Догляд за садом після зими - Блог про Львів

Догляд за садом після зими

Догляд за садом після зими

Чек-лист садівничих робіт, які необхідно провести наприкінці березня – у квітні. Це саме час привести сад у порядок. Роботи, проведені зараз, закладуть фундамент краси і здоров’я Вашого саду на цілий рік. Отож, що потрібно зробити?

Прибирання в саду

Позбавляємося від сміття, що залишилося на ділянці з осені. Пам’ятаємо, що неорганіку спалювати і закопувати не можна, а краще довести її до пункту переробки відходів. Що стосується торішнього листя, активно його згрібаємо, як тільки зійшов сніг і земля трохи підсохла. Тим самим ми не даємо розвинутися хвороботворним мікробам і шкідникам, для яких шар розкладеної органіки, насичений вологою – найкраще середовище.

Привести в порядок газон

Газон – це не просто засіяна травою галявина, а справжня екосистема, яка також, як і дерева і чагарники, потребує нашої уваги.

Роботи починаються з вичісування: видаляємо з поверхні бур’яни і беремо в руки відповідні (краще – віялові) граблі. Якщо Ви хочете, щоб Ваш газон милував око, подумайте над його облагородженням, багато сучасник садівників активно використовують для цього бордюрну стрічку та інші аксесуари. Ознайомитись з асортиментом, цінами, купити бордюрну стрічку можна тут https://nasha-stroyka.com.ua/bordjyrnie-lenti/.

Потім проводимо провітрювання – проколюючи газон вилами на 8-10 см (при цьому відстань між рядами отворів має становити не менше 15 см.). Дана процедура покращує водо – і газообмін в ґрунті, внаслідок чого поживним речовинам кисню і воді буде простіше проникати до коріння. Як результат – трава стає більш еластичною і в жаркий день не втрачає насиченість кольору.

Окрема тема – профілактика залисин, розростання плісняви. Якщо така неприємність все-таки трапилася, обережно вирізаємо на газоні підгнилі плями, дерен спалюємо, а землю обробляємо мідним купоросом. Після чого, давши землі відпочити пару днів, пошкоджені ділянки можна засіяти свіжою травою, попередньо змішавши насіння з родючим ґрунтом.

Також читайте:   Як вибрати садовий шланг

Гарній густій траві також потрібна підживка. Скористайтеся для цього комплексними весняними добривами для газону.

Зайнятися профілактикою хвороб, знищити шкідників

В ідеалі перший обхід ділянки краще провести відразу ж після сходу снігу і відразу ж приступити до ліквідації шкідників. Головне – зробити це до розпускання бруньок і появи перших листочків, коли шкідники і збудники хвороб ще сплять.

Ретельно оглядаємо дерева і чагарники. Гнізда комах знімаємо разом з гілкою або її частиною, на якій вони закріплені. Кору чистимо від грибків і лишайників. Обрізаємо мертві гілки, засохлі плоди, відшарувалася кору – в них можуть причаїтися шкідники.

Провести обрізку кущів та плодових дерев, підживити їх

До розпускання листя необхідно провести формуючу обрізку плодових, потім – листяних. Від цього етапу залежить, наскільки буде плідний ваш вишневий або яблуневий сад, густа крона у дерева, під яким ви плануєте влаштовувати сімейні чаювання.

Обрізка піде на благо і декоративним багатолітникам – бузку, спіреї, гортензії, – які відгукнуться на цю процедуру пишним цвітінням.

Корисна органіка (гній, компост і т.д.) вносяться в навколостовбурні частини землі біля дерев і перекопується разом із землею. Таким же способом використовуються комплексні добрива. Крім того в середині травня, коли земля вже відтане, рекомендуємо провести позакореневе підживлення – через обприскування крони поживними речовинами. Робити це можна тільки в суху погоду (дощ змиє все добриво і робота буде зроблена даремно), а також не в палюче сонце (в ідеалі вранці або ввечері).

За матеріалами сайту: https://nasha-stroyka.com.ua/.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*