Як вибрати фурнітуру для міжкімнатних дверей - Блог про Львів

Як вибрати фурнітуру для міжкімнатних дверей

фурнітура для міжкімнатних дверей

Підбір фурнітури для міжкімнатних дверей – процес не менш відповідальний, ніж вибір самого дверного полотна. І заощадити на ньому не вийде.

По-перше, фурнітура визначає зовнішній вигляд готового виробу. Якщо Ви поставите дешеву дверну ручку на дорогі двері з цілісного масиву дуба, це буде виглядати просто безглуздо. Якщо ж Ви придбали бюджетне дверне полотно, саме дорога ручка дозволить надати йому елегантний зовнішній вигляд.

По-друге, якість фурнітури визначає термін служби двері. Наприклад, неправильний вибір петель призведе до неякісної установки, порушиться звуко- і теплоізоляція, а самі двері можуть отримати пошкодження в формі тріщин і зазорів. Правильно підібрані петлі дозволять Вам уникнути цих проблем.

Отже, що ж входить в основний комплект фурнітури для міжкімнатних дверей? Без чого не обійтися при монтажі будь-якого типу дверних міжкімнатний конструкцій? Звичайно ж, це петлі, ручки і замки. Їх вартість залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені, а також від технології. По цінах та асортименту можете зорієнтуватися в Інтернет-магазині фурнітури Ultradom.

Щоб прийняти вірне рішення при виборі фурнітури, давайте докладніше ознайомимося з різними типами розглянемо їх переваги та недоліки.

Як вибрати завіси (петлі)

В першу чергу потрібно вибрати завіси (петлі). Для початку потрібно вирішити, яке дверне полотно ви будете встановлювати і який тип відкривання підходить вашому приміщенню. Розглянемо три основних типи завіс.

завіси

  • Завіси-метелики – накладні петлі, які не вимагають врізки. Це найпростіший і дешевий варіант, який рідко використовується в житлових приміщеннях. Як правило, на них кріплять тимчасові двері, яким не страшні люфти і деформації.
  • Приховані завіси – тренд, що набирає популярність у покупців. Вони монтуються всередину дверного полотна і не видимі зовні. Установка буде досить трудомісткою, однак сьогодні практично всі майстри справляються з цим завданням без проблем. З особливостей цього типу петель можна відзначити вузький кут відкривання дверей. Ви не зможете відчинити двері на 180 градусів, так як край дверей впиратиметься в лиштву.
  • Універсальні завіси, як зрозуміло з назви, підійдуть в більшості випадків. Тому, якщо питання вибору петель не має принципового значення, рекомендуємо відразу звернути увагу на цю модель. Вона дозволяє монтувати право- і лівосторонні двері і відмінно витримує випробування часом.

При виборі завіс якість кріплення перевіряють наступним чином. Розкрийте завісу і погойдайте її половинки уздовж осі. Якщо люфт складе більше 1 мм, брати такі завіси не варто.

Виготовляють дверні завіси зі сталі, латуні і сплавів. Рекомендуємо віддати перевагу латунним петлям, які не тільки практичні, але й довговічні. Сталеві завіси також досить міцні, але якість кріплення на них залишає бажати кращого, так як вони майже завжди дають значний люфт. Завіси зі сплавів досить популярні, особливо з покриттям під золото і бронзу. Вони будуть непогано виглядати, однак за якістю все ж поступаються латунним.

Як вибирати дверні ручки

Дверна ручка – це один з найбільш функціональних елементів конструкції, до того ж це перше, на що кожен з нас мимоволі звертає увагу.

дверні ручки

Які ж ручки прослужать довго, при цьому будуть зручними і приємними в експлуатації, та ще й гармонійно впишуться в інтер’єр?

  • Стаціонарні. Не пов’язані з конструкцією замку і виконують лише одну функцію – з їх допомогою можна відкрити або закрити двері. У зв’язку з цим бувають самих різних форм – від простої кулі до фігурок тварин.
  • Натискні. Найпопулярніший вид дверних ручок. Частіше всього вони виробляються в комплекті з замком, так як їх функції нерозривно пов’язані: при натисканні на ручку спрацьовує механізм замка, і двері відкриваються. Існує два підвиди натискних ручок-засувок – з основою у формі кульки й у формі планки.
  • Поворотні. Цей вид ручок називають “кноби”. За функціоналом вони схожі з ручками-засувками – продаються в комплекті з замком і відповідають за процес відкривання замка. Відмінністю є форма виконання: виробляються вони в формі кулі, а спрацьовують за рахунок повороту навколо своєї осі.

Ручки для розсувних дверей представляють собою скоби, які не виступають за дверне полотно. З їх допомогою можна відсунути дверну стулку в сторону.

За матеріалом виготовлення дверні ручки поділяють на дерев’яні, металеві, пластикові та скляні. Особливих переваг того чи іншого виду виділити не можна – все залежить від вашого смаку й інтер’єру приміщення. Відзначимо тільки, що варто уникати дверних ручок з комбінованих матеріалів. Вони популярні за рахунок свого ефектного зовнішнього вигляду, однак не такі довговічні, як їх аналоги з одного виду матеріалів.

Як вибрати замки

Завершує процес з вибору фурнітури для міжкімнатних дверей покупка замка. Від нього залежить, як щільно будуть закриватися двері, наскільки зручним і приємним буде ця дія.

Перш ніж купити замки, потрібно врахувати кілька пунктів. Як часто відкриваються двері? Чи потрібен фіксатор замка або ключ? Для різних ситуацій передбачені різні замки. Розглянемо основні з них.

замки

Замок без засувки

Це найпростіший вид замків, який не обладнаний внутрішнім механізмом. Фіксація дверей в дверному отворі відбувається за рахунок спеціальної металевої прокладки між дверима і лиштвою. Іноді прокладка додатково забезпечена кулькою, який стає в спеціальну ямку-паз і фіксує двері. Даний вид замків рекомендований для дверей в приміщеннях з великою прохідністю. Наприклад, в приймальні великої організації, яку в добу відвідують сотні людей.

Замок-клямка

Цей замок також виконує фіксуючу функцію, однак, на відміну від першого виду, оснащений нескладним механізмом фіксації. Регулюється він за допомогою ручки, яка йде в комплекті з замком-клямкою. При бажанні такий замок легко можна відкрити ножем або металевою пластиною, тому його не можна назвати якимось надійним захистом.

Замок з фіксатором

Встановлюють замки з фіксатором в приміщеннях, де є необхідність замикати двері на деякий час: наприклад, в кабінетах, ванних і туалетних кімнатах. Являє собою широкий плоский механізм з квадратним отвором для дверних ручок, які також йдуть в комплекті. Ручки, як правило, круглі. Замикає цей замок приміщення зсередини за допомогою спеціального важеля або кнопки.

Замок з ключем

Найнадійніший варіант замків для міжкімнатних дверей, який використовують для установки в двері робочих кабінетів. По пристрою нагадує замок з фіксатором, тільки замість кнопки використовується вставний ключ. Монтаж конструкції досить трудомісткий і вимагає від майстра певних навичок.

Магнітний замок

Є аналогом замку-засувки, однак для його виробництва використовуються сучасніші технології. Принцип дії полягає в силі тяжіння двох магнітів, один з яких встановлюється в дверне полотно, а другий – в отвір. Досить зручний механізм, який спрацьовує безшумно і надійно, однак ціна магнітного замку порівняно висока.

За матеріалами сайту ultradom.com.ua.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*