Туя після зимівлі: як не дати загинути

туя

Туя – гарна декоративна хвойна рослина, яке може додати ділянці ефектний та благородний вигляд. Однак зачахша після зими виглядає дійсно плачевно. Незалежно від того, який з видів посаджений, п’ятнадцятиметрове дерево або невеликий кущ, потрібно добриво для туй для термінової «реанімації».

Правила посадки та догляду

Туя вважається одним з найбільш живучих та некапризних хвойних рослин. Вона не сильно вибаглива до грунтів, доглядати за нею не складно, відмінно переносить обрізку, любить будь-яке добриво для туй.

Щоб дерево радувало цілий рік, спочатку потрібно його правильно вибрати та посадити. Найкраще вирушати на пошуки «свого» деревця або в спеціалізовані гіпермаркети, або в розплідники. Тут обов’язково знайдете масу пропозицій.

Придбавши бажаних красунь, приготуйтеся до того, що перший час потрібно буде ретельно стежити за рослинами:

  • висаджувати туї потрібно разом із земляною грудкою, в якому рослина розвивалася в контейнері;
  • вранці та ввечері хвойники бажано поливати, а пару раз на тиждень обприскувати;
  • підгодовувати тую необхідно 1 раз на рік спеціальними активаторами росту;
  • рихлити землю біля стовбура саджанця потрібно з особливою обережністю, щоб не пошкодити коріння;
  • в прикореневому колі рослини можна укласти тирсу, ялинову або соснові лапи, торф.

Профілактика перед зимівлею

Щоб красуня радувала око ранньою весною, перед зимовими хуртовинами потрібно обов’язково провести ряд профілактичних заходів:

  • укрити дерево спеціальним агроматеріалом, бажано білого кольору та акуратно обв’язати, щоб сильно не передавити гілки;
  • обробити крону рослини препаратом Пуршат-О, що захищає хвойники від пожовтіння в зимовий період та є стимулятором росту для молодих саджанців;
  • утеплити кореневу систему – присипати прикореневий круг тирсою, та закласти ялиновим гіллям;
  • навесні почекати, поки земля повністю розмерзнеться, та тільки потім відкривати для сонця свою красуню.

Відновлення після зимівлі

Не всі знають про те, що проведення профілактичних осінніх заходів значно знижує ймовірність того, що навесні побачите на ділянці пожовкле та напівголі деревце. Причин такої неприємності може бути кілька:

  1. Рослині потрібні слабокислі або слаболужні грунти. Купуйте тест-індикатор в спеціалізованій торговельній точці. Перевірте рівень вмісту кислоти та луги в землі під рослиною, при необхідності обробіть пристовбурні кола препаратами з відсутніми в грунті речовинами. Підкислити землю можна за допомогою торфу або компосту.
  2. Опік. Якщо рослину не вкрили на зиму, цілком можливо, що крона отримає сонячний опік. Навесні повітря швидко прогрівається, що сприяє активному росту пагонів, грунт же відтає набагато повільніше, тому коріння знаходяться в стані зимового сну.
  3. Непридатні кліматичні умови. При покупці туї звертайте увагу на вид та сорт рослини. Від цього багато в чому залежить приживлюваність та здатність переносити зимові морози.

Одними з найбільш підходящими вважаються такі сорти:

  • Брабант – туя, що досягає 5 метрів заввишки з кроною колонновидної форми;
  • Смарагд – високоросла західна туя з густою кроною, прекрасно зберігає колір хвоїнок навіть в зимову пору року;
  • Колумна – красиве дерево з яскраво-зеленою хвоєю, що досягає у висоту 7 метрів, з кроною колонновидної форми, в діаметрі досягає півметра;
  • Холмструп – невибаглива у догляді рослина, росте повільно, має кучеряву незвичайну хвою;
  • Фастігіата – колонновидна туя з темно-зеленою хвоєю, дуже схожа на кипарис.

Після зими кожні два тижні потрібно обробляти тую фунгіцидами, плюс Пуршатом-О, який сприяє зростанню здорової зеленої хвої. Можна просто частіше обприскувати водою рослину. Однак швидкого відновлення в будь-якому з перерахованих випадків чекати не варто. Цей процес тривалий, та може зайняти деякий час.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*