Культурно-етнографічний захід “Українська вишиванка” у “Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці: до Міжнародного дня вишиванки - Блог про Львів

Культурно-етнографічний захід “Українська вишиванка” у “Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці: до Міжнародного дня вишиванки

День Вишиванки 2021

Українська вишиванка… Багатство й оберіг народу. Святкування Міжнародного дня вишиванки відбувається тепер в Україні щорічно. Надзвичайно красивий захід відбувся 20 травня 2021 року в приміщенні «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» (вул. Зелена, 24).

У читальній залі розгорнуто експозицію виставки вишиванок різних регіонів України.

Експонувалися чудові жіночі строї початку ХХ ст. з Гуцульщини (Вербівець, Старий Косів), Буковини (Заставнівщина), Покуття (Городенківщина), Полісся, Поділля (Борщівщина) з музейних фондів та колекції Івана Гречка у збірці УКУ. А також – ікони Пресвятого Серця Марії та Серця Христового, вишиті на засланні в 40-і рр. ХХ ст., церковний рушник та інші вишиті речі. Серед представлених на виставці вишиванок також роботи майстрині Надії Чорної з с. Конопниця Пустомитівського району Львівської області.

Захід відбувся за участю Українського Католицького Університету, Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ у Львові, магазину-салону «Мамина світлиця», бібліотеки села Конопниця, Оброшинської дитячої мистецької школи.

Відкрив захід директор «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» Андрій Цибко. У його змістовному та цікавому виступі прозвучала розповідь про представлені на виставці вишиванки та історію їхнього створення.

Також читайте:   Гість «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» – Ярослав Ткачівський

Під час заходу також відбувся показ-дефіле вишиванок з Буковини, Покуття, Поділля, Полтави, які демонстрували працівники «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки». Вишиванки лемків представили дует «Леся і Юрко» від ансамблю «Лемковина», виконавши чудові лемківські пісні.

Також учасниками заходу були учні Оброшинської дитячої мистецької школи : Анна-Марія Гивель (бандура і вокал), Софія Новак та Ірина Брик (дует бандуристів «Зореквіт»), Наталя Грева, Володимир Площанський, Софія Шарван, Єфрем Стахнів, Надія Гринчишин – вокал (керівник та викладач – Ольга Гук). Молоді талановиті люди зачарували присутніх своїми співучими голосами.

Надзвичайна, зворушлива, одухотворена атмосфера панувала у залі. Учасники отримали багато цікавої інформації про українські вишиванки. На згадку про захід була можливість зробити фото у тому чи іншому вишитому строї.

Підготували: Ярослава Сокольська (заступник директора ЛОНПБ), Наталя Звольська (відділ науково-консультативної та методичної роботи)

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*