, який імітує 2000 ударів по м’ячу під час гри на полі.

– FIFA Quality (раніше FIFA Inspected)

М’яч проходить серію випробувань – контроль маси, вологопоглинання, відскік, округлість, окружність і втрату тиску. Маркування м’ячів – FIFA Quality відповідає аналогу IMS, тобто м’яч відповідає стандартам FIFA, але не може застосовуватися в офіційних матчах.

– IMS – International Match Standard

М’яч повинен успішно пройти 6 стандартних тестів. М’яч вимірюють на вагу, окружність, округлість, відскік, водовбирання, втрату тиску, баланс. Це фактично еквівалент знаку FIFA Quality, але на відміну від нього за кожен знак з лого FIFA не треба платити роялті (відрахування) FIFA.

Сьогодні на ринку існує багато відомих брендів футзальних м’ячів. І кращими визнані м’ячі: Select, Adidas, Penalty, Derbystar, Mikasa, Agla, Kelmе.

Ціна на футзальний м’яч прямо залежить від матеріалів, з яких він виготовлений, технології складання покришки (зшита вручну, машинним способом або за допомогою термальної склейки елементів) і від призначення його використання.

За призначенням міні м’ячі поділяються на кілька груп:

➡️ Аматорські м’ячі – для початківців і для бажаючих активно відпочити.
➡️ Тренувальні м’ячі служать, як правило, для занять в навчальних закладах, в тому числі спортивних школах.
➡️ Професійні м’ячі спеціально створені для спортсменів високого рівня підготовки.
➡️ Матчеві м’ячі безпосередньо призначені для проведення змагань різного рівня і чемпіонатів.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*